Hardloper Evi (34)

hardloper

Evi (340 werkt in de communicatiesector. Samen met haar zoontje Tuur (3) en haar man Tim wonen ze in Asse. In haar vrije tijd probeert Evi regelmatig te bloggen op www.evisjourney.com. Daarnaast leest ze graag en loopt ze regelmatig hard.

Hieronder Evi's antwoorden op mijn vragen voor Ren mama, ren!

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

De allereerste kennismaking met lopen was op de middelbare school. Elke les lichamelijke opvoeding begon steevast met een rondje lopen rond het voetbalveld. Nadien ben ik begonnen met Start To Run als ontspanning tijdens mijn examens aan de universiteit. Toen ik een baan kreeg viel het even stil. Maar na de geboorte van Tuur, intussen drie jaar geleden, zocht ik een sportieve hobby die ik kon doen zonder echt vast te zitten aan bepaalde tijdstippen. En dus nam ik het joggen terug op. Ik zocht enerzijds een hobby die kon dienen als uitlaatklep en waarbij ik mijn hoofd kon leegmaken. En ik wou ook wel iets aan mijn gewicht doen.

Waar loop je het liefst: in natuur gebied of liever in de stad?

Ik wissel beide graag af. Lopen in de natuur vind ik zalig om mijn hoofd helemaal te kunnen leegmaken. Maar ik hou er ook van om in de stad te kunnen lopen. En stiekem eens binnen te gluren in de huizen en winkels daar ☺

Hoe vaak loop je?

Dat hangt af van de drukte van de werkweek. Maar ik probeer om toch zeker twee keer per week te gaan joggen. Eén keer in de week, en één keer in het weekend.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop normaal gezien alleen. Het voordeel daarvan is dat ik mijn eigen tempo kan aanhouden. Maar ook dat ik kan gaan lopen op momenten die mij het beste uitkomen. Het nadeel is natuurlijk wel dat ik soms minder snel vooruit ga. En dat ik ‘s avonds in het donker niet echt durf te gaan lopen. Want in een groep lijkt me dat toch veiliger.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Ik heb al vaak gemerkt dat als ik dat niet ga lopen ik me minder goed voel. Joggen zorgt ervoor dat ik een aangenamer mens ben ☺ Het laat me toe om rust te scheppen in mijn hoofd, na te denken over bepaalde problemen, en soms met creatieve oplossingen te komen.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Niet meteen. Want uiteindelijk val ik niet echt veel af door te gaan joggen. Maar ik merk wel een enorm verschil op psychologisch vlak. Als ik door omstandigheden een tijdje niet kan gaan joggen ben ik echt een minder aangename persoon ☺Hardlopen is erg belangrijk voor me: het zijn broodnodige me-time momenten die me rust in mijn hoofd bezorgen.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Ja toch wel. Bij beide moet je vaak wel eens doorzetten, geduld hebben en opnieuw beginnen als het van de eerste keer niet lukt. Niet elke jogsessie gaat even goed bij mij, en soms is het echt wel doorbijten. En dat is ook wel zo in het moederschap. Ook daar zijn er dagen dat ik denk: 'O jeetje hoe gaan we deze dag doorkomen.' En net als bij een moeilijke jogsessie lukt dat wel. Door rustig in en uit te ademen. En stap voor stap ervoor te gaan.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ja hoor, mocht ik dat niet kunnen doen dan zou ik sowieso een minder goeie mama zijn. Mijn lontje zou namelijk veel korter zijn waardoor ik sneller kwaad zou worden op Tuur.
Maar doordat ik al een paar keer ben herbegonnen met joggen en blessures heb gehad, heb ik daardoor ook wel geleerd dat je soms moet herbeginnen. Geduld moet hebben. En niet mag opgeven. Allemaal dingen die je in het moederschap en opvoeden ook moet gebruiken ☺

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Op dit moment nog niet echt: Tuur is er nog een beetje klein voor. Maar wat we wel vaak doen is korte stukjes samen lopen. Als we bijvoorbeeld naar school stappen. Dan doen we kleine wedstrijdjes.

Raad je het je kinderen aan?

Als hij nog een beetje ouder is ga ik hem dat wel voorstellen. Maar uiteindelijk mag hij wel zelf kiezen welke sport of naschoolse activiteit hij wil doen.

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke? (mobieltje, iPod, hartslagmeter etc.)

Ja, ik ga nooit op stap zonder mijn smartphone. Al was het maar omdat ik nogal eens verkeerd durf te lopen. En de weg naar huis niet meer weet ☺ Maar deels ook omdat ik altijd met muziek loop en dus Spotify daarop kan opzetten. Ik loop ook met een app (Runkeeper) die op mijn smartphone staat. En ik draag ook steeds mijn sporthorloge: een Garmin Forerunner die mijn hartslag aan de pols meet.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Soms ☺ Niet meteen om te winnen, maar omdat het hele gebeuren er rond wel fijn is. De sfeer die er dan hangt. De mensen die je langs de baan staan aan te moedigen. Daar hou ik wel van.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Ik vind dat vooral een moment om naartoe te werken. Als ik deelneem dan train ik daar weken op voorhand voor. En de wedstrijd is dan de beloning zeg maar.

Ga je ook echt voor een prijs?

Hahahaha, neen ☺ Daarvoor loop ik veel te traag ☺

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ja, altijd. Enerzijds omdat ik soms wel eens zot word van mijn eigen gedachten. Maar ook omdat ik wat beats nodig heb om mijn tempo op te drijven.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Neen. Goh, daar is geen specifieke reden voor. Ik denk vooral omdat ik in de winkels toch nog steeds eerder shortjes vind dan rokjes.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ja absoluut ☺ Ik ga wel steeds naar een speciaalzaak waar ze op basis van de slijtage aan mijn vorige schoenen me een nieuw paar adviseren.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Als het op lopen aankomt kijk ik heel erg op naar Josefien van de blog Josie’s Little Things. Het is echt wel een topmadame die me tonnen loopinspiratie bezorgt.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Oei, neen, niet meteen ☺

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Soms, meestal lees ik running.be want dat is in onze krantenwinkel beschikbaar. En Runner’s World jammer genoeg niet.

Favoriete sportschoenen?

De voorbije jaren liep ik telkens met schoenen van het merk Brooks Running en daar ben ik ongelooflijk tevreden van.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ooit wil ik heel graag eens een marathon lopen. Maar voorlopig ga ik al heel blij zijn als ik mijn persoonlijke tijd op de 10 kilometer kan verbeteren. En als ik volgend jaar kan deelnemen aan een aantal evenementen.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Hoe moeilijk het ook lijkt, het allerbeste is gewoon om er mee te starten. En niet op te geven. Zelfs als je doodmoe bent door die onderbroken nachten, trek toch maar even die loopschoenen aan. Je zal zien dat je er nadien echt wel deugd van hebt.

Ik vind het zelf erg belangrijk om niet op te geven. Zo ben ik zelf al een paar keer opnieuw begonnen met joggen omdat ik door omstandigheden (te druk op het werk, blessures, …) mijn trainingsschema en vooropgestelde doelen niet altijd kon volgen en halen. Maar ik merk iedere keer dat ik vooruitgang maak. En hoeveel deugd ik ervan heb.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.