Melanie rent: interview

vrouwen en hardlopenMelanie (33) begon op haar eenendertigste met hardlopen naar aanleiding van de postnatale depressie die ze kreeg na de geboorte van haar tweede kind. Ze wist namelijk dat hardlopen goed is voor je geest.

Na één les van Evy Gruyaert van het programma Start to run was ze 'verkocht' en 'verslaafd'. Nu loopt Melanie drie keer per week. Gemiddeld loopt ze zo'n 100 kilometer per maand en haar droom is om voor haar 35ste  jaar een marathon te lopen. Naast het hardlopen sport Melanie twee keer per week in de sportschool.

Hardlopen als therapie

Nog steeds heeft hardlopen een weldadig effect op Melanie. 'Voor mij is hardlopen echt therapie. Ik loop m'n hoofd leeg en hoor niks, behalve m'n ademhaling, m'n passen en de natuur. Met twee kinderen en een drukke baan, is dit mijn manier om in evenwicht te blijven.'

Loopmotivatie

Melanie's redenen om te lopen zijn:

  1. Haar conditie
  2. Haar gezondheid
  3. Alleen zijn

Melanie loopt bij voorkeur alleen, zonder muziek, in natuurgebieden. Ze woont op slechts één kilometer afstand van een bosrijk gebied, en loop afwisselend op verharde en onverharde paden. Eén van haar favoriete routes is langs de Maas of het Julianakanaal. Die vindt ze heel rustgevend. Of door België en dan met het pontje terug naar Nederland.

Omdat haar kinderen met drie en vijf jaar nog te jong zijn om alleen te blijven, is het soms schipperen met de mogelijkheden. Vaak loopt Melanie 's ochtends heel erg vroeg als haar man nog thuis is, of 's avonds na kinderbedtijd.

Hardloop wedstrijden

Melanie doet met grote regelmaat mee aan wedstrijden. Niet zozeer voor een eindtijd, maar voor de sfeer en om loopmaatjes te ontmoeten die ze via internet heeft gevonden.

In 2012 liep ze:

In 2013 liep ze:

Op de planning voor 2013

Hardlopen en moederschap

Melanie gebruikt hardlopen niet zozeer voor het moederschap, als wel het moederschap voor het hardlopen! Als ze moe is, en ze moet nog een aantal kilometers van zichzelf, dan is haar mantra: 'Bevallen, dat is pas zwaar.' En dan kan ze er weer tegenaan!

Melanie's kinderen vinden het fantastisch dat Melanie rent, en willen zelf ook graag hardlopen. Ze hebben recent meegelopen in de kinderloop van Maastrichts Mooiste en lopen in September mee in de Tilburg Ten Miles kinderloop. Melanie vindt sporten belangrijk voor haar kinderen. Na de zomervakantie begint haar oudste met zwemles, en mag daarnaast nog een andere sport kiezen om te doen.

Loop gadgets en loopkleding

Melanie loopt altijd met haar iPhone in een armband van de Hema en de Nike+ app. Een GPS horloge staat op haar verlanglijstje, maar de prijs houdt haar vooralsnog tegen.

Melanie: 'Dat geld kan ik immers ook besteden aan leuke hardloopkleding/schoenen en dat vind ik echt een mooie bijkomstigheid, leuke kleding voor tijdens het lopen en wedstrijden. Ik ben gek op fijne mouwloze hemdjes en heb er dan veel, van H&M tot Nike tot Only sports. Ook heb ik een aantal hardlooprokjes van Hiphardlopen en tennisrokjes van Nike. Ik heb meerdere paren hardloopschoenen en loopt sinds enkele maanden alleen nog maar Nike's. Sowieso heb ik iets met Nike, ondanks dat het niet goedkoop is. Het is de kwaliteit en het uiterlijk die mij erg aan dit merk binden.'

Melanie heeft maar één tijdschrift abonnement en dat is Runner's World! Ze verslindt het, en leest de artikelen keer op keer. Voor Kerst vraagt ze het boek Eenzame Uren.

Melanie's advies aan moeders die willen hardlopen

'Ik kan hardlopen aan iedereen aanraden en zeker aan moeders. Ik draag dat ook uit naar vriendinnen en collega's. Het is zo goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is ontspanning door inspanning, beter vind je het gewoon niet. Je kunt het onder alle weersomstandigheden uitoefenen en op alle tijdstippen van de dag.'

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Melanie,Geweldig dat het lopen je zo helpt. Voor mij is het therapeutische effect ook heel herkenbaar. Een GPS-horloge is echt heel fijn en als je de goede koopt hoeft dat ook maar één keer. Het boek eenzame uren heb ik geboeid gelezen. Je kunt ook op het blog van Jolanda Linschoten haar nieuwe Engelse avontuur lezen op jolandalinschooten punt blogspot punt nl

    Keep running, groetjes,
    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.