Hardloper Elske Huisman

hardloper'Van nature geen sporter.'

Zo noemt Elske Huisman (33) zichzelf. Dus toen ze op 25-jarige leeftijd ging hardlopen was ze noch serieus noch fanatiek. 'Ik kwam amper vooruit,' zegt Elske daar nu over. Sinds die tijd liep ze  'met vlagen'.

Maar de laatste jaren gebeurde er iets onverwachts: Elske werd fanatiek. En dat tussen twee zwangerschappen en een hernia door!

Elkse Huisman is getrouwd en heeft samen met haar een man een vijfjarige dochter en een tweeëneenhalf jarige zoon.

Dit is haar hardloop verhaal!

Mijn hardloopgewoontes

Omdat het praktisch is loop ik vaak door mijn eigen stad/wijk. Maar als ik wat langer loop, ga ik graag richting het buitengebied en loop ik tussen de weilanden. Ik loop 2 keer per week alleen, en 1 keer per week met de vrouwen trainingsgroep van Stoere Vrouwen Sporten.

Onze trainster Rose geeft ons loopscholing en daagt ons uit net iets meer uit onszelf te halen. Daarnaast is het een ontzettende gezellige groep. Plezier in het lopen staat voor op! Met een aantal spreek ik ook op andere dagen af om te lopen. Sinds ik deze training volg, eind zomer 2014, ben ik duidelijk sneller geworden!

Mijn hardloopmotivatie

Als ik niet loop, voel ik me onrustig.

Lopen is ontspanning door inspanning.

Ik voel me er goed bij, zowel fysiek als mentaal. Dat motiveert me de deur uit te gaan. Hardlopen is de beste therapie als mijn hoofd bijvoorbeeld vol zit. En het zorgt er voor dat ik niet zwaarder wordt.

Verder ben ik een redelijke controlefreak en hou ik vast aan mijn schema van lopen op dinsdag-donderdag-zondag. Dus ook al heb ik geen zin, dinsdag, donderdag en zondag betekenen: hardlopen. En achteraf ben ik altijd weer blij dat ik het heb gedaan.

Hardlopen is een moment voor mezelf, en daar geniet ik van.

Hardlopen en moederschap

Zowel hardlopen als moederen doe ik met liefde en toewijding. Hardlopen maakt me bovendien een betere moeder. Een moeder die lekker in haar vel zit, en die net iets meer geduld heeft wanneer ze haar rondje heeft gelopen.

Ik raad hardlopen niet per sé actief aan, aan mijn kinderen. Ze moeten vooral iets doen waar ze lol in hebben. Als dat hardlopen is dan is dat natuurlijk prima! Onze dochter gaat over 3 weken voor het eerst mee doen aan een bambinoloop van 500 meter, als ik de 10 km ren. Wie weet raakt ze geïnspireerd!

Hardloop gadgets en apps

Ik heb een Garmin forerunner 310 xt, die bevalt al jaren erg goed. Daarnaast loop ik graag met muziek. Heerlijk even mijn hoofd leeg maken, en naar míjn muziek luisteren, in plaats van naar de muziek van mijn kinderen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe regelmatig mee aan een wedstrijd. Wedstrijden geven me extra motivatie om te trainen. Ik doe het echt voor mijn plezier. Hoewel ik van te voren niet altijd veel plezier heb door de zenuwen. Dan denk ik : 'Wat doe ik mezelf aan?!' Voor een prijs ga ik niet. Daarvoor ben ik echt niet snel genoeg.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik vind eigenlijk alles wat met hardlopen te maken heeft leuk om te kopen, zo ook schoenen. Ik ben nog steeds blij met mijn Dam tot Dam loop asics. Maar hardlooprokjes heb ik zelfs nog nooit overwogen.

Hardloop inspiratie

Er is niet zozeer iemand die me inspireert. Wel ben ik super trots op mijn moeder. Zij is 62 en loopt ook zeker 3 keer per week hard, daar heb ik veel respect voor!

Hardloop literatuur en lectuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen. Wel lees ik Runner's World. Ik heb daar een abonnement op. Ik vind het leuk om over hardlopen te lezen en tips te krijgen.

Mijn toekomst als hardloopster

Ik hoop gewoon lekker door te gaan zoals nu, met drie keer per week hardlopen. Misschien wel wat sneller worden op de 5 of 10 km, en af en toe wat lánger lopen. En wie weet ooit nog eens een halve marathon

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Vooral doen! In het begin is het doorzetten. Hardlopen wordt pas echt leuk als je het vol kunt houden. Maar als je dat eenmaal bereikt hebt, dan kun je deze hele wereld aan!

Als rennende moeder vind ik het belangrijk om te benadrukken dat dit enkel kan omdat mijn man dit mede mogelijk maakt. Tussen het werken en de kinderen door vinden we het allebei belangrijk en fijn om te sporten. Ook als ik op zondag 2 uur weg ben is dat geen enkel probleem, dus daar ben ik erg blij mee!

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.