Hardloper Wendy Born-van den Brink

hardloper

Wendy Born - van den Brink  (47) heeft samen met haar man Bram vier kinderen: twee meiden van 24 en 22 en twee jongens van 20 en 17 jaar oud. De meiden zijn inmiddels allebei het huis uit en de jongens wonen nog gezellig thuis. In het dagelijks leven is ze 'manager van het gezin'. Naast de zorg voor haar gezin houdt ze een aantal weblogs bij, schrijft ze boeken en artikelen en leest en sport ze graag.

Dit is haar verhaal!

Beginnen met hardlopen

In het verleden heb ik diverse balsporten beoefend. Hardlopen was altijd een onderdeel van de trainingen. In dat opzicht loop ik dus al best lang. Toch ben ik pas écht met hardlopen begonnen toen ik begin veertig was.
Nadat de geboorte van onze kinderen was ik eigenlijk nooit meer erg actief met balsporten. Teamsporten vond ik moeilijk te combineren met een groot gezin en ik merkte dat het lichamelijk niet meer zo soepel ging. Ik heb wel verschillende duursporten geprobeerd die ik op mijn eigen tijd kon doen, maar uiteindelijk ben ik toch bij hardlopen uitgekomen. Ik was toen begin veertig.

Helaas kreeg ik na een half jaar een vervelende blessure en heb ik een hele poos niet hardgelopen. Mijn schoenen stonden zelfs al op Marktplaats omdat ik dacht dat ik het nooit meer zou kunnen. Ik tenniste in die periode wel met een vriendin. Toen ik last kreeg van lage rugpijn en ook niet meer kon tennissen, heb ik toch weer geprobeerd het hardlopen op te pakken. Ik heb dit heel rustig opgebouwd en in combinatie met goede hardloopschoenen met aangemeten zooltjes en een goed trainingsschema, gaat het nu heel goed. Nu loop ik alweer zo’n anderhalf jaar hard.

Hardloopgewoontes

Wij wonen op de Veluwe aan de rand van het bos. Dus ik vind het heerlijk om zo het bos in te lopen en te kunnen genieten van de natuur. Ik kies overigens wel graag verharde wegen en paden omdat ik dat het prettigst vind lopen.
Ik loop drie keer per week. Op maandag en woensdag een wat korter stuk en op vrijdag een langere afstand van minimaal 10 km. In principe loop ik altijd alleen. Ik vind het grote voordeel hiervan dat ik kan gaan wanneer het mij uitkomt. Ik weet wel dat je in een groep harder loopt en het misschien langer volhoudt maar ik loop toch het liefst op mijn eigen tempo. Zo kan ik ook goed mijn hartslag zones in de gaten houden.

Hardloopmotivatie

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet altijd zin heb om te lopen, maar ik ga wel elke keer. Ik sla zelden over en loop in weer en wind. Als ik na afloop onder een warme douche sta, voel ik mij altijd weer voldaan. Sinds ik hardloop, zijn mijn rugklachten een stuk minder geworden. Alleen hiervoor zou ik al blijven lopen. Daarnaast merk ik dat mijn conditie steeds beter wordt. Het is goed voor je lichaam en geest om in beweging te blijven en buiten te zijn. Hoewel lichamelijke redenen het belangrijkst voor me zijn om te gaan hardlopen.

Hardlopen is voor mij een manier om op een gezonde manier te ontspannen en aan mijn conditie te werken. Daarnaast vind ik het heerlijk om al lopend te genieten van alles wat groeit en bloeit.

Hardlopen en moederschap

Wanneer je je voorneemt om te gaan lopen, moet je het ook doen en niet elke keer om een bepaalde reden afzeggen. Het kost doorzettingsvermogen. Dit zie ik terug in het opvoeden van de kinderen. Daar kun je ook niet mee stoppen, er wordt voortdurend een beroep op je gedaan. Het gaat er om dat je volhoudt en niet opgeeft. Uiteindelijk werpt het z’n vruchten af.

Het was mijn man die onze kinderen aanmoedigde om te gaan hardlopen. Hij loopt zelf al heel wat jaren en heeft geprobeerd ze aan het hardlopen te krijgen. Alleen de jongste vindt het echt leuk en is een fanatieke loper. Ik kan me goed verplaatsen in zijn belevingswereld. We kunnen er samen over praten en dingen delen.

Hardloop apps en gadgets

In het begin gebruikte ik mijn telefoon, en liep ik met de app Endomondo. Sinds een jaar loop ik met een horloge van Garmin. Deze houdt mijn hartslag bij en nog veel meer. Ik vond het eerst niet zo nodig maar op aanraden van mijn man, heb ik er toch een gekocht. Ik merk nu zelf ook dat het leuk is om te zien wat bijvoorbeeld je records zijn. Bovendien is het heel goed om op hartslag te lopen en niet altijd op snelheid.

Ik loop bewust niet met muziek. Het is hier zo heerlijk in het bos dat ik probeer te genieten van de geluiden om mij heen.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Vorig jaar liep ik mijn eerste wedstrijd. Ik vond het heel spannend om in zo’n grote groep te lopen maar het ging best goed. Ik heb mij voorgenomen om dit jaar ook weer mee te doen met minimaal één wedstrijd. Ik merk dat je op een wedstrijddag wel wat harder loopt dan normaal. Het is echt een uitdaging om dit af en toe te doen. Ik weet nog niet of ik 5 of 10 km zal gaan lopen.
Meedoen aan een hardloopevenement is een hele overwinning voor mijzelf. Aan de ene kant vind ik het moeilijk omdat je door (weet ik hoeveel) mensen wordt ingehaald en ziet dat je niet meer mee kunt doen met de jongere lopers. Aan de andere kant kan ik het ook relativeren en geniet ik er van om gewoon mee te doen om het lopen zelf.

Voor een prijs ga ik niet. Vroeger wel. Toen ik korfbalde en volleybalde en ook met school veel voetbalde, wonnen we de ene na de andere prijs. Nu ik wat ouder geworden ben, vind ik het gewoon leuk om mee te doen. Een medaille of ander leuk aandenken kan ik overigens wel waarderen.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik houd niet van rokken en hardlooprokjes zal ik tijdens het hardlopen zeker niet dragen. Ik vond het rokje dat ik vroeger aan moest bij het korfballen al erg genoeg. Ik draag gewone tights.

Hardloopschoenen bestel ik jaarlijks via internet. Ik neem steeds hetzelfde model maar dan een iets nieuwere versie. Ik loop al een paar jaar op de Asics gel nimbus. Deze schoenen zitten mij als gegoten. Ik zal niet snel overstappen op een ander merk denk ik.

hardloopschoenen

Ik probeer erop te letten dat ik ze koop wanneer ze in de aanbieding zijn. Ik ‘verslijt’ ongeveer één paar schoenen per jaar.

Hardloopinspiratie

Mijn man is mijn ultieme voorbeeld. Hij loopt al jaren hard en is momenteel aan het trainen voor zijn derde marathon. Hij loopt heel wat kilometers per week. Het is voor hem een heerlijke ontspanning naast zijn drukke baan en het is ‘a way of life’ voor hem geworden. Hij bemoedigt en inspireert mij altijd weer. Ik kan nog zo veel van hem leren.

Hardloopliteratuur en lectuur

Er staan hier heel wat boeken in de kast over hardlopen. Maar meestal gaan ze over het lopen van de wat langere afstanden. Een tijdje geleden heb ik voor mijzelf het boek ‘De complete hardloopgids voor vrouwen’ gekocht bij Runner’s World. Dit is een leerzaam boek vol met tips. Ook haal ik af en toe een exemplaar uit de bibliotheek en lees ik tips op www.prorun.nl Een echt favoriet boek heb ik (nog) niet gevonden.
Omdat mijn man en onze zoon ook allebei hardlopen, hebben we een tijdje geleden een abonnement genomen op Runner’s World. Het is een leuk blad maar soms vind ik het wel wat veel over gevorderde en langeafstandslopers gaan. Maar goed, je kunt er altijd van leren.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Als ik niet geblesseerd raak, hoop ik nog heel lang te blijven hardlopen. Ik probeer elke keer mijn grenzen wat te verleggen en uitdagingen te blijven zoeken. Zo wil ik dit jaar proberen de kortere afstanden wat uit te breiden. Ik bouw dit heel langzaam op met hooguit een halve kilometer in de maand. Ik hoop ook wat meer wedstrijden te gaan lopen in 2017. En stiekem droom ik wel eens van een halve marathon maar of het daar ooit van komt?

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Probeer het hardlopen te plannen en schrijf het in je agenda. Het is zó belangrijk om tijd vrij te maken om te sporten. Als het overdag niet lukt, probeer het dan ’s avonds te doen. Ook zou ik aanraden een goed hardloopschema te gebruiken en de afstanden langzaam op te bouwen. Wees gedisciplineerd, en ga rennen. Ook als je moe bent of geen zin hebt!
Wanneer je net begint met hardlopen, is het zwaar en vermoeiend. Het is mijn ervaring dat het alleen maar beter wordt als je doorgaat. Ga ook lopen als het regent of koud: het is een kwestie van de juiste hardloopkleding!
Train ook op hartslag. Uiteindelijk zul je merken dat hierdoor je conditie beter wordt.

Meer weten van Wendy?

Bezoek dan haar website op www.wendyborn.nl

Wil jij meedoen aan deze rubriek?

Geef je dan op met dit formulier:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.