Sylvia loopt hard

IMG-20131221-WA0026
December 2013, kerstloop dronten. Ik liep 10 K in 1:02:51

Gemiddeld mag je als vrouw zo'n 10 kilo aankomen tijdens je zwangerschap. Maar bij Sylvia werden dat er 30.

Dus toen iemand van de zwangerschapsgym vertelde dat je met hardlopen veel afvalt, wilde Sylvia wel. Ondanks dat ze zichzelf van nature een 'anti-sporter' noemt, en opgroeide in een gezin dat weinig op had met sport. 'Sport was een moetje, niet leuk, stom en vervelend,' aldus Sylvia.

Maar je, ze wilde echt van die kilo's af.

Samen met een groepje uit de 'na-gym' gingen ze van start.

Sylvia was destijds 29. Inmiddels is ze 37, en kreeg ze na de geboorte van haar zoon Julian nog een dochtertje: Frederique, die vier is.

Dit is Sylvia's verhaal!

Mijn loopgewoontes

Eén keer per week ga ik naar de sportschool, waar ik op de loopband loop. Eigenlijk wil ik daarnaast nog twee keer per week buiten lopen, maar in de praktijk is dat meer anderhalf keer. Het liefst loop ik in de natuur. Bij voorkeur op lange, rechte stukken met weinig bochten. Zo kom ik sneller in een flow.

Ik loop altijd alleen

Ik loop altijd alleen. Hardlopen is echt 'mijn' tijd. Niemand die iets van me wil of zegt waar ik heen moet, en geen kids die mijn aandacht vragen. Als ik stop, of naar rechts ga, dan doe ik dat omdat ík dat wil.

Daarnaast heb ik  hardloopmuziek nodig om te lopen. Daardoor heb ik ook geen aandacht voor iemand die met me mee loopt. Heel soms loop ik met een vriendin, maar dan moet ik daar ook echt zin in hebben. Het nadeel van altijd alleen lopen is dat je jezelf misschien te mákkelijk laat lopen. Om dat te voorkomen stel ik mezelf doelen. Zo wil ik dit jaar 10 kilometer binnen het uur lopen.

Mijn loopmotivatie

Ik loop vanwege mijn gezondheid. Ik ben nu eindelijk, als veertiger, sportief en slank te noemen en heb een uitmuntende conditie. Ik wil nooit meer terug naar wat ik eerst was.

In eerste instantie liep ik echt puur vanwege de lichamelijke voordelen. Maar na drie jaar serieus lopen, begin ik te begrijpen wat sporters bedoelen met de adrenaline, endorfine en runners high. Ik snap de verslaving en krijg nu zin in hardlopen als ik een liedje uit mijn running list hoor. Of als ik naar mijn werk rij en moeders naar school zie hardlopen. Dan denk ik: 'Ik wil ook!'

Hardlopen en moederschap

Hardlopen betekent een korte time-out van het moederschap. Even wat tijd voor mezelf. Bij zowel moederschap als hardlopen leer je je eigen grenzen te verkennen en verleggen. Ook is het bij beide belangrijk om door te zetten.

Als mijn dochter zou vragen of ze mee mag als ik ga hardlopen vind ik dat prima. Maar mijn zoon zal dat niet snel doen. Die is liever lui dan moe. Hij lijkt op mij, hoe ik vroeger was!

Loop gadgets en apps

Ik loop met mijn smartphone met daarop de hardloop app Runkeeper. En een iPod voor de muziek. Zonder muziek lopen vind ik moeilijk. Muziek trekt me er door heen. Ik maak ook running lists waarbij ik rekening houd met het aantal beats per minute.

Loopevenementen en wedstrijden

Ik heb nog maar één keer mee gedaan aan een loopwedstrijd, maar vind dat zeker voor herhaling vatbaar. Zo'n wedstrijd betekent presteren voor me. Het is een doel om naar toe te werken. Voor een prijs ga ik niet. Het gaat me vooral om de persoonlijke verbetering.

Loopkleding en schoeisel

Ik draag looprokjes, want ik wil er wel leuk uitzien. Ik draag daarom ook altijd mascara. Loopschoenen kopen vind ik niet leuk. Momenteel loop ik op Brookman, maar ik heb er verder niets mee.

Hardloop lektuur en literatuur

Zo nu en dan lees ik Runner's World. Als ik hem heb, dan lees ik ook wel echt 90% van dat tijdschrift.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen, doen, doen, doen! Het is zo fijn om tijd voor jezelf te hebben. Als de baby er net uit is, kun je je niet voorstellen dat je ooit zult snakken naar een uur niksigheid. Maar die tijd komt, al is je baby inmiddels drie, vijf of zeven. Op een gegeven moment komt je eigen ik weer terug, en dan wil je iets voor jezelf! En als je dan ook nog heel dik bent gebleven van zwangerschappen, zorgt hardlopen er ook nog voor dat je die kilo's gezond weer kwijt raakt.

Vind jij het ook leuk om jouw verhaal te vertellen? Mail dan naar nicoleorriens@gmail.com!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.