Hardlopen op een loopband versus gewoon hardlopen

hardlopen op een loopband

Maakt het uit of je gaat hardlopen op een loopband versus gewoon buiten?

En dan bedoel ik: maakt het uit of je hardloopt op een loopband als het gaat om je conditie en calorieverbruik?

De meeste mensen gaan immers hardlopen om af te vallen, hun gewicht op peil te houden en voor hun conditie. Dan is het handig om te weten of er verschillen zijn in de effecten van hardlopen op een loopband en hardlopen op straat.

Hardlopen op een loopband versus gewoon hardlopen

Er is goed nieuws voor loopband liefhebbers: over het geheel genomen is hardlopen op een loopband net zo effectief als buiten hardlopen! Dit concludeert onderzoeker Bas van Hooren van de Universiteit van Maastricht. Om precies te zijn zegt Bas:

'At speeds of up to 16 kilometers per hour, which is roughly a six-minute per mile pace, treadmill running results in similar oxygen costs and heart rate compared to outside running.'

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je conditie minder verbetert als je loopt op een loopband en niet buiten.

Waarom zou je hardlopen op een loopband?

Maar waarom zou je eigenlijk gaan hardlopen op een loopband. Wat is er mis met buiten? Zelf heb ik jaren geleden, toen ik nog kleine kinderen had, van narigheid een mechanische loopband gekocht bij Otto.

Mechanisch wil zeggen, dat hij geen motor had waardoor de band vanzelf ging lopen. Ik moest mijn handen op de armsteunen leggen, en als het ware afzetten. En daardoor kwam de loopband in beweging.

Wat kan ik zeggen...

Ik had een beperkt budget....

Ik kocht deze loopband omdat ik wilde hardlopen, maar ook bij mijn kinderen moest blijven.

Maar ik vond het lopen op de loopband behoorlijk verschrikkelijk! Het was tergend saai. Uiteindelijk heb ik de loopband verkocht op marktplaats, en ik heb hem nooit gemist. Ik loop echt liever gewoon buiten. En ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik ergens woon waar dit ook kan.

En dat brengt me op de redenen voor hardlopen op een loopband.

6 redenen voor hardlopen op een loopband

  1. Als je in een drukke stad woont, waar hardlopen lastig is vanwege de vele mensen.
  2. Als het buiten tropisch warm is, en hardlopen daardoor niet te doen.
  3. Als het buiten gevaarlijk slecht weer is. Denk aan gladheid door bevriezing, donder en bliksem en storm. Regen vind ik geen reden om niet buiten te gaan hardlopen.
  4. Als je hardlopen saai vindt en tijdens het lopen jezelf graag afleidt met leuke series en programma's. Dan kun je prima je smartphone op je loopband leggen, en terwijl je werkt aan je conditie lekker tv kijken.
  5. Als je kleine kinderen hebt en niet van huis kunt, maar wel wilt trainen.
  6. Als je een blessure hebt opgelopen, en je hebt een loopband met een zachte ondergrond.
  7. In sportscholen heb je vaak diverse loopbanden naast elkaar, met een tv scherm ervoor gemonteerd. Dit biedt zowel de mogelijkheid tot tv kijken als praten met je buurvrouw of buurman op de loopband naast je.

Samenvattend

Als je je zorgen maakt over hardlopen op je loopband en of dit wel net zo effectief is als buiten hardlopen, dan is dit niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat hardlopen op een loopband vrijwel even gezond en effectief is als buiten.

In theorie zou je dus zelfs kunnen trainen op een loopband om een marathon te lopen.

Hoewel het dan denk ik wel een beetje een schok is als je voor de marathon ineens wel buiten loopt.

Lees het onderzoek van Bas van Hooren hier.

N.B. Ik heb daarna nog wel een keer een crosstrainer geprobeerd! Die stond op ons balkon, en gebruikte ik bij sneeuw en gladheid terwijl ik Friends keek op Netflix. Maar die ging stuk, en nu loop ik toch echt het liefst gewoon buiten.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.