MET-waarde

Posted September 29, 2013 by Nicole in Hardloop perikelen / 1 Comment

MET-waarde staat voor Metabolic Equivalent. Je metabolisme.

De MET-waarde is de verhouding van het energieverbruik tijdens inspanning ten opzichte van het energieverbruik in rust. Met andere woorden: het energieverbruik tijdens een activiteit wordt uitgedrukt als het veelvoud van het energieverbruik als je rust.

MET-1: als je rust

Zo is een MET-waarde van 1 het energieverbruik als je rustig zit. Dit is je BMR: Basal Metabolic Rate.

1 MET = 1 calorie per kg van je totalegewicht per uur. Ik weeg 58 kilo en verbrandt zittend dus 58 calorieën per uur. Als je 70 kilo weegt, verbrand je 70 calorieën per uur als je niks doet.

Een MET-waarde van 2 betekent dat je 2 keer zoveel energie verbruikt als wanneer je zit. Een MET-waarde van 3 betekent dat je 3 keer zoveel energie verbruikt als wanneer je zit. Etc!

MET-waarde toegepast

Hardlopen heeft een MET-waarde van 10. Dat betekent dus dat als ik ga hardlopen ik 10*58 = 580 calorieën per uur verbrand. Door te gaan sporten verhoog je dus je metabolisme.

Dat is overigens meer dan mijn Polar hartslagmonitor mij vertelt na een uur hardlopen. Mijn ervaring is dat een uur hardlopen ongeveer 500 calorieën betekent.

Matig Intensief Bewegen: wat is dat?

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten mensen tussen de 18-55 jaar elke dag minstens een half uur ‘matig intensief’ bewegen. Maar wat is dat? Het algemene antwoord luidt: ‘Als je een iets hogere hartslag krijgt, en sneller gaat ademen.’ Vind je dat lastig om te ‘meten’ dan kun je de MET-waarde gebruiken.

MET-waarde helpt matig intensief bewegen

Voor volwassenen ligt de MET-waarde voor matig intensief bewegen tussen de 5 en 8. Je moet dus 5 tot 8 keer zoveel energie verbruiken als wanneer je lekker in je leunstoel achterover leunt.

Hier onder een handige grafiek waarin bewegen wordt gekoppeld aan een MET-waarde.

MET-waarde

Activiteiten met een MET-waarde tussen de 3 en 6

 • Wandelen 4 km per uur (4,0)
 • Fietsen – 16 km per uur (6,5)
 • Volleybal (6)

Je hoeft niet te sporten om aan de beweegnorm te voldoen

Maar bovenstaand lijstje zijn allemaal sporten. En het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen beweert nou juist dat je niet hoeft te sporten om aan de beweegnorm te halen!

Dus ging ik op zoek naar ‘gewone’ activiteiten die er ook voor zorgen dat je ‘matig intensief’ beweegt.

 • Onkruid wieden en tuinieren (4,0 MET)
 • Gras maaien (5,5 MET)
 • Meubels verschuiven (6,0 MET)
 • Stofzuigen (3,3 MET)
 • Schoonmaken (3,0 MET)

Hm, ik ben niet echt onder de indruk. Het valt helemaal niet mee om met ‘gewone’ activiteiten aan een MET-waarde van minstens 3 te komen!

MET-waarde: work-out voor de hersenen

Ik vind de MET-waarde vrij ingewikkeld! Ik vind het een boel gereken, en mijn hersenen zijn nu helemaal verkrampt.

Eerst maar eens gaan hardlopen om tot rust te komen van al dat gereken!

One response to “MET-waarde

 1. Hi Nicole,

  Binnenkort komt er een nieuw boek uit dat het geheim van hardlopen heet, daarin staan ook weer zo lekker veel rekensommetjes. Ik merk dat ik er wel gevoelig voor ben, maar eigenlijk toch liever gewoon lekker wil rennen.

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.