Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?

Dat is een veelgestelde vraag. Want de meeste mensen beginnen met hardlopen om af te vallen.

Om calorieën te verbranden.

Hardlopen en calorieën verbranden gaan hand in hand. Maar toch valt het mensen vaak tegen hoeveel ze afvallen met hardlopen. Stel je eet een Big Mac. Om die calorieën  te verbranden moet je al gauw een uur hardlopen! Een Big Mac levert namelijk 500 calorieën.

Weetje: om 1 kilo te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën verbranden. Dat is meer dan 25 uur wandelen.

Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? Invloeden!

Hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen wordt door een aantal dingen beïnvloedt. Dat betekent dat er niet 1 algemeen antwoord is op deze vraag. Maar dat wil niet zeggen dat je geen goed antwoord kunt krijgen!

  • Je gewicht. Zwaardere mensen verbranden meer calorieën per kilometer.
  • Je conditie: hoe slechter je conditie, hoe meer calorieën je verbrandt! Zo zie je maar weer. 'Elk nadeel hep z'n voordeel'. zou Johan Cruyf zeggen. Ook als het gaat om de vraag hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen.
  • Hoeveel inspanning je levert. Hoe meer je je inspant, hoe meer calorieën je verbrand. Hoe sneller je rent,  hoe hoger je energieverbruik
  • Loop je duurlopen? Wissel je tempo's? Ook dit heeft invloed op hardlopen en calorieën verbranden!

Maar jij wilt natuurlijk weten hoeveel calorieën jíj verbrand als je hardloopt. Daarvoor zijn 3 methodes. Hieronder vind je ze!

Een paar antwoorden/vuistregels

  • De gemiddelde man verbrandt 77 kilocalorieën per kilometer. Vijf kilometer hardlopen is dus 385 calorieën verbranden.
  • De gemiddelde vrouw verbrandt 65 calorieën per kilometer. Vijf kilometer hardlopen is dus 325 calorieën verbranden
  • Iemand van 70 kilo verbrandt in theorie met een uur hardlopen 700 calorieën.

1. Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? Rekentools!

Op internet vind je diverse gratis tools. Die vul je in. En dan berekenen ze hoeveel calorieën je verbrandt bij het hardlopen. Ik heb ze getest. En ze geven allemaal verschillende uitkomsten over de combinatie hardlopen en calorieën! Toch geven ze je wel een idéé van het aantal verbrande calorieën.

2. Schema's met activiteiten en verbrande calorieën

Behalve rekentools, zijn er ook veel schema's. Daarin staat dan per sport hoeveel calorieën je er mee verbrand. Ook over hardlopen en calorieverbranding. Zo'n schema geeft dus ook antwoord op de vraag Hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen.

Zoals deze van Wandeltraining.nl:

hardlopen en calorieën

3. Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen? De gadget methode!

De informatie in bovenstaande schema's en rekentools over hardlopen en calorieën zijn natuurlijk heel algemeen. Een betrouwbaardere manier om je calorieën te meten is met een hartslagmonitor. Van te voren voer je je leeftijd in en je gewicht. De hartslagmonitor houdt vervolgens keurig het aantal verbrande calorieën bij! Een hartslagmonitor bestaat uit een borstband met een sensor en een horloge.

Zo gebruikte ik de Polar FT4 vier jaar. Ik was er erg tevreden over. Ik gebruikte hem zelfs als ik ga tuinieren. Zo wist ik dat ik met een uur tuinieren ongeveer 250 calorieën verbrandde. Een stuk minder dus dan met een uurtje hardlopen. Inmiddels draag ik standaard mijn Fitbit Charge 4. Die houdt ook bij hoeveel calorieën ik verbrand.

4. Hardlopen en calorieën: meten met apps!

Nog een handige methode om te bepalen hoeveel calorieën je verbrandt met hardlopen is met behulp van allerlei apps. Zelf heb ik een hele tijd de Lifesum app gebruikt. Daarmee kun je bijhouden hoeveel calorieën je inneemt, en hoeveel je er verbrandt. Eén van de activiteiten is hardlopen. En je kunt daarbij zelfs vrij gedetailleerd je snelheid aangeven, en daaraan gekoppeld het aantal verbrande calorieën met hardlopen.

Inge van Hasselen vertelt hoe je het beste kunt afvallen met sporten. Zij adviseert cardio (hardlopen) + krachttraining.

Conclusie over hardlopen en calorieën

Veel mensen beginnen met hardlopen om af te vallen. Om calorieën te verbranden. Dit gebeurt ook wel, maar vaak minder dan mensen hadden gedacht. Het is belangrijk om dit te weten. Zo raak je niet ontmoedigd. Hardlopen en calorieën verbranden is een prima combinatie.

Om nog meer calorieën te verbranden combineer je hardlopen met krachttraining. Want met meer spieren verbrand je meer calorieën!

Voor mezelf houd ik altijd aan dat ik met ongeveer 1 uur hardlopen rond de 500 calorieën verbrand.

Leestips

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.