Zweet tijdens het hardlopen
Voordat ik hardlopen ontdekte had ik een hekel aan zweet. Niet dat ik er nu zo'n fan van ben, maar ik heb me er mee verzoend.
Maar voor mijn hardloopdagen ging ik bijvoorbeeld liever aquajoggen dan hardlopen. Alles om me maar niet zweterig te voelen.
Nu ik dagelijks hardloop, zweet ik elke dag flink. Na ongeveer 10 minuten lopen krijg ik het echt heet, en begin ik te zweten. En dat is maar goed ook. Want zweet is belangrijk!
Zweet: wat is het eigenlijk?
Zweet is vocht dat je lichaam uitscheidt. Dat gebeurt via je huid. Op deze manier zorgt je lichaam dat je niet oververhit raakt. De typische zweetgeur wordt veroorzaakt door je zweetklieren, bacteriën op je huid en wat je eet. Als je bijvoorbeeld sterk gekruid eet, of veel knoflook dan kun je dat terug ruiken in je transpiratievocht.
De één 'stinkt' meer naar zweet dan de ander. En hoeveel je zweet wordt onder andere beïnvloed door je leeftijd en geslacht.
Zweet: wat zit er in?
In zweet zitten verrassend veel stoffen. Op runinfo.nl geven ze de volgende lijst van zweet per liter:
- Natrium 1200 mg
- Chloride 1000 mg
- Kalium 300 mg
- Calcium 160 mg
- Magnesium 36 mg
- Zink 1,2 mg
- IJzer 1,2 mg
- Mangaan 0,06 mg
- Koper 0,06 mg
- Melkzuur 1500 mg
- Ureum 700 mg
- Ammoniak 80 mg
- Fosfaten / sulfaten 40 mg
- Pyrodruivenzuur 40 mg
- Vitamine C 50 mg
Waarom zweet goed is!
- Het zorgt ervoor dat je temperatuur niet naar gevaarlijke hoogtes stijgt: het koelt je lichaam af.
- Het voert afvalstoffen af.
- Het is goed voor je bloeddoorstroming.
- Het is goed voor je huid: door te zweten openen je poriën zich.
Hardlopers en zweet
Als je gaat hardlopen span je je lichamelijk in. Het is normaal dat je dan dus gaat zweten. Hoe ga je daarmee om? En wat kun je doen tegen geurtjes?
Deodorant of antitranspirant tegen zweet
Zelf loop ik altijd alleen. Maar wat als je in een loopgroep loopt, en je vindt het vervelend als je erg naar zweet stinkt? Dan kun je kiezen voor een deodorant of een anti-transpirant. Een deodorant pakt de bacteriën die bijdragen aan een zweetgeur. Bovendien heeft een deodorant een geurtje van zichzelf, en kan daardoor een zweetgeur verdoezelen.
Maar wil je het zweten bij de bron aanpakken, dan kun je kiezen voor een antitranspirant. De meeste antitranspirant middelen bevatten aluminium-zirkoniumzouten. Deze zouten remmen de productie van transpiratievocht.
Omdat ik nogal een zweterig type ben, kies ik altijd voor een anti transpirant. Ik gebruik afwisselend Rexona, Dove of Sanex voor de gevoelige huid. Welke ik koop hangt meestal af van de aanbieding of prijs. Daar zit dus verder niet echt een gedachte of voorkeur achter.
Kies voor technisch materiaal voor je hardloopkleding
Hardloopkleding voor dames wordt tegenwoordig gemaakt van zogenoemd technisch materiaal. Voor heren trouwens ook : ) Dat materiaal transporteert vocht weg van je huid. Was je hardloopkleding regelmatig. Lees ook mijn post Hardloopkleding wassen voor tips en tricks.
Douche na het hardlopen
Laatst zei iemand tegen me dat ze niet snapte waarom ik me elke dag douche. Maar ik voel me echt niet fris als ik na het hardlopen niet ga douchen.
Conclusie over zweet tijdens het hardlopen
Zweten tijdens het hardlopen is een normale, gezonde reactie van je lichaam op je inspanning. Zo zorgt je lichaam dat je niet oververhit raakt. Zweten is bovendien ook nog eens gezond. Het nadeel van zweet is de geur. Maar daar kun je prima wat aan doen.
Zweet jij veel tijdens het hardlopen?
Anti-transpIrant 😉
Ik persoonlijk kies ervoor om geen anti-transpirant te gebruiken aangezien het nog niet zeker is welke impact op gezondheid zij hebben.
Sport en zweten horen nu eenmaal samen, ook in een groep 😀