Hardlopen en vitamines: heb je extra nodig?

hardlopen en vitamines

Voordat ik 15 jaar geleden begon met hardlopen was ik heel regelmatig verkouden.

Maar nu is het al een aantal jaren geleden dat ik voor het laatst ten prooi viel aan zo'n vervelende verkoudheid. Ik geloof absoluut in hardlopen als een manier om je immuunsysteem te versterken. Daarnaast neem ik soms wat extra Vitamine C als ik een verkoudheid voel dréigen.

Toch vraag ik me wel eens af: zou ik extra vitamines moeten slikken omdat ik dagelijks hardloop? Want hoewel hardlopen een beschermende werking heeft tegen tal van ziektes, vraagt het tegelijkertijd wel wat van je lichaam. Is gezond en gevarieerd eten dan voldoende? Of is het verstandig om extra vitamine te slikken?

Gravitamon tijdens zwangerschap

Toen ik zwanger was slikte ik bijvoorbeeld Gravitamon. Daar zat foliumzuur in, en andere vitamines. Die Gravitamon slikken was zo gedaan, en het gaf me een gerust gevoel dat mijn lichaam alle voedingsstoffen binnenkreeg. En mijn ouders die rond de 70 zijn moeten van de dokter dagelijks vitamine D slikken in de winter.

Dus hoe zit dat met hardlopers? Ik ging op zoek naar het antwoord!

Hardlopen en vitamines: heb je extra nodig?

De bekendste bron van informatie als het om voeding gaat is Het Voedingscentrum. Wat zeggen zij over sporten en vitamines? Dit staat er op de website van Het Voedingscentrum:

'Voor de sporters die recreatief sporten (minder dan 3 keer per week een uur of minder) zijn sportsupplementen weinig zinvol. Voor intensieve, fanatieke sporters en (top)atleten, die minstens 3 keer per week 1 tot 2 uur of meer trainen, kunnen bepaalde supplementen helpen er nog nét wat meer uit te halen.'

Hoewel ik mezelf niet bepaald als intensieve, fanatieke sporter zou omschrijven ga ik met 6 keer per week hardlopen wel over de 3 uur sporten per week heen. Ik zou dus wel degelijk baat kunnen hebben bij wat extra vitamines volgens Het Voedingscentrum. Zij noemen de volgende supplementen:

  • Vitamine C
  • Cafeïne
  • Creatine
  • Natriumbicarbonaat
vitamine c
Bron: flinndal.nl

De mening van Runner's World over vitamines slikken

Een andere bron van goede informatie als het om hardlopen gaat is de site van Runner's World. Zij adviseren juist om niks extra's te slikken. Volgens Runner's World moet je gewoon goed en gevarieerd eten. En dat doe je volgens hen als volgt:

'Eet op 1 dag nooit twee keer hetzelfde en gedurende de week met je ontbijt, lunch en avondeten. Eet veel groenten, met enige regel­maat fruit, vette vis en witvis, af en toe schelpdieren zoals mosselen, noten en zaden, hele granen en kleine beetjes mager en orgaan­vlees. '

Samenvattend

Volgens Het Voedingscentrum kun je als hardloper wel wat supplementen slikken als je meer dan 3 uur per week sport. Maar volgens Runner's World is gevarieerd eten genoeg.

Twijfel je aan je eigen voedingspatroon? Dan kunnen wat extra vitamines dit compenseren.

De keuze voor wel of geen niet supplementen slikken, staat of valt dus eigenlijk met hoe gezond je eet!

Slik jij supplementen als hardloper?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.