's Ochtends hardlopen: waarom dat goed voor je is.

's Ochtends hardlopen.

's Ochtends hardlopen. Ik doe het elke dag. Voor mij is het de ideale manier om hardlopen in mijn leven te verweven, en zeker te weten dat ik het ook echt doe. Er blijkt zelfs een heuse 'beweging voor ochtendtraining' te zijn: het November Project. Het november project staat voor 's ochtends hardlopen. In de Runner's World staat een uitgebreid artikel met daarin onder andere 5 voordelen van 's ochtends hardlopen. Drie daarvan zijn een betere gezondheid.

's Ochtends hardlopen: 5 voordelen

  1. Er heerst een bijzondere sfeer buiten 's ochtends vroeg. Het voelt echt anders dan overdag.
  2. s Ochtends hardlopen doet meer om je bloeddruk te verlagen en goede nachtrust, dan hardlopen op andere momenten van de dag.
  3. 's Ochtends hardlopen met een lege maag is effectiever voor je vetverbranding dan als je later op de dag loopt op een lege maag.
  4. Mensen die 's ochtends hardlopen blijven de rest van de dag actiever.
  5. s Ochtends hardlopen zorgt ervoor dat je 'op schema zit'. De kans op een verstoring van je routine is veel kleiner als je gewoon meteen  's ochtends gaat hardlopen. 's Ochtends kan er nog minder tussenkomen dan later op de dag.

Waarom ik kies voor 's ochtends hardlopen

Mijn belangrijkste reden om 's ochtends te gaan hardlopen is te vergelijken met voordeel nummer 5 in de lijst hierboven. Door meteen 's ochtends te gaan hardlopen verklein ik de kans dat het er 'niet van komt'. Dat ik later op de dag mezelf niet meer zo ver kan krijgen om te gaan lopen, of dat er inderdaad iets tussen komt. 's Ochtends vroeg gaan hardlopen, voordat de dag echt is begonnen, voelt als een soort tijdwinst.

2. De macht van de gewoonte

Daarnaast speelt de macht van de gewoonte voor mij een belangrijke rol. Na 17 jaar hardlopen word ik op een gegeven moment kriebelig als ik niet ga hardlopen. En dat is dus meestal 's ochtends. Dat zorgt ervoor dat ik 's ochtends ga hardlopen. Ook als ik geen zin heb.

3. De hele dag genieten van het feit dat ik al heb gelopen

Last but not least, loop ik graag 's ochtends omdat ik dan maximaal kan genieten van het feit dat ik al 'klaar' ben voor die dag. De rest van de dag kan ik zelfingenomen denken: 'Ik heb al gesport!'

Moet je ontbijten voordat je 's ochtends gaat hardlopen?

Een belangrijke vraag voor mensen die 's ochtends hardlopen is vaak: 'Moet ik eerst ontbijten?' Zelf doe ik dat wel altijd, omdat ik anders halverwege helemaal 'flauw' en trillerig wordt. Runner's World adviseert om zo'n 15 tot 20 minuten voordat je gaat hardlopen iets te eten om zo je bloedsuikerspiegel op te peppen. Denk aan een glas vruchtensap of een boterham met jam.

Lees ook: Is hardlopen gezond?

Op welk moment van de dag loop jij meestal?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.