Hardlopende vrouwen en seksuele intimidatie

seksuele intimidatieIn het tijdschrift Opzij van februari 2016 staat een column van Hasna El Maroudi over hardlopen. Hasna is redacteur bij opiniesite Joop.nl en woont met haar man en dochter in Rotterdam.

Hasna omschrijft zichzelf als een 'fanatieke 'hardloper'. Ze loopt om tot rust te komen, het helpt haar om doelen te stellen en ze geniet als ze een doel gehaald heeft. Op dit moment traint Hasna voor een hele marathon.

Maar er is één ding waar ze geen oplossing voor kan vinden: en dat is wat zij noemt het fenomeen 'mannen'. Of, waar het op neer komt, seksuele intimidatie door mannen.

Hardlopen als vrouw in Rotterdam

Hasna woont in Rotterdam, en loopt daar haar trainingsrondjes. Maar ze heeft daarbij veel last van mannen. Mannen die met hun auto een paar kilometer met haar meerijden. Mannen die naar haar roepen, en zelfs mannen die proberen haar een tik op de bil te geven. Hasna:

'Het is ontzettend intimiderend, en berooft me van de vrijheid om wanneer ik wil te kunnen trainen voor de marathon.'

Zeker in de winter, als de dagen kort zijn, vindt Hasna de tijdspanne waarin ze veilig kan hardlopen erg kort.

Hardlopen als vrouw op het platteland

Hasna's column zette me aan het denken. Want het lijkt me inderdaad vervelend om te worden nageroepen en lastig gevallen te worden. En een auto met onbekende man die een heel eind naast je blijft rijden lijkt me eng en bedreigend.

Zelf heb ik dit gelukkig nog nooit meegemaakt. Er wordt me wel eens toegeroepen: 'Hou vol!' maar dat vind ik alleen maar sympathiek. Enge, of bedreigende situaties heb ik in de vijftien jaar dat ik hardloop niet meegemaakt. Behalve toen een enge bouvier me beet!

Mogelijk speelt daarbij ook een rol dat ik in het buitengebied woon en loop en ik dus relatief weinig verkeer en mensen tegenkom. Zouden vrouwelijke hardlopers in de stad bijvoorbeeld vaker last hebben van seksuele intimidatie dan vrouwelijke hardlopers op het platteland? Daarnaast speelt mijn leeftijd misschien ook wel een rol. Ik ben 46, Hasna is nog een frisse dertiger.

Hoe dan ook, het lijkt me spuugvervelend als je niet eens lekker kunt gaan hardlopen als je er zin in hebt, omdat er dan mannen zijn die je lastig vallen.

Leestip

Veilig hardlopen in de stad met luchtvervuiling

Heb jij je wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld tijdens het hardlopen? En wat denk jij van de rol van de omgeving?

Similar Posts

5 Comments

  1. Gelukkig heb ik dat nog niet meegemaakt, het zou het hardlopen voor mij niet leuk maken, ik denk dat ik echt zou stoppen. Vind het al heel wat dat ik honden tegen kom, meestal aan de lijn gelukkig. Maar zelfs dan klopt mijn hart nog wat sneller?

  2. Heb wel regelmatig last van jongelui die onder elkaar grappig proberen te zijn door me na te roepen, uit te lachen of mij zogenaamd aanmoedigen en proberen handjeklap te doen. Probeer het gedeelte te vermijden waar de middelbare scholieren langs komen op de fiets van school naar huis.

    1. Dit herken ik helaas maar al te goed Chantal. Ik weet precies wat je bedoelt. die zogenaamd lollige scholieren zijn erg vervelend. Ik baal ook altijd als ik een groep zie aankomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.