Hardlopen: je neus achterna of met een plan?

looproute

Ik loop 6 keer per week. En elke dag heeft zijn eigen rondje.

Elke dag zijn eigen hardlooprondje

Behalve maandag en dinsdag! Want op die dagen loop ik hetzelfde rondje. Maar woensdagen en vrijdagen hebben hun eigen rondje, en op zaterdag rijd ik altijd met mijn man mee als hij boodschappen gaat doen in de stad. Halverwege zet hij mij er dan uit en ren ik naar huis. Dan heb ik ongeveer 4 verschillende looproutes om naar huis te nemen, en die wissel ik graag af. Soms beslis ik op het moment dat ik uit de auto spring pas hoe ik ga lopen.

Het voordeel van verschillende hardlooprondjes

Het voordeel van verschillende looproutes is dat het voor afwisseling zorgt. Op vrijdag, aan het eind van de week, heb ik vaak niet meer zo'n zin. Maar het hardlooprondje dat ik dan doe is vrij nieuw, en dat helpt me enorm om toch te gaan. Dat rondje is als het ware nog fris : )

Behalve afwisseling zorgt een ander hardlooprondje automatisch vaak ook voor lopen op een andere ondergrond. Zo kenmerken de maandag, dinsdag en vrijdag zich door zandwegen terwijl de woensdag echt een 'asfaltrondje' heeft. Zie ook Hardlooproute maken!

Het voordeel van dezélfde hardloop route

Maar dezelfde hardloop route lopen heeft óók voordelen. Want dan kun je heel makkelijk zien of je sneller of makkelijker loopt!

Als je vaak dezelfde route loopt dan krijg je vanzelf bepaalde vaste punten.

Zo weet ik bijvoorbeeld bij al mijn looprondjes waar ik na 11 minuten altijd ben. Dus als ik daar dan een keer sneller ben, dan vind ik dat leuk. Want dan heb ik dus vlotter gelopen.

Ook kan dezelfde looproute ruimte geven om je gedachten de vrije loop te laten. Je hoeft immers niet op te letten, want je kent de route op je duimpje. Ruimte dus om wat te mijmeren.

Géén route, maar gewoon je neus achterna lopen

'Je neus achterna lopen,' vind ik altijd zo'n grappige uitdrukking omdat hij nergens opslaat. Welke kant je ook uit loopt, je loopt immers automatisch 'je neus achterna'. Maar het klinkt zo leuk vind ik.

Je kunt als hardloper ook gewoon de deur uit stappen en je neus achterna lopen. Dus zonder dat je van te voren bedenkt welke route je wilt lopen. Zelf doe ik dit maar zelden. Ik heb blijkbaar toch behoefte aan wat structuur.

Maar ik vind het wel iets avontuurlijks hebben.

Hardlopen zonder plan

Als je gaat hardlopen zonder plan liggen alle mogelijkheden voor je open. Je kunt kort gaan hardlopen ,maar je zou er ook ineens een duurloop van kunnen maken. Voor mij staat vast dat ik minimaal 30 minuten moet hardlopen.

Hoe ga jij hardlopen? Heb je van te voren een route in je hoofd? Of bedenk je dat onderweg?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.