Beginnen met hardlopen met de Kaizen methode
Wil je iets veranderen in je leven? Wil je bijvoorbeeld gaan hardlopen? Maar kun je jezelf er op de één of andere manier niet toe zetten om het ook echt te gaan doen?
Dan is dat waarschijnlijk de schuld van je middenhersenen, ook wel bekend als je zoogdierenbrein. Dat zegt Robert Mauer, auteur van de De kunst van Kaizen.
Maak je amygdala niet wakker!
Je middenhersenen bevatten je emoties en regelen je reacties bij gevaar. Om precies te zijn: de amygdala besturen onze vecht-of-vlucht reacties. Als je aan het hardlopen bent, en je ziet een grote enge hond op je af komen, dan zijn het je amygdala die in actie komen. En als ze dat doen schakelen ze andere functies van je hersenen tijdelijk uit. Zoals je denken. Er moet immers nú gehandeld worden.
Het probleem met de amygdala is alleen dat ze soms wat overdreven reageren. Ze slaan niet alleen alarm als er een enge hond aan komt, maar bij elke verandering. Onze hersenen zitten namelijk zo in elkaar dat elke uitdaging of nieuwe situatie een zekere angst oproept. En dan denken de amygdala: ' Gevaar! Sluit het (creatieve) denken af, want er moet gevlucht of gevochten worden!' Ze blokkeren succes en creativiteit.
Dat is bijvoorbeeld erg lastig als je een tentamen moet doen! Als jij hier last van hebt dan herken je vast het 'Ik klapte dicht!' effect. Dat is dus de schuld van je amygdala! Zij dachten dat er gevaar dreigde, en legden je denkvermogen plat... Maar ze kunnen je ook saboteren om te gaan hardlopen!
Hardlopen en je amygdala
Je hebt dus besloten dat je wilt gaan hardlopen. Dat is een verandering in je leven. En dat kan verborgen en niet zo verborgen twijfels en angsten oproepen. Zoals:
- Kan ik het wel?
- Loop ik niet voor gek?
- Wat als ik het niet vol houdt?
- Wat als ik het doe, en ik verlies helemaal geen gewicht?
En weet je wat er dan gebeurt? Je amygdala worden wakker!
De oplossing: sluip langs de amygdala zodat ze het niet merken!
De truc is om een verandering in hele kleine stapjes in te voeren in je leven. Dan merken de amygdala het niet. En naarmate je de kleine verandering vaker doet gaan je hersenen zich hier op instellen. Die ene stap leidt van zelf naar meer stappen.
Het goede nieuws is dat de meeste hardloopschema's voor beginners bestaan uit kleine stappen! Ik ken tenminste niet één programma dat begint met: ' Ga 30 minuten aan één stuk hardlopen!' Het programma dat ik 13 jaar geleden volgde schreef zelfs voor dat ik eerst een paar weken 3 keer per week 20 minuten moest wandelen. En dat werkte!
Hardlopen in kleine stapjes
Kaizen stappen zijn klein, maar ze leiden uiteindelijk wel tot blijvende verandering! Voel je verzet bij jezelf? Maak de stappen dan nog kleiner. Het doel is om je angst en weerstand om te leiden.
- Trek thuis hardloopschoenen aan. Draag ze 10 minuten en doe ze dan weer uit.
- Begin met hardlopen met één keer per week 1 minuut wandelen.
- Bouw dit op naar drie keer per week 10 minuten wandelen.
- Breid vervolgens de 10 minuten langzaam uit naar 20 minuten
- Kun je 20 minuten wandelen goed volhouden? Dan kun je voorzichtig beginnen met een beginnersprogramma, zoals Start to run. Er zijn speciale beginnen met hardlopen apps die je op weg helpen.
Comments
Beginnen met hardlopen met de Kaizen methode — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>