Loslopende honden

loslopende hondenNee hè!!!! Vanochtend, toen ik naar de kinderen naar school bracht, was het weer zo ver. Wild blaffende, loslopende honden, die achter ons aan renden.

 

Loslopende honden op de weg

Sinds ik afgelopen najaar daadwerkelijk ben gebeten door een zwarte bouvier, word ik echt helemaal niet goed van loslopende honden. Maar nog veel meer heb ik de schurft aan hun eigenaren die ze niet aan de lijn leggen! De loslopende honden horen bij een huis waar we elke dag langs komen, en ze kwamen al vaker achter ons aan. Maar de laatste tijd waren ze meestal binnen denk ik.

Soms zijn ze er, soms niet

Juist het feit dat je nooit weet of die rothonden buiten lopen of niet, maakt dat ik zo langzamerhand al hartkloppingen krijg als we maar in de buurt van dat huis komen. Het zijn een zwarte labrador en zo'n klein kefhondje dat hier in de Achterhoek steevast Fikkie of Fokkie heet.

De zwarte labrador is groot en daardoor enger, maar het is het kleine kefhondje dat de leiding neemt.
'Volgens mij is dat kleine hondje de baas mama,' merkte mijn jongste zoon dan ook op. De zwarte labrador aarzelde tenminste nog toen ik riep: 'Noar huus!!!' Maar Fikkie ging juist nog wat harder keffen, en achter ons aan rennen. Waarop de labrador leek te denken: 'Oh, we zijn nog niet klaar.'

Gelukkig hoorde de eigenaresse mijn noodkreet, en riep ze terug, maar toen had ik het al helemaal gehad! Waarom houden mensen hun honden niet bij zich, als ze weten dat ze achter mensen aan rennen? Of houd ze desnoods even rond schooltijd binnenshuis.

Je zou zeggen: dan neem je toch een andere route? Maar ze hebben hier op het platteland overal honden! Bovendien zijn alle andere routes 'om'. En het is toch ook te gek dat je niet gewoon over openbare wegen kunt lopen, omdat mensen hun hond niet bij zich houden?

Ik hoop dus maar dat de eigenaresse ze nu voorlopig weer beter binnen houdt.

Want van pure ergernis heb ik nu zin om iemand te bijten!

Leestip

Hardlopen met hond

Similar Posts

10 Comments

 1. Ik zou aanbellen bij die mensen en het probleem aankaarten.

  Het gaat niet alleen om jou, maar ook om kinderen... (niet enkel die van jou veronderstel ik, maar er nemen vast nog andere kinderen die weg).

  In België is het strafbaar je hond te laten loslopen, ik dacht dat dat in Nederland ook zo is?

  En ik zou geen genoegen nemen met "maar ze doen helemaal niets". Honden zijn onvoorspelbaar! En sommige mensen hebben gewoon angst (omdat ze al eens gebeten zijn vroeger bv., zo ook één van mijn dochters...),dus een beetje burgerzin kan geen kwaad...

  Ik kan me om zulke dingen ook erg boos maken!

  1. In Nederland is het helemaal niet strafbaar volgens mij, om je hond los te laten lopen. En ik durf niet aan te bellen, vanwege de honden...

 2. honden en hardlopers, hier in t westen al net zo!. als je je hond al los laat lopen, dan moet je 1 in de buurt zijn en 2 moet je hond wel goed naar je luisteren!. Je bent zelf verantwoordelijk voor je huisdieren.
  maar als je het bij de eigenaar aankaart, heb je iig iets geprobeerd. sommige bazen hebben een bord voor de kop!
  maar een hond aan de lijn die achter je aanrent en naar je enkels habt is ook niet fijn. je moet je tempo aanpassen bij het passeren anders loop je ertegenaan. grrr

  1. Dat laatste klinkt ook erg vervelend. Ik snap niet dat de eigenaar van zo'n hond die niet beter bij zich houdt! Het zijn toch eigenlijk vooral de eigenaren die het probleem zijn!

 3. Ik ga/ging er altijd van uit dat als een hond los loopt, de baas hem/haar wel onder controle heeft. Tot ik, gelukkig op het strand dan val je niet zo hard, ondersteboven werd gesprongen door zo'n beest. Doet ie anders nooit, is de bekende zin. In ons bos(je) is een aanlijnplicht, niemand die zich er aan houdt en als je er wat van zegt krijg je een grote mond. En als je commentaar hebt op het niet opruimen van poep, is steevast: ik betaal belasting het antwoord.

 4. Hi Nicole,

  Je kent mijn hondenverhaal. Ik ken een aantal boerderijen waar honden loslopen tot op de openbare weg, maar ik heb ontdekt dat ze niet zomaar de weg oversteken. Ik ren dus aan de andere overkant voorbij terwijl zij op hun oprit staan te blaffen. Daar moeten ze nl. indringers verjagen. Voor mij een kleine moeite om aan de andere kant te gaan lopen. Ik hoop dat het bij jou ook werkt.

  groetjes,

  Dorothé

  1. Helaas kan ik niet aan de andere kant van de weg lopen, want het is een smal zandpad… Anders zou ik dat zeker doen. En die honden gaan dus van hun oprit af, en de weg op.

   1. Oh wat eng, dat je daar niet anders kunt Nicole. Bij mij is het een straat met een oprit. Maar misschien dat het wel helpt als je aan de andere kant van het pad loopt. Honden zien dat soort dingen als respect voor het territorium. Als je het tenminste nog durft te proberen.

    toi toi,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.