Hardlopen: vervelende beestjes

insekten en hardlopenNu het zomer is en de temperaturen dus hoger dient zich ineens een nieuw probleem aan bij het hardlopen: beestjes.

En dan heb ik het nu even niet over enge buizerds die graag mensen van achteren aanvallen.

Ik heb het over vliegen in alle soorten en maten en muggen. Ze vliegen in je ogen, in je mond en ze kriebelen en steken je!

Bezwete hardlopers zijn vliegenmagneten

Zeker als het hoogzomer is, en ik bezweet het laatste stukje langs het bos naar huis ren, ben ik een enge vliegenmagneet. Soms voel ik ze pas als ze me gemeen steken. Ik heb het idee dat juist het feit dat ik een bezwete rug heb, me aantrekkelijk voor ze maakt. Het enige voordeel is dat ik hierdoor het laatste stukje ineens veel harder ren. Alles om maar te voorkomen dat de vliegen me te pakken krijgen.

Behalve vliegen heb je natuurlijk ook nog muggen. Soms zie ik ze in een gezellige wolk voor me uit dansen. Uiteraard probeer ik langs zo'n muggenwolk te lopen, maar dat is ook niet altijd mogelijk.

Dus wat kun je als hardloper nou doen tegen vervelende beestjes als vliegen en muggen?

Tips tegen vervelende beestjes voor hardlopers

 1. Kies je tijdstip om te gaan lopen zorgvuldig. Rond de middag zijn de minste insekten actief. Mijn ervaring is dat het juist 's avonds vooral wemelt van de vervelende insekten! Ik ben wel eens van narigheid na 10 minuten lopen weer naar huis gegaan. Gewoon vanwege de enorme hoeveelheid muggen 's avonds.
 2. Zet een zonnebril op. Een goede zonnebril beschermt je ogen tegen vliegjes. Ik weet niet of jij wel eens een vlieg in je oog hebt gehad? Dat doet gemeen zeer. Zeker als je dat vliegje er met een bezwete vinger probeert uit te krijgen. Want dan brandt het zout van je zweet in je oog. Draag je lenzen, dan is een vlieg in je oog nog pijnlijker.
 3. Vermijd gebieden met bos en water. Bos en water zijn helaas plekken waar zich veel insekten ophouden.
 4. Smeer je goed in met een spray die insekten afschrikt.
 5. Heb je toch in een bos gelopen? Controleer jezelf dan na afloop even op teken.
 6. Gebruik de vervelende vliegjes als een kans om wat armoefeningen te doen. Zelf loop ik soms wild wapperend met mijn armen om de vliegen van me af te houden. Van de nood een deugd maken heet dat ; )
 7. Investeer in een speciaal masker voor hardlopers tegen insekten. Het ziet er alleen niet uit:
  3,64 bij AliExpress

  Deze is in ieder geval vrouwelijk:

  vliegen en hardlopers
  5,99 bij AliExpress. Tsja... toch zie ik me zelf hier nog niet mee hardlopen.
 8. Trek kleding aan met lange mouwen. Zo voorkom je dat je gestoken wordt. Helaas vind ik dit zelf nauwelijks een optie, aangezien ik dan stik van de hitte. Maar je beschermt zo wel je huid.

Hardloper slikt een vlieg in: wat gebeurt er daarna?

In onderstaand filmpje slikt een hardloper een vlieg in. Wat er daarna gebeurt is weinig reëel, maar wel verrassend. Kijk maar:

Conclusie

Ik was al geen fan van het zomerseizoen als hardloper vanwege de vaak tropische hitte. Maar daarnaast heb je dus ook nog het probleem van de irritante insekten! In deze post gaf ik 8 tips om het leven als een hardloper die last heeft van insekten makkelijker te maken.

Hoe zijn jouw ervaringen met insekten en hardlopen?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.