Sneller lopen in gezelschap?

samen lopen

Over de werking van onze hersenen tijdens het hardlopen is al van alles gezegd.

Zo schrijft Jeff Galloway dat je linker hersenhelft vaak de saboteur is als het om hardlopen gaat. Die is namelijk erg bang om moe te worden, en voorziet je daarom maar al te graag van argumenten om niet te gaan hardlopen. Zoals:

'Morgen kan ook best, nu is het te laat om nog te gaan. Toe, neem nog maar wat chips!'

In de Runner's World van januari 2017 wordt uitgelegd waarom je samen sneller loopt dan alleen. Ook dat zou te maken hebben met je hersenen.

Je hersenen met in de hoofdrollen: CCA en PFC

In de uitleg waarom je samen sneller loopt dan in je eentje zijn de hoofdrollen weggelegd voor twee delen van je hersenen:

  • Cortex Cingularis Anterior (CCA): bron van wilskracht
  • Prefrontale Cortex(PFC): houdt je emoties in bedwang

De CCA werkt tijdens het hardlopen als een strenge trainer/coach. Dit deel van je hersenen spoort je aan en zorgt dat je doorzet. Maar helaas wordt je CCA daar best moe van. En op een gegeven moment is de koek op.

Wat gebeurt er nou als je met iemand anders loopt?

Als je met iemand anders hardloopt word je afgeleid van het hardlopen. En dat betekent dat de CCA minder hard hoeft te werken om je op gang te houden. Dat scheelt energie, die je dan vervolgens kunt gebruiken voor het hardlopen, waardoor je sneller gaat.

Tijdens het hardlopen voelen je hersenen minder stress en spanning als jij in prettig gezelschap bent. Daardoor hoeven ze minder hard te werken, en spaar je energie uit.

Kortom, als je met iemand anders gaat lopen of in een loopgroep, kunnen je CCA en PFC lekker ontspannen.

Ik loop meestal alleen

Aangezien ik altijd alleen loop heb ik niet het voordeel van een loopmaatje. Maar er is een reden dat ik graag met muziek loop!

Als het om hardlopen op muziek gaat zijn er twee kampen: het ene kamp vindt hardlopen op muziek een slechte zaak, en het andere vindt het juist veel prettiger. Zelf behoor ik bij de tweede groep. Hardlopen op muziek gaat fijner. Ook omdat ik word afgeleid van wat ik mijn lichaam dwing te doen.

Dus volgens mij heeft muziek ongeveer hetzelfde effect als hardlopen in een groep!

In beide gevallen wordt er minder van je hersenen gevraagd, waardoor ze minder hard hoeven te werken en je dus meer energie overhoudt om mee te lopen.

Wat vind jij van het effect van gezelschap en muziek op je loopprestaties?

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.