Het verschijnsel Run club

run club

Op de website van elle.com las ik over het verschijnsel run club, en dat er steeds meer in Nederland komen.

Een rub club is dus blijkbaar iets anders dan de bekende atletiekclub waar je kunt gaan hardlopen.

Ik was benieuwd wat zo'n running club eigenlijk inhoudt en waarom ze steeds populairder worden.

Wat is een run club?

Een run club is eigenlijk heel simpel: het is een groep mensen die regelmatig bij elkaar komt om te gaan hardlopen. Ze spreken bijvoorbeeld af via Facebook of Instagram waar ze elkaar ontmoeten en gaan dan gewoon gezellig samen hardlopen, met als afsluiting lekker een kopje koffie of zo.

In de eenvoudigste vorm is zo'n running club dan ook gewoon gratis. Het is simpelweg een groep van gelijkgestemden die het fijn vinden om samen te gaan hardlopen. Ze zijn doorgaans dan ook niet een vereniging of zo. Een mooi voorbeeld van dit type laagdrempelige hardloopclub vind ik het Utrecht Running Project. Je kunt gewoon langskomen op dinsdagen om 19:00 uur op Neude voor hun ‘Social Run Tuesday’.

Run clubs waarvoor je moet betalen

Maar er zijn ook running clubs ontdekte ik waarvoor je wel moet betalen. Zo'n run club wordt dan bijvoorbeeld georganiseerd door iemand met veel hardloopervaring die ook technische ondersteuning aanbiedt bij het hardlopen. In zo'n geval vind ik het verschil tussen een running club en een atletiekgroep klein.

Een run club bij jou in de buurt vinden?

Op de website runningcrews.com kun je zoeken op land/stad naar een hardloopclub bij jou in de buurt. Nederland heeft er niet zoveel op deze website, en de meeste zitten in Amsterdam.  Op hardlopen.nl/clubs vind je er meer. Een andere methode om een running club bij jou in de buurt vinden is gewoon googelen. Type running club in, en vervolgens de plaatsnaam.

'Laten we de running clubs vooral niet kapitaliseren'

In het artikel op elle.com doet de auteur, Robyn van Gorsel een opmerkelijke oproep. Eerst constateert ze dat de deelnemers aan de run clubs doorgaans twintigers zijn met allemaal dezelfde technical outwear merkkleding zoals Solomon running vestjes, en Hoka hardloopschoenen. Ik heb het even opgezocht, en hieronder zie je een Solomon running vestje:

solomon hardloopvestje

En hieronder een voorbeeld van Hoka hardloopschoenen:

hoka hardloopschoenen

Vervolgens spreekt ze haar zorg uit dat 'hippe running gear' onbetaalbaar wordt. Robyn schrijft:

'Hardlopen was namelijk één van de weinige toegankelijke sporten (iedereen kan in principe gratis een rondje rennen). Laten we het nou niet massaal kapitaliseren door hippe running gear onbetaalbaar te maken.'

Nou weet ik uit ervaring dat hardloopkleding totaal niet duur hoeft te zien. Je vindt bijvoorbeeld prima hardloopkleding bij de Action en de Lidl! Wil je iets meer geld uitgeven dan kun je ook bij H&M terecht.

Kijken ze in run clubs neer op lopers in hardloopkleding van de Lidl?

Maar zou het kunnen dat er in de hippe run clubs in Amsterdam wordt neergekeken op hardlopers in een Lidl outfit? Dat zou ik zorgelijk, en eerlijk gezegd vooral ook gewoon heel erg stom vinden, want dan gaat het in zo'n groep blijkbaar toch niet zo heel erg om het hardlopen!

Ik zie zeker de voordelen van informele running clubs. Het lijkt me gezellig en leuk om met gelijkgestemden te gaan hardlopen. Het is gratis en vrijblijvend en kan denk ik motiverend werken.

Maar voorlopig blijf ik toch het liefst gewoon om 7.15 mijn eigen voordeur uit rennen voor mijn dagelijkse looprondje.

Samenvattend

Naast atletiek clubs verschijnen er steeds meer zogenoemde run clubs. Dat zijn informele bijeenkomsten van mensen die het leuk vinden om met anderen te gaan lopen. In principe zijn ze dan ook gratis en vrijblijvend. Maar let op: er zijn ook run clubs die eigenlijk een atletiekclub zijn of een hardloopgroep die wordt gerund door een particulier tegen betaling. Controleer dus van te voren of de running club van je keuze inderdaad gratis is.

Leestips

Ben jij bij een run club?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.