Wonderlijke hardloop ervaring n.a.v. Fit op 4

hardloop ervaring

Ik had een wonderlijke hardloop ervaring.

Dat kwam zo.

Om mijn dagelijkse hardlooprondje op te frissen besloot ik de looptraining van Fit op 4 te gaan doen.

De Fit op 4 training is een loopprogramma voor beginners.

Je gaat hardlopen op klassieke muziek met als doel na 9 weken 30 minuten hardlopen zonder wandelpauze.

Waarom ik de Fit op 4 looptraining ging doen

Zoals ik hierboven al schreef had ik behoefte aan 'iets anders'. Ik was mijn country liedjes even een beetje zat, en ik had ook geen zin in een podcast tijdens het hardlopen.

Hardlopen op klassieke muziek leek me leuk omdat ik klassieke muziek doorgaans rustgevend vind. En omdat er geen teksten bij zitten, worden je gedachten niet gestuurd door andermans woorden.

Bovendien leek het me stiekem wel relaxt om meer wandelpauzes te hebben....

Wonderlijke hardloop ervaring

Maar juist die vele wandelpauzes zorgden voor een wonderlijke hardloop ervaring. En dat is deze:

Terwijl ik normaliter prima bijvoorbeeld 11 minuten achter elkaar kan hardlopen, vond ik bij de Fit op 4 looptraining 3 minuten al lastig vol te houden!

Na 2 minuten hardlopen begon ik me al af te vragen: 'Hoe lang moet ik nog?' terwijl ik me dat zonder de Fit op 4 aflevering helemaal niet afvraag na een paar minuten.

Sterker nog, de lessen waarbij je maar liefst 10 minuten achter elkaar moest lopen, sloeg ik eerst over! Ik heb de eerste lessen waarbij je niet langer dan 3 minuten hardloopt voordat je weer mag wandelen, meerdere keren gedaan.

Is dit mentaal?

Nou vraag ik me af: zou dit nou een voorbeeld zijn van de kracht van je geest? Of in dit geval de zwakte van je geest? Is de wetenschap dat je 'maar' 3 minuten hoeft te lopen de oorzaak dat je na 2 minuten al moe bent?

Ik ben weer langere stukken zonder pauze gaan lopen

Toen ik me realiseerde dat ik veel vermoeider werd van kortdurend hardlopen besloot ik om de lessen waarbij je minimaal 10 minuten achter elkaar loopt te gaan doen. Een beetje bezorgd was ik wel, want ik had het idee ontwikkeld dat ik 10 minuten niet kon volhouden. Ik had immers al zoveel moeite met 3 minuten!

Maar wat bleek?

Ik kon prima 10 minuten achter elkaar hardlopen!

Hardloop ervaring: mijn conclusie

Mijn conclusie is dus dat, het in ieder geval voor mij zo is, dat als ik weet dat ik maar korte tijd ga hardlopen mijn lichaam en geest zich daar helemaal op instellen. Met als gevolg dat ik 3 minuten hardlopen hijgend en puffend oftewel moeizaam volhoud.

Ik vind dat niet fijn!

Dus hoewel ik het beginnersschema voor hardlopers van Fit op 4 nog steeds heel leuk vind, is het voor mij minder geschikt. Wel kan ik prima de lessen volgen waarbij je minimaal 10 minuten achter elkaar loopt.

Jeff Galloway adviseert wandelpauzes, en ik ben het met hem eens. Maar deze ervaring heeft me wel geleerd dat 3 minuten hardlopen voor mij te kort is.

Magic Mile van Jeff Galloway

Op zijn website biedt Jeff Galloway een calculator aan waarmee je precies kunt berekenen hoe lang je moet hardlopen en hoe lang je wandelpauze moet zijn.

Ik moet bekennen dat ik de calculator te ingewikkeld vind, maar misschien heb jij er wel wat aan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.