Heart Rate Variability, HRV: wat is het en wat kun je er mee?
Heart Rate Variability is een relatief nieuwe methode om te bepalen hoe met je lichamelijke gezondheid en algehele conditie is.
Heart rate variability = de veranderingen in tijd tussen de ene en de andere hartslag, gemeten in milliseconden.
Hoe groter je HRV, oftewel hoe meer variatie, hoe gezonder je lichaam is. Als er weinig verandering zit in de tijd tussen je hartslagen wordt dat geassocieerd met stress, vermoeidheid en mogelijk overtraining.
Heart rate variability: wie zitten er achter de knoppen van je lichaam?
Je HRV wordt geregeld door door je autonome zenuwstelsel. Dat heeft bij wijze van spreken twee 'managers' in dienst:
1. De sympaticus
De sympaticus is het gaspedaal. Als die de controle heeft is je hartslag onregelmatiger. De sympaticus zorgt voor actie. De sympaticus komt bijvoorbeeld in actie als je wordt aangevallen tijdens het hardlopen door een enge hond. Je hartslag wordt acuut sneller, je ademhaling versnelt en je gaat zweten.
2. De parasympaticus
De parasympaticus is de rem. Als de parasympaticus de controle heeft is er minder variatie, en is je hartslag dus regelmatiger. De parasympaticus zorgt voor rust.
Het is belangrijk dat de sympaticus en de parasympaticus in evenwicht zijn. Maar als je veel stress hebt of teveel hebt getraind voor bijvoorbeeld een hardloopevenement kan het gebeuren dat de sympaticus teveel achter de knoppen zit. Dan raakt de balans dus zoek. En dat zie je terug in je heart rate variability. Die wordt dan namelijk minder.
Wat is het verschil tussen heart rate variability en je hartslag?
Bij je hartslag meet je het aantal hartslagen per minuut. En bij Heart Rate Variability meet je juist de tijd tússen je hartslagen. Lees ook over hartslag zones!
Hoe kun je HRV zelf gebruiken als hardloper?
Je kunt heart rate variability als hardloper toepassen! Je gebruikt het als een soort check-in om te kijken hoe het met je lichaam en algemene gesteldheid is. Dat doe je door bijvoorbeeld 's ochtends als je wakker wordt meteen je HRV te meten.
Als je HRV een stuk lager is dan normaal kan dat een teken zijn dat je te veel gelopen hebt. Of het kan een zijn signaal dat je iets onder de leden hebt of veel stress hebt.
Deze hardloophorloges meten ook heart rate variability
Om je HRV zelf te meten kun je kiezen voor een hardloophorloge dat je hartslag meet. Maar niet alle hardloophorloges die je hartslag meten, geven ook de variatie in je hartslag weer. Deze wel:
Lees ook mijn post: Sporthorloge dames!
Heart rate variability app
Er zijn inmiddels ook diverse heart rate variability apps op de markt. Zoals de Elite HRV.
Op de site AppCrawler vind je een overzicht van heart rate variability apps.
Samenvattend
Je heart rate variability weerspiegelt de samenwerking tussen het activerende en rustgevende deel van je zenuwstelsel. Variëteit in je HRV wordt gezien als een teken van een gezond lichaam en een gezonde geest.
Je kunt je HRV daarom gebruiken om te kijken hoe je lichaam reageert op een hardlooptraining.
Leestip
Doe jij iets met je hrv?
Comments
Heart Rate Variability, HRV: wat is het en wat kun je er mee? — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>