Hardloper Essma

hardloper

In oktober 2014 verhuisde Essma (36) vanwege het werk van haar man met hun dochter naar Frankfurt. Maar een nieuw bestaan opbouwen was confronterend en zwaar voor Essma.

Essma wilde voor haar dochtertje Ophelia dat destijds twee jaar was, een nieuw, veilig en leuk thuis creëren. Daarvoor deed ze zo haar best, dat ze zichzelf vergat. Langzaam maar zeker werd Essma steeds somberder. En het uitzicht van hoge, grijze gebouwen waar ze tegenaan keek vanuit haar huis hielpen ook al niet.

Essma besefte dat ze iets nodig had om haar gedachten los te laten, of te 'parkeren'. Op een zaterdagochtend in maart 2015 besloot ze daarom ineens om te gaan hardlopen. En het hielp! Hardlopen bleek de oplossing voor haar sombere gevoelens.

En inmiddels is het gezin uitgebreid met Aiden die 10 maanden oud is.

Dit is het hardloopverhaal van Essma.

Hardloopgewoontes

Toen we hier net kwamen wonen, woonden we echt midden in de stad. Er waren hier en daar wel parken. Ik zocht al rennend nieuwe plaatsen om heen te lopen. Zo ontdekte ik Grüneburgpark. Een schitterend park nabij de Goethe Universiteit in Frankfurt.

hardlopen
Grüneburgpark. Bron: Wikipedia

De rivier (de Main) werd ook favoriet. Om deze plekken te bereiken, moest ik altijd eerst een stuk door de stad rennen. Inmiddels wonen we op een plek aan de rand van een park en bos. Dus tegenwoordig ren ik ‘in het groen’. Ik streef naar minimaal drie keer per week hardlopen. Ik ren altijd alleen. Voordeel hiervan vind ik dat ik niet hoef te praten of rekening hoef te houden met een ander, en volledig met mezelf en ‘buiten’ ben.

Hardloopmotivatie

Mijn belangrijkste motivatie voor hardlopen is het gevoel na een run. Dat alles positief is en je weer helemaal 'zen' bent in je hoofd. Dat mijn lichaam sterker werd en bijna weer net zo slank als toen ik trouwde, vind ik leuk meegenomen en motiveert me ook.

Hardlopen is voor mij een fijne, eenvoudige uitlaatklep die mij heel veel positiefs gebracht heeft. Hardlopen heeft me doen inzien dat veel struggles in het leven ‘weggerend’ kunnen worden.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen kan net zo zwaar zijn als het moederschap. Maar ook hierin zijn fases, net als bij het rennen. De slapeloze nachten, buikkrampjes en tandenperiode kunnen een behoorlijk zware periode zijn die jou als moeder vrij onzeker kan maken.

'Doe ik het wel goed? Is er geen andere manier?' Etc.

Met hardlopen heb je deze onzekerheden ook. Vooral als beginner voer je in je hoofd een strijd dat je wilt stoppen omdat je moe bent en niet meer kan. Tegelijkertijd wil je juist niet stoppen, omdat je ooit een goede reden had om te beginnen met rennen. Met het krijgen/nemen van kinderen is dat net zo. Je zet je kind ook niet even ‘weg’ tijdens een onrustige nacht zodat jij verder kan slapen. Je kiest ervoor om moeder te worden en daar had je een goede reden voor. Met lopen is dat hetzelfde. Het is niet iets ‘tijdelijks’. Je moet door die zware fase van ‘doorgaan en bikkelen’ om een zorgeloze, zekere runner te worden. In beide moet je investeren om licht aan het eind van de tunnel te kunnen zien!

Hardloop apps en gadgets

Ik ren met de Nike App en vind het een heel fijne app! Verder loop ik met muziek. Muziek geeft mij dat extra zetje in m’n rug! Ik merk het ook aan mijn pace. Zodra er een lekker nummer voorbij komt, versnelt mijn tempo automatisch. Een goede manier om je snelheid te verbeteren al zeg ik zelf.

Hardloop evenementen en wedstrijden

Ik ben nu nog een beginner, wellicht ga ik later meedoen aan hardloop evenementen. Zo'n wedstrijd lijkt me dan een leuke beloning voor het harde werken. Ik zou graag een 10 km run willen rennen. Daarna zie ik wel verder. Er zijn zulke mooie steden in de wereld om te rennen!

Hardloopkleding en schoeisel

Hardlooprokjes heb ik nooit geprobeerd. Ik ren het liefst in een legging van Nike uit de ‘running collectie’. Die houdt alles op ‘z’n plaats’ hahaha. Hardloopschoenen kopen vind ik leuk. Soms beloon ik mezelf met een nieuw paar. Mijn favoriete hardloopschoenen zijn van het merk Nike Lunarglide 6.

Hardloopinspiratie

Ik luisterde in de periode dat ik net begon met rennen veel naar motivational speakers als Howard Freeman. Die stem heeft me echt gemotiveerd. Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet. Runner's World heb ik nog nooit gekocht. Als ik in Nederland ben wil ik wel een Nederlands exemplaar. Hier is alles in het Duits.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

'At the end of the pain is succes!' Laat die innerlijke stem je nooit weerhouden van alles wat jij wil met je leven. Wil je een gezonder, sterker, mooier lijf? Ga er dan voor en kijk niet terug! N.B. Als je gezondheidsklachten hebt, moet je natuurlijk eerst je dokter raadplegen voordat je begint.

Meer weten over Essma?

Bezoek dan haar blog Little Origin.

Doe ook mee aan deze rubriek!

Wil je ook meedoen? Vul dan onderstaand formulier in, en dan mail ik je de vragen.

Similar Posts

2 Comments

  1. Leuk om te lezen. Ik ben nog maar net begonnen met hardlopen en ik vind het heel moeilijk. Het gaat zo moeizaam. En die kleine oppeppertjes in een blog vind ik dan fijn om te lezen. In eerste instantie kon ik nog geen 30 seconden achter elkaar hardlopen, zo'n slechte conditie had ik! Ik zit nu (met heel veel moeite) op 2,5 minuut hardlopen. Maar ik blijf doorgaan. Want zoals jij schrijft dat je graag eens een 10K run zou willen doen, zo wil ik graag een 5K doen. Dus daar ga ik voor. Steeds een metertje en steeds een paar seconden erbij.
    Groetjes,
    Monica.

    1. Monica, dat is heel normaal! Maak je vooral niet druk dat je nog geen 30 seconden achter elkaar kunt hardlopen. Dat hoort er bij, en is onderdeel van het opbouwen. Des te meer zul je verbetering zien.

      Ik ben ook zo begonnen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.