Hardloper Jolanda

phppLz8skAM Tijdens een looptraining voor haar roeivereniging ontdekte Jolanda op 18-jarige leeftijd dat ze relatief makkelijk liep in vergelijking met de anderen.

Het was haar eerste kennismaking met hardlopen. En ze vond het leuk!

Jolanda is inmiddels 44 en moeder van Stef (16), Nils (14) en Thijs (12). Ze werkt als sectorsecretaris bij brandweer Kennemerland.

Dit is het verhaal van hardloper Jolanda!

Het begin

Ik begon met hardlopen als onderdeel van de roeitrainingen. Maar nadat ik stopte met met roeien, bleef ik hardlopen. En  ging kwarttriatlons doen. Na de geboorte van de kinderen werden drie onderdelen trainen te veel van het goede. Toen ging ik alleen lopen. Dat was relatief het makkelijkst te plannen.

Mijn hardloopgewoontes

Ik wissel mijn trainingen graag af. Ik loop in de natuur, bijvoorbeeld op een polderweg in de harde wind. Maar ik geniet ook van lopen in het bos of de duinen. Daarnaast vind ik een intervaltraining op de baan ook leuk. Ik loop vier keer per week. Daarnaast  doe ik krachtraining en yoga. En twee keer per week fiets ik naar mijn werk.

Ik loop zowel alleen, als in een groep. Mijn baantrainingen doe ik vaak in een groepje. Mijn duurlopen meestal alleen. Het voordeel van een groep is dat het vaak wat makkelijker aanvoelt omdat je niet alleen met jezelf bezig bent. Het voordeel van alleen lopen is dat je zelf bepaalt wanneer je gaat, en je beter naar je lichaam kan luisteren.

Mijn hardloopmotivatie

Aan de ene kant word ik gemotiveerd door de prestatie die ik wil neerzetten. Ik wil mijn grenzen opzoeken: wat kan ik, en waar kan ik nog verbeteren. Aan de andere kant geeft hardlopen me het heerlijke gevoel even tijd voor mezelf te hebben. Mijn hoofd even leeglopen na een werkdag, of intensieve dag thuis.

Hardlopen is mijn/onze leefstijl. Mijn man loopt ook hard. We trainen allebei ongeveer even veel, en proberen dit zo goed als het gaat te combineren met de kinderen en hun sport en ons werk. Als we op visite gaan komt het voor dat de een daar naar toe loopt, en de ander de terugweg. Op vakantie gaan ook altijd onze loopschoenen mee. Toen de kinderen jonger waren, wisselden we elkaar af om te kunnen lopen.

Hardlopen en moederschap.

Zowel hardlopen als moederschap levert veel energie op. Maar beiden kunnen ook een hoop energie kosten. De ene keer gaat het beter, de andere keer weer wat minder. Voor mij is het hardlopen een manier om te ontspannen en even de batterij op te laden. Dat heb ik als moeder soms wel even nodig.

Wij stimuleren de kinderen om te sporten, en iets te doen wat ze leuk vinden. Alle drie onze jongens doen aan voetbal. Ze kunnen alle drie ook goed lopen maar vinden het niet leuk genoeg om het als sport te doen. Af en toe doen ze mee aan een loopwedstrijdje.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met een Garmin forerunner 405CX. Dat is een hartslagmeter met GPS. Ik gebruik die om te zien hoe hard ik loop (hartslag), en ik zet mijn training er in voor als ik alleen loop.  Ik loop nooit met muziek. Ik wil dingen om me heen kunnen horen. Vogels, auto’s, of gewoon niets.

rmrHardloopwedstrijden en evenementen

Afgelopen jaar heb ik minder getraind, en minder wedstrijden gelopen, doordat ik overbelast/overtraind was. Ik ben nu weer op de weg terug. In 2015 hoop ik weer op mijn oude niveau te zijn, en weer goede wedstrijden te lopen. Daarnaast wil ik in de toekomst nog een aantal buitenlandse wedstrijden (marathons) lopen.

Ik vind het leuk om me te meten met anderen en mezelf uit te dagen. Daarnaast bieden hardloopwedstrijden de kans om eens ergens anders te lopen. Ik ga altijd wel voor een prijs. Of een podiumplek, of een verbetering van mijn tijd.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik vind hardloopschoenen kopen heerlijk. Ik heb ongeveer 5 paar verschillende loopschoenen voor mijn trainingen en wedstrijden en wissel mijn schoenen regelmatig af. Maar een nieuw paar is altijd welkom! Hardlooprokjes draag ik niet. Ik heb ze gewoon nog nooit geprobeerd. Mijn favoriete hardloopschoenen zijn Nike en Saucony.

Hardloopliteratuur en lektuur

Ik heb geen favoriet boek over hardlopen. Wel lees ik soms het tijdschrift Runner's World. Ik vind het wel leuk om loopverhalen en ervaringen van andere lopers te lezen. Ook artikelen over alternatieve trainingsvormen en voeding vind ik interessant.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Het is de ideale manier om even je batterij op te laden en iedereen kan hardlopen. Het is makkelijk om even tussendoor te doen en kan overal en altijd! En bezuinig nooit op loopschoenen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.