Hardloper: Patricia

hardloper patriciaDrie jaar geleden wilde Patricia meer gaan bewegen. Haar moeder gebruikte met veel succes Evy's Start to Run podcast, dus besloot ze dat ook te proberen. Ze bouwde op naar 2 tot 3 keer per week hardlopen.

Patricia heeft samen met haar vrouw Daphne een zoontje: Bjarne Tim van 10 maanden.

Dit is haar verhaal.

Mijn loopweek

Op het moment loop ik eigenlijk niet meer. Maar ik wil het heel graag weer oppakken omdat ik het gek genoeg toch wel mis. Als ik loop doe ik dat het liefst in een natuurgebied. Want daar kan ik alles om me heen beter vergeten. In de stad moet je toch meer opletten op het verkeer en dergelijke.

Ik loop alleen. Heel af en toe loop ik wel eens met mijn moeder, maar aangezien zij veel verder is dan ik vind ik dat wel lastig. Ik ben dan bijvoorbeeld al helemaal gesloopt en kan niet meer verder, terwijl zij amper bezweet is.

Mijn hardloop motivatie

Het enige wat mij motiveert is de belofte van een betere conditie en uithoudingsvermogen. Maar ik heb nog niet echt de verslaving te pakken die maakt dat ik steevast de deur uit ga.

Hardlopen is voor mij even een moment voor mezelf. De strijd aangaan met mijn uithoudingsvermogen en conditie.

Hardlopen en moederschap

Ik zie geen parallellen tussen hardlopen en moederschap. Misschien komen die nog als onze zoon wat ouder is, maar op dit moment zijn de parallellen ver te zoeken. Misschien dat het uithoudingsvermogen en de volharding die je nodig hebt bij het hardlopen kunnen helpen in het moederschap?

Ik zal Bjarne stimuleren om te gaan sporten, maar het hoeft niet persé hardlopen te zijn. Ik zeg altijd: 'Hij moet doen wat hij zelf wil.' Als hij wat ouder is, kan hij misschien wel eens met met me mee op zijn fiets. En als hij dat zou willen, dan kan ik wel eens met hem gaan hardlopen. Maar alleen als hij zelf wil.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met mijn smartphone. Daar heb ik muziek op, en hardloop app Runtastic om mijn gegevens bij te houden. Gewoon om voor mezelf zichtbaar te maken hoe ik het deed.

Door muziek kan ik makkelijker mijn grenzen verleggen. Dan wil ik bijvoorbeeld een refrein of couplet uitlopen! Daardoor loop ik net iets langer door dan ik dénk te kunnen.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik loop het liefst in een lange broek of een kuitbroek met een wat wijder shirt er over. In looprokjes zou ik me bijvoorbeeld helemaal niet prettig voelen. Hardloopschoenen kopen is beslist geen hobby van me. Het is dat je een paar goede schoenen moet hebben. Ik draag Brooks.

Wedstrijden en hardloopevenementen

Wedstrijden zijn nog niet aan de orde.  Ik wil eerst met gemak 5 km kunnen lopen en daarna ga ik misschien wel eens aan een loop meedoen. Maar dan zou ik het voor mezelf doen en niet voor de prijzen, want zo goed acht ik mezelf niet. Ja, de poedelprijs misschien.

Meedoen aan een wedstrijd zou voor mij een overwinning op mezelf zijn. Maar het zou me voornamelijk gaan om de beleving.

Hardlooplektuur en literatuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen. Ik ben soms wel nieuwsgierig naar boeken, maar de tijd ontbreekt me. Runner's World lees ik heel soms. Ik vind het nogal duur.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Ik heb niet echt een boodschap voor moeders die willen hardlopen. Of misschien dezelfde als die ik mezelf zou willen geven: de moeilijkste stap is de stap om naar buiten te gaan. Eenmaal buiten gaat het vanzelf. Maar die drempel moet je even over en dan kan je genieten.

Meer weten van Patricia?

Bezoek dan haar blog Patricia neemt je mee.

Similar Posts

5 Comments

 1. Ik zou zo graag eens een verhaal willen lezen van een 50 + die net begonnen is met hardlopen. Wat zijn haar ervaringen en hoe heeft zij het opgebouwd. Heeft zij ook erg last van pijn in haar heup/ enkels enz. Zou je dat eens kunnen plaatsen, Nicole? Ben heel erg benieuwd...

  Ik lees graag je blog en alle verhalen van rennende moeders/ vrouwen. Super bedankt!

  1. Hoi,
   Deze 56 jarige met overgewicht is met het schema van Evy gaan lopen. Om de dag een training en de andere dag wandelen. Kreeg vrij snel last van de zijkant mijn voet. Soms een stekende pijn en soms niets. Toen ik 6 a 7 km kon lopen in een keer vond ik het tijd voor sneller worden. Bij de 3e sprint kreeg ik een zodanige pijnscheut in mijn voet dat ik niet meer vooruit kwam. Volgens de dokter is het hielspoor. Gevolg is dat ik nu al 3 weken niet meer loop.

 2. Hi Patricia,

  Ga weer rennen en denk eraan hoe je je voelt na afloop. Trots dat je het weer gedaan hebt en voldaan en tevreden. Dat helpt bij die allermoeilijkste eerste stap door de voordeur. Ga niet te ver of te vaak want je hebt een druk leven met zo'n kleintje, maar ga wel. Koppel het aan een dag of een doel dat helpt ook. Met iemand samen kan helpen maar het kan je ook afhankelijk maken.

  Ren ze, groetjes,

  Dorothé

  1. Hoi Dorothe,

   Dank je wel voor je reactie. Ja, ik moet gewoon echt weer gaan. Maar goed, volgende week begin ik met mijn nieuwe baan als postbezorger en dan krijg ik automatisch meer beweging. En dan gaat het lopen misschien ook een stuk sneller en makkelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.