Hardloper Jeanine

hardlopenJeanine vond hardlopen altijd al leuk. Op school sportdagen waren sprinten en marathon zelfs haar favoriete onderdelen. Het was voor Jeanine echt een must om de andere meiden 'er uit te lopen'. De jongens kon ze helaas niet bijhouden.

Haar hele leven heeft Jeanine hardgelopen. Maar sinds ze moeder is van twee kinderen van 3 en 5 staat het hardlopen op een laag pitje.

Over Jeanine

Jeanine werkt parttime als verpleegkundige in een ziekenhuis op de maag darm lever afdeling. Ze houdt een blog bij op www.juliaflynn.nl

Dit is haar hardloopverhaal!

Hardloopgewoontes

Vanwege de schone lucht gaat mijn voorkeur uit naar de natuur, maar meestal ren ik in de stad. Dat komt omdat ik vaak ’s avonds, of alleen ren. En dan ben ik liever onder de mensen, dan in mijn eentje op stille plekjes. Verder is een rondje brug tot brug hier precies 5 km.

Ik loop wanneer het uitkomt. Ik heb nooit op regelmatige basis gelopen. Ik noem mezelf een opportunistische hardloper. Voorwaarden zijn vooral droog weer, het liefst met een zonnetje. En of ik in een sportieve bui ben.

Alleen of in een groep

Ik loop zowel alleen als met iemand samen. Meestal met een vriendin en soms met mijn man. (Die kan me helaas nooit bijhouden). Het voordeel van een groep kan ik niet zo snel bedenken, omdat ik niet zo van georganiseerde groepsactiviteiten houd. Misschien elkaar motiveren? En het groepsgevoel? Met een renmaatje rennen heeft wel voordelen. Zo kan ik multitasken in mijn schaarse vrije tijd door én bij te kletsen met mijn vriendin én aan mijn conditie te werken. Ook is ons tempo regelmatiger als we samen rennen. In mijn eentje is mijn looptempo minder constant. Als ik er zo over nadenk: het nadeel van rennen met een groep is denk ik de groepsdruk, het willen bijhouden van zo’n groep. Dat ervaar ik met een vriendin dan weer totaal niet omdat we dit gewoon tegen elkaar kunnen zeggen.

Hardloopmotivatie

  • Een lekker weertje.
  • De kans om te gaan hardlopen zonder me schuldig te voelen over oppas.
  • Mijn man motiveert me.
  • Na een zware en vermoeiende dag geeft het me energie en voel ik me vitaler.
  • Hardlopen reduceert een hele hoop stress omdat ik mijn hoofd altijd even lekker leeg kan maken.
  • Hardlopen geeft me ook nog eens ontzettend veel inspiratie voor mijn blog of andere schrijfsels.
  • Hardlopen is een moment voor mezelf.
  • Met hardlopen versterk ik mijn spieren.

Hardlopen en moederschap

Bij zowel hardlopen als moederschap sta je niet stil. Als moeder en als hardloper groei je, maar moet je af en toe ook je tempo een beetje aanpassen. Rennen en moederschap gaan beide gepaard met ups en downs. Hardlopen helpt me bij het moederschap omdat ik er al mijn gedachten en frustraties in kwijt kan. Daardoor ben ik daarna weer energieker, vrolijker en relaxter naar de kinderen toe.

Hardlopen en kinderen

Mijn kinderen lopen (helaas) maar zelden: ze rénnen alleen maar! Al zolang als ze kunnen rennen, doen ze dat ook. De hele dag door, tot het moment dat hun kleine hoofdjes het kussen raken. Dan zijn ze in een klap knock out. Het lijkt me wel leuk om, als ze wat ouder zijn, samen te rennen en misschien ooit te trainen voor een halve marathon. Ik zou ze hardlopen zeker aanraden. Hoewel ik ze nu soms moet afremmen omdat het me duizelt hoeveel die twee kunnen rennen.

Hardloop gadgets en apps

Ik loop altijd met mijn smartphone: een Samsung S5. Dan zet ik lekker Spotify aan en de S health app om de kilometers en snelheid een beetje te monitoren. Ik luister ALTIJD naar muziek tijdens het hardlopen. Zonder muziek loop ik niet lekker. Muziek is sowieso heel erg belangrijk voor me, en helpt me mijn hoofd leeg te maken.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Tot nu toe heb ik pas aan één loop meegedaan. De bridge to bridge run in het dorp waar ik woon. Dat is 5 kilometer. Ik hoop binnen twee jaar een keer mee te rennen tijdens de Venloop. Maar dan wel de 10 kilometer. Als dat bevalt misschien ooit een halve marathon? Voor nu zie ik het me in ieder geval nog niet doen. Dan zou ik mijn opportunistische hardloop leven toch wel moeten verruilen voor een streng trainingsschema.

Meedoen aan een hardloopwedstrijd betekent voor mij het bewijs dat ik stiekem nog niet zo slecht ben in hardlopen. Maar bovenal levert het een een leuke herinnering op. Lekker onder de mensen zijn, de adrenaline en positiviteit.

Ik ben niet goed genoeg om een prijs te winnen. Dus daar focus ik me sowieso niet op. Wel richt ik me op een bepaalde tijd waarbinnen ik het aantal kilometers gerend wil hebben. Meestal 5 kilometer onder de 30 minuten. Ik wil wel ooit meedoen met de Glamour stiletto run. Dan zou ik dus echt wel voor die 10.000 euro gaan!

Hardloopkleding en schoeisel

Ik wist niet dat hardlooprokjes bestonden! Leuk! Ik zou die best willen dragen. Hardloopschoenen kopen is niet mijn hobby. Ik heb professionele schoenen laten aanmeten in en loopcentrum. Dat vind ik belangrijk aangezien ik enorme platvoeten heb. Verder maakt het me niet zoveel uit, als ze maar goed zitten en niet belemmeren of pijn doen tijdens het hardlopen. Een favoriet merk heb ik niet. Als ze maar functioneel zijn vind ik het goed. Al wilde ik wel liever van die roze. Maar helaas hadden ze die niet voor mijn platvoeten haha.

Hardloop inspiratie, literatuur en lektuur

Mijn grote voorbeeld is hardlopen Churandy Martina. Omdat hij altijd zo blij is. Ik heb geen favoriet hardloopboek. Ik heb eigenlijk nog nooit een hardloopboek gelezen. Van het tijdschrift Runner's World had ik nog nooit gehoord.

hardlopen
Churandy Martina

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Mama’s: zeker doen. Het voelt zo ontzettend goed. Bouw het wel langzaam op en zorg voor goede schoenen. Erg belangrijk. Dit voorkomt onnodige blessures en zorgt dat het leuk blijft.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.