Inge Schellekens loop hard

hardloper'Waarom ga je niet hardlopen?' vroeg Inge's broer haar herhaaldelijk.

Maar Inge vond: 'Dat kan toch niet, met mijn asthma!'

Tot ze op een dag besloot het dan maar eens te proberen. Vervolgens struikelde ze eerst nog bijna over de prijzen van een paar goede hardloopschoenen. Maar toen ze die eenmaal had kon ze er naar eigen zeggen 'niet meer onderuit'.

En eigenlijk vond ze hardlopen vanaf de eerste dag leuk!

Wie is Inge?

Inge Schellekens is 37, en heeft samen met haar man twee dochters van 7 en 5 jaar. Op dit moment werkt ze op een peuterspeelzaal, na een periode bewust fulltime moederen. Daarvoor werkte ze als verpleegkundige op de kinderafdeling, en op een kinderdagverblijf  als pedagogisch medewerkster.

Hoe ik hardloper werd

Door de zwangerschap waren mijn rechte buikspieren beschadigd. Ik had daar zoveel last van dat ik geopereerd moest worden. Voor de operatie deed ik altijd aan spinning en zwemmen. Na de operatie wilde ik graag weer iets doen. Maar ik vond het lastig om op een vast tijdstip te moeten sporten. En daar kom je bij groepslessen op de sportschool niet onderuit.

Hardlopen met asthma?

Al een paar vroeg mijn broertje:  'Waarom ga je niet hardlopen?' Maar ik dacht altijd: 'Met mijn astma gaat dat niet lukken.' Het heeft een hele tijd geduurd voor ik mezelf zo ver had dat ik hardlopen wilde proberen. Tot ik op een gegeven moment 'om' was. Ik dacht: 'Waarom probeer ik het niet?'

Hardloopschoenen kopen: wat een prijzen!

Toen moest ik nog schoenen aanschaffen. Ook hierin kreeg ik advies van mijn lieve broertje, die trouwens al langer hardloopt. Hij zei dat ik de schoenen het beste kon laten aanmeten. Maar ja, wat een prijzen zitten daar aan vast. Toch ben ik op een gegeven moment naar de Runner's World gegaan en heb een loopanalyse gedaan. En ja, toen schoenen gekocht. Toen kon ik er natuurlijk niet meer onderuit.

Als ik het maar leuk vind...

'Als ik het maar leuk vind,' spookte er de hele tijd door mijn hoofd. Maar ik had er tegelijkertijd ook heel veel zin in. Ik zette een hardloop app op mijn telefoon, en de volgende dag ging ik voor de eerste keer hardlopen. En het ging best lekker. De volgende dag had ik alweer zin om te lopen. Dat was gunstig, dus later die week ging ik nog een keer. En toen had ik de verslaving voor het hardlopen te pakken. Ik keek er elke keer weer naar uit om te gaan lopen. En nog steeds

Hardloopgewoontes

Het liefst loop ik in de natuur. Ik zoek rustige plekken op om te lopen. Maar het hangt wel af van het tijdstip dat ik loop, want ik wil me wel veilig voelen.  Ik loop 2 tot 3 keer in de week. Het hangt een beetje van de week af. Maar in ieder geval altijd 3 keer per 2 weken.

Ik loop meestal alleen. Soms met mijn broer of een vriendin. Het voordeel van samen lopen is dat je minder twijfelt of het wel lukt. De ander trekt je wel mee. Maar als ik alleen loop, kan ik zelf bepalen wanneer ik loop. Meestal is dat als de kinderen op school zitten. En in het weekend. Ik heb een goed doorzettingsvermogen. Ik heb perioden dat mijn longen tegenwerken door mijn astma, en dan zijn de eerste 15 minuten erg zwaar. Dan is het makkelijk te zeggen: 'Ik loop maar een kort rondje.' Toch doe ik het niet, want ik weet dat het daarna beter wordt. En ik heb nog nooit spijt gehad dat ik mijn rondje gewoon afgemaakt heb.

Hardloopmotivatie

Hardlopen voelt gewoon heerlijk. Ik merk het meteen als ik een paar dagen niet gelopen heb. Dan voelt het in mijn lichaam onrustiger. Lichamelijk is hardlopen bovendien erg goed voor mijn astma. En ik zit lekkerder in mijn vel.

Ik doe het voornamelijk voor de conditie. Maar een leuke bijkomstigheid is dat  ik mijn hoofd tijdens het lopen even helemaal leeg kan maken. Hardlopen hoort nu echt bij mijn leven.

Mijn lieve broertje is mijn voorbeeld. Hij motiveert mij om toch net even wat meer uit mezelf te halen dan ik alleen zou doen.

Hardlopen en moederschap

Door hardlopen kan ik mezelf helemaal opladen, en er daardoor weer helemaal zijn voor de kinderen. Je kunt heel goed aan mij merken als ik gelopen heb. Ik voel me dan veel relaxter, en kan meer hebben. Dit heeft ook z’n effect op de kinderen. Door hardlopen ben ik een veel rustigere moeder geworden.

Hardlopen met kinderen

Mijn kinderen willen heel graag met mij mee. Dus ik wil daar wat mee gaan doen, volgend voorjaar. Maar voorop staat dat ze het zelf moeten willen. Ik zou mijn kinderen hardlopen ook zeker aanraden. Sporten vind ik zowiezo belangrijk.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb mijn gsm bij me. Ik ben begonnen met Start To Run van Evy. Op dit moment loop ik het stuk 5-10 km van Evy (keep running). Daar ben ik heel tevreden over. Het motiveert heel erg. Ook heb ik op mijn gsm Run the Map om de afstanden, snelheid, enz. achteraf te bekijken.  Ik luister graag naar muziek tijdens het hardlopen. Alleen tijdens een Run niet. Dan ervaar ik liever de sfeer om me heen.

Een hartslagmeter heb ik niet meer. Ik had er meer gedoe mee, dan profijt. Nu voel ik goed aan mijn lichaam wat mijn hartslag doet.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe niet mee aan wedstrijden. Ik zie mijzelf nog niet puur voor de snelheid lopen.

Wel heb ik meegedaan aan de TT-Run in Assen (op het circuit). Dat was mijn eerste Run. En ik heb de 4 mijl gelopen. Dit wil ik volgend jaar weer doen, en dan mijn tijden proberen te verbeteren. Tussentijds wil ik nogaan  1-2 runs meedoen. Ik weet nog niet welke.

Een Run is een mooie ervaring. Je gaat helemaal mee in de flow van anderen. Het geeft je een kick om te lopen. En de medaille en de mooie ervaring daarna zijn een heerlijk gevoel. Het feit dat ik eraan mee kon doen is al super. Een prijs verwacht ik niet.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik heb nog nooit looprokjes gepast. Wie weet, in de toekomst.

Over een paar maanden moet ik weer nieuwe hardloopschoenen kopen. Ik vind het niet erg om nieuwe schoenen te kopen. Ik vind het wel belangrijk dat het de juiste zijn, en niet hoe ze eruit zien. Ik ben ontzettend blij dat ik goede loopschoenen heb gekocht. Nog geen blessures gehad tot nu toe. Ik loop nu op Asics.

Hardloop literatuur en lectuur

Ik lees alleen tijdschriften van Runner's World.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

DOEN!!! Gewoon doen. Het is echt zo heerlijk. En de tijd is er echt wel voor, als je maar wilt.

Similar Posts

One Comment

  1. Zelf heb ik ook athma. Klachten o.a. bij inspanning en kou. Jaren weinig last van gehad. Tot ik o.a. bij het lopen maar ook 's nachts best wel veel last van kortademigheid kreeg. Om niet al te veel in details te treden, op een gegeven moment kreeg ik een pufje voorgeschreven (in mijn geval langwerkend). Daarna ging het lopen gelijk een stuk beter. Leek wel alsof doping gebruikte. Wat een verschil. Wat ik alleen maar wil zeggen, als je er altijd het eerste kwartier doorheen moet lopen (je veel weerstand voelt bij het ademhalen), kan het wellicht nuttig zijn om, voordat je gaat lopen een pufje te gebruiken. Wellicht kan een sportarts je hierover nader van advies dienen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.