Hardloper Miranda (40)

hardloper

'Ik word niet goed!'

Dat was Miranda's belangrijkste gedachte toen ze 7 jaar geleden voor het eerst ging hardlopen. Haar eerste rondje om hun huizenblok was meteen de laatste keer.

Maar na de geboorte van haar tweede zoon begon het toch weer te kriebelen. Miranda wilde weer gaan bewegen en aan haar conditie werken. Op haar 36ste deed ze daarom een tweede poging om te gaan hardlopen. Van een vriendin kreeg ze de lessen van Hardlopen met Evy op haar smartphone en ging ze op pad. Even leek een blessure roet in het eten te gooien, maar zooltjes brachten redding. Na 1 jaar liep Miranda haar eerste evenement van 3 kilometer.

Over hardloper Miranda

Miranda (40) heeft samen met haar man Martijn twee zonen van 8 en 5 jaar. Miranda werkt 20 uur als warehouseplanner bij één van de grootste logistieke dienstverleners van de wereld.

In haar vrije tijd is ze graag creatief bezig, en sport en blogt ze graag. Op haar persoonlijke blog www.taxxlifeblog.nl schrijft ze over de belevenissen van haar gezin. Daarnaast verkoopt ze o.a. originele vintage slingers in haar webshop.

Dit is Miranda's hardloop verhaal!

Hardloopgewoontes

Ik loop het liefst in het buiten(natuur)gebied maar wel op verharde wegen. Vanuit ons huis zit je zo in het park, tussen de weilanden of op de dijk. Heerlijk!

Op dit moment loop ik 1 keer per week. Dat is sinds de zomer, omdat ik nu 2 of 3 keer per week naar de sportschool ga. Daarvoor liep ik sowieso 2 keer per week en ik heb periodes gehad dat ik 3 keer per week liep.

Ik loop alleen. Mijn hoofd is heel druk. Als ik dan ook nog eens tijdens het lopen rekening moet houden met iemand anders, is dat een extra negatieve afleiding waardoor ik minder presteer of problemen krijg met mijn ademhaling. Ook het feit dat ik kan gaan wanneer het mij uitkomt en geen rekening hoeft te houden met een loopmaatje, is een groot voordeel van hardlopen in mijn eentje.

Hardloop motivatie

Hardlopen geeft me een gevoel van vrijheid, en een gevoel van dat ik iets kan. Hardlopen is iets dat ik zelf heb opgebouwd, en waar ik helemaal zelf verantwoordelijk voor ben en heel hard voor heb gewerkt.

Mijn belangrijke reden om te gaan hardlopen was om conditie op te bouwen, en nu om die conditie te behouden. Daarnaast vind ik het een fijne bijkomstigheid dat je een hoop gedachtes kan verwerken. Al blijft dit wel een ding. Ik zou zo graag willen lopen zonder gedachtes, en gewoon gaan.

Hardlopen betekent voor mij een conditionele en mentale overwinning, en tegenwoordig echt een uitlaatklep. Soms moet ik mezelf echt bij elkaar rapen om te gaan, maar ik ben de straat nog niet uit of ik voel aan alles in mijn lijf en hoofd dat ik er blij van word.

hardlper

Hardlopen en moederen

Bij zowel hardlopen als moederen is het soms een kwestie van doorzetten, ook al is dat niet altijd even leuk. Ik denk dat het hardlopen mij een blijere moeder en mens maakt, waardoor ik steviger in mijn schoenen sta.

Op dit moment zijn mijn kinderen niet bezig met hardlopen. Mijn oudste zoon heeft een zwakke motoriek, en ik ben er onlangs achtergekomen dat ik dit ook heb. Het verklaart een hoop uit mijn verleden, en ook de strubbelingen die ik met het lopen tegenkom qua tempo. Hardlopen kost me gewoon meer energie dan een 'normale' vrouw.

Maar ik zou hem zeker niet demotiveren. Als hij het wil, zeker doen en alles op zijn eigen tempo. Mijn andere zoon is 5 en eigenlijk zijn ze er beide niet mee bezig. Als ze zouden willen hardlopen dan raad ik het ze zeker aan. Ik zou ze dan wel naar een atletiekvereniging sturen zodat ze professionele begeleiding krijgen.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met de app Runkeeper op mijn mobiel. En ik twijfel al een paar maanden om een apple-watch te kopen, maar ik vind het eigenlijk te duur. Ik probeer nu zoveel mogelijk voordelen van de apple-watch te verzamelen, dus wie weet in de toekomst. Ik ben ooit begonnen met illegale downloads van Evy. Die lessen stonden als MP3 bestand op mijn telefoon.

Ik loop op muziek die ik op mijn telefoon heb staan, al een jaar of 5 dezelfde nummers. Niet bewust, maar ze staan er nu eenmaal op. Ook heb ik mijn Runkeeper aanstaan die me vertelt hoe hard ik loop en de afstanden.

Omdat ik in het begin geen rust in mijn hoofd kon krijgen heb ik ook nog een tijdje postcasts geprobeerd, maar dat werkt niet. Ik kan me niet concentreren op het verhaal. Heel af en toe stop ik wel even mijn oortjes in mijn zak, om even niks te horen. Maar ook dat werkt niet echt. Het blijft soms een martelgang al die gedachtes tijdens het hardlopen.

hardloper

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe wel eens mee aan evenementen. Niet om te winnen, maar als prestatie voor mezelf. Ik ga dan wel altijd voor 'veilig'. Dus meestal pak ik de afstand 5 of 6 kilometer. De 10 durf ik niet aan, stel je voor dat ik die dag er niet lekker in zit, dan moet ik. Daar krijg ik stress van, en daar zou ik zo maar maanden van wakker kunnen liggen voor ik überhaupt gestart ben. Als je zelf loopt kun je voelen hoe het gaat en ter plekke de beslissing nemen welke afstand het wordt op dat moment, tijdens een evenement moet je.

Deelname aan een hardloopwedstrijd is voor mij een bevestiging dat ik goed bezig ben, en kan meekomen met de gemiddelde hardloper. Voor een prijs ga ik niet. Door mijn motoriek zal ik nooit echt heel hard kunnen lopen. Ik eindig meestal in de middenmoot, en daar ben ik dik tevreden mee.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag geen looprokjes. Ik heb een lange hardloopbroek voor de winter, en een soort hardloop-capribroek die ik heel veel draag. In de zomer als het heel heet is draag ik een korte broek.

Hardloopschoenen kopen vind ik niet leuk. Het kost een hoop geld, en je ervaart toch pas tijdens het lopen of je de goede keuze hebt gemaakt. En je weet dat je er binnen 2 jaar weer staat. Ik laat me wel altijd adviseren bij een (duurdere) sportzaak bij ons in de stad. Tot nu toe heb ik gelukkig geen miskopen gedaan. Ik loop op Asics. Die werden mij aangeraden en ik ben er erg tevreden over. Wel de dure variant, maar ik ben zo bang voor een hardloopblessure dat ik het er wel voor over heb.

Ik heb speciale zooltjes, die ook een fortuin kosten.

Hardloopinspiratie

In het begin werd ik ontzettend gemotiveerd door mijn achterbuurvrouw. Ik benijdde haar om de afstanden die ze liep. Ik denk dat we nu een beetje op het zelfde niveau zitten, alleen ligt haar tempo dus hoger. Ook mijn man motiveerde me in het begin, nu is dat minder. Ik denk dat ik hem nu meer motiveer met mijn frequentie.

En ik denk dat hardlopen bij mannen en vrouwen wel degelijk verschilt. Daarnaast zijn er binnen onze vriendengroep nog een paar mensen die hardlopen, bij het laatste evenement liepen we met 5 goede vrienden. Wel verschillende afstanden, maar toch wel leuk.

Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet. Ik heb wel eens een boek geleend van de achterbuurvrouw en vluchtig de tips door gelezen, maar verder niet. Het tijdschrift Runner's World heb ik een keer gratis gekregen, maar ook dat trekt me niet.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Als je het echt graag wil, begin heel rustig aan met een beginnersschema of een app als Evy. In het begin denk je echt dat je dood gaat, maar de aanhouder wint. Ook al kan dit wel een jaar duren. Doe een stapje terug als het even niet gaat, en bouw vanuit daar weer op. Als je een stap terug doet, merk je dat het hardlopen opbouwen sneller gaat. Echt volhouden, en doen waar je je zelf prettig bij voelt. Laat je niet gek maken door anderen.

Hardlopen is niet altijd leuk. Vaak zeggen mensen: 'Jij kunt tenminste hardlopen, ik kan het echt niet.' Dat dacht ik 5 jaar geleden ook en kijk waar ik nu ben. Als je het echt wilt, dan kun je het. Al kost het letterlijk bloed, zweet en tranen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.