Hardloper Maryke Mondria

maryke mondria

Maryke Mondria (1982) woont samen met haar haar vriend Bram, en hun drie zonen in een dertiger jaren woning in Enschede. Maryke werkt drie dagen per week als project manager bij een marketing bureau en is daarnaast fanatiek blogger. Dat doet ze op drie verschillende websites. Ze schrijft voornamelijk over het moederschap en creativiteit, maar geeft ook tips aan (beginnende) bloggers. Onder de naam LoveBirds maakt ze handgemaakte hebbedingen van stof en wol en ontwerpt ze trouw- en geboortekaartjes.

Dit is Maryke's hardloopverhaal.

Beginnen met hardlopen

Ik begon met hardlopen toen een vriendin me opgaf voor de Batavierenrace ('s werelds grootste estafetteloop) in 2002 of 2003. Ik was toen ongeveer 20 jaar. Ik ben begonnen met het schema van Nike Running, samen met 2 vriendinnen. We liepen een paar keer in de week ongeveer 3-5 kilometer. Ik liep tijdens de race een afstand van 7.9 km. Ik moest natuurlijk wel flink oefenen om die 7.9 km te kunnen lopen. Ik ben niet echt sportief, wel heel fanatiek. Maar dat betekende wel dat ik dus flink moest trainen.

Hardloopgewoontes

Ik loopt het liefst in de stad, omdat ik het leuk vind om bij mensen naar binnen te gluren. Maar ook omdat ik me dan niet helemaal alleen voel. Ik houd ook van natuur, maar dan liever tijdens een wandeling met mijn gezin.

Op dit moment heb ik even de klad in het hardlopen!

Ik heb na de Batavierenrace nog flink doorgelopen. Hierna ben ik een tijd gestopt, en toen weer begonnen en zo ging het eigenijk verder. Vorig jaar heb ik het weer even opgepakt, maar als ik er dan weer even mee stop, i.v.m. tijds- of energiegebrek kom ik niet meer in het ritme.

Ik loop het liefst alleen. Dan kan ik mijn eigen weg en mijn eigen snelheid bepalen. Ik houd van de rust, en heb geen zin om te praten tijdens het lopen. Ik focus me liever op het leegmaken van mijn hoofd, en in het hier en nu zijn. Dat is zeker ook een reden dat ik graag weer wil beginnen. Samenlopen is ook heel gezellig hoor, maar dan spreek ik liever af op het terras om lekker even bij te kletsen.

Hardloop motivatie

Ik loop vooral omdat ik mijn hoofd dan kan leegmaken, niets hoef en even alleen kan zijn. Dat is heerlijk als moeder van 2 jonge kinderen en heb ik soms echt nodig. Ook is het fijn om mijn conditie op peil te houden, buiten te zijn, te bewegen en Enschede te bewonderen.

Hardlopen geeft me rust en ruimte.

Ik maak geen verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te gaan hardlopen. Ik denk dat beide van groot belang zijn. Soms ga ik hardlopen om ik heel druk ben in mijn hoofd, of omdat ik denk: 'Ik heb te lang niets gedaan.'

Hardlopen en moederschap

Bij zowel hardlopen als moeder zijn is het soms rennen en vliegen. Maar bij het moederschap gaat het chaotischer. Wanneer ik hardloop vliegen de gedachten ook door mijn hoofd, onafgemaakte boodschappenlijstjes en andere to-do’s, maar ik kan er op dat moment niets mee. Het moederschap is soms heerlijk, maar soms is het heel zwaar, net als hardlopen!

Hardlopen maakt me een geduldiger moeder.

Hardlopen is echt iets voor mijn oudste zoon. Hij is bijna zes en enorm sportief. Wanneer hij iets ouder is kan hij zeker met mij meelopen. Maar ik dring hem niets op, hij moet kiezen wat hij leuk vindt om te doen natuurlijk. Het scheelt wel tijd, als je je kind gewoon mee kunt nemen. Hij heeft vorig jaar voor het eerst meegedaan aan de KidsRun van de Menzis Singelloop in Enschede. Dit jaar gaat hij weer meedoen. Hij is behoorlijk goed geëindigd dus ik ben mega trots!

Hardloop apps en gadgets

Meestal neem ik mijn telefoon wel mee en ik heb sinds kort een FitBit horloge. Ik geef niet veel om statistieken, maar het heeft wel iets. Vooral als je ziet dat je door te trainen beter wordt. Ik luister geen muziek tijdens het lopen, dat leidt me af. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook al een tijd niet heb gedaan, dus wie weet vind ik het tegenwoordig wel fijner.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik word heel zenuwachtig van wedstrijden. Ik kan me daar weken druk over maken. Dat geldt voor alles wat met wedstrijden te maken heeft. Ik heb altijd paardgereden, maar ben nooit doorgegaan met wedstrijden, mede door de spanning. Maar wanneer ik met gemak 10 km zou kunnen lopen, kan ik me prima opgeven voor een wedstrijd van 8 km.

Ik ben dus geen wedstrijdloopster. Waar de vriendin, die me toen opgaf, nu vele plaatselijke wedstrijden en marathons loopt, sta ik liever aan de kant. Maar ik geef eerlijk toe, het kriebelt dan wel. Niet om die wedstrijd te lopen, maar wel om zelf weer wat vaker te gaan lopen.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag een kort broekje met korte legging erin, of een lange legging, die ik ook draag voor mijn wekelijkse workout. Ik wil er wel graag leuk uitzien. Ik beken eerlijk: ik loop en sport op dezelfde schoenen. Maar als ik een wat fanatiekere loper was zou ik er zeker van genieten om nieuwe schoenen te kopen! Op dit moment draag ik Adidas.

Hardloopinspiratie

Ik bewonder mijn vriendinnen en collega's die hardlopen. Zij inspireren me zeker. Hardloopboeken lees ik niet, maar ik volg wel Runner's World op Facebook. Ik vind hardlopen leuk en zou er zeker tips over opzoeken, maar het is bij mij niet mijn lifestyle.

Boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen!! Het kan in weinig tijd, voor weinig geld, geen excuus.... Waarom doe ik het dan te weinig? ; )
Ik ben tot het besef gekomen door dit leuke interview, dat ik de stoute schoenen maar snel weer aan moet trekken. Gewoon gaan met die banaan!

Meer weten van Maryke?

Bezoek dan haar blog.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.