Patricia

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? Vanaf nu een nieuwe rubriek 'Rennende moeders' met daarin portretten van moeders die hardlopen! In dit derde portret komt Patricia aan het woord. Patricia is 37, getrouwd met Erwin en samen hebben ze drie kinderen. Lisa en Melvin van 10 jaar en Renzo van 7 jaar. Patricia werkt nu nog part-time (gemiddeld 27 uur p/w) als pre-press medewerkster in een drukkerij, maar is druk bezig om een baan als masseur te vinden.

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

In maart 2004 ben ik begonnen met lopen, ik was toen 33.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Een collega vroeg of ik zin had om met haar mee te gaan doen met Start to run, zodat we in september de damloop konden doen. Ik vond het een goed plan ook al twijfelde ik wel over de damloop. De Start to run trainingen vond ik meteen al erg leuk om te doen en na die zes weken ben ik dan ook bij de av blijven hangen. Nu train ik nog steeds elke zaterdagmorgen met de "start to run doorstroom", veel lopers die zijn blijven hangen en dezelfde trainers als in het begin. Collega heeft helaas niet de zes weken volgemaakt, maar geloof ik wel de damloop gelopen. Ik heb ook de damloop gelopen, maar heb me onderweg voortdurend afgevraagd waarom ik het deed! Mijn eerste damloop was echt een drama!!!!

Hoeveel uur per week besteed je aan hardlopen?

Ik train gemiddeld zo'n zes uur in de week (drie maal twee uur). Soms zou ik wel vaker willen trainen, maar ik zal niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen. Ik heb dan ook zeer veel bewondering voor mensen die naast hun baan en gezin nog tijd over hebben om voor een marathon te trainen!

Loop je alleen of in een groep?

Ik loop in principe in een groep, bij de av. Maar als ik 's avonds niet kan trainen omdat Erwin dan werkt, dan loop ik overdag zelf een leuk rondje.

Het voordeel van in een groep lopen vind ik dat er een stok achter de deur is. Die heb ik vooral nodig met de seizoenswisselingen, als het kouder en natter wordt. Nadeel vind ik dat je elkaar wel eens voor de voeten loopt en je tempo aan de groep aan moet passen. Soms gaat de groep te snel voor je en soms te langzaam. Voordeel is dan wel ook weer dat je wel doorgaat, terwijl je misschien zou stopppen als je alleen loopt!

Voordeel van het alleen lopen is dat je met niemand rekening hoeft te houden. Lekker muziekje op en gaan...... en gaat het niet dan loop je gewoon een beetje langzamer of een stukje korter! Nadeel is dat je het misschien te snel opgeeft als het niet lekker gaat.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Na het lopen voel ik me vaak een stuk beter dan ervoor. Ik krijg er ontzettend veel energie van! Het lopen houdt mijn lichaam ook zo lekker in vorm. Na mijn laatste zwangerschap heb ik best wat kilootjes overgehouden en die heb ik er met trainen afgelopen. Ik krijg (nog steeds) redelijk wat komplimentjes over mijn figuur en daar geniet ik dan toch van!

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Nee niet echt. Ik vind het leuk om te lopen en geniet er echt van. Dat je op gewicht blijft en er een goed figuur aan overhoudt is mooi meegenomen. Soms als ik niet zo lekker in mijn vel zit, of als ik een hele drukke periode achter de rug heb ga ik lopen om mijn hoofd leeg te maken of op alles op een rijtje te zetten...... en ook dat is mooi meegenomen! Even lekker tijd voor mezelf!

Wat betekent hardlopen voor jou?

Het hardlopen is een groot deel van mijn leven gaan uitmaken. Ik zou het heel erg missen als het om wat voor reden dan ook weg zou vallen. Ik heb veel leuke contacten overgehouden aan het hardlopen. Ik heb veel loopmaatjes bij de club met wie we regelmatig afreizen naar grote en kleine loopevenementen. En ik heb veel internet contact met hardlopende webloggers, die ik al bij verschillende evenementen in het eggie heb ontmoet.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Nee, niet echt eigenlijk.

Doen je kinderen ook aan hardlopen?

Mijn kinderen doen niet aan hardlopen. Melvin heeft ooit eens een blauwe maandag meegetraind bij de av, maar hij was niet gemotiveerd genoeg om door te gaan.

Raad je het je kinderen aan?

Ik moedig mijn kinderen wel aan om aan sport te doen, maar welke sport ze willen doen mogen ze zelf weten.

Doe je mee aan wedstrijden?

Ik doe inderdaad mee aan wedstrijden. Grote wedstrijden als de Damloop, Egmond en Schoorl, maar ook kleine wedstrijdjes bij ateltiek verenigingen.

Ik doe mee aan wedstrijden voor de gezelligheid. Gezellig met een groep meiden op pad, ons rondje lopen en dan met z'n allen nog lekker ever na-babbelen. En natuurlijk wil ik ook wel een beetje weten waar ik sta in het deelnemersveld! Ik heb absoluut niet de ambitie om op het podium te eindigen ofzo.... ook al kan ik er erg van balen als ik bij een klein loopje vierde word.

Bij de av hebben we een loopcircuit waar ik altijd aan mee doe. Daar staan veertien wedstrijden op waarvan je er een aantal moet lopen om in de prijzen te kunnen vallen. Dit jaar krijg ik denk ik de pechprijs.....ik sta laatste met nog maar 1 wedstrijd gelopen. Naast de wedstrijden lopen we nog wel ander loopjes die er niet opstaan. Iemand ziet ergens iets over een loopje, gooit er een mailtje uit en bij voldoende animo schrijven we ons in.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Ik doe de wedstrijden vooral voor de leuk! Maar ik wil een loop die ik al eerder heb gedaan wel graag sneller lopen dan de keer ervoor! Lukt dat niet, dan kan ik vreselijk balen. Maar soms heb ik er ook wel vrede mee. Als ik bijvoorbeeld niet lekker in mijn vel zit, of niet voldoende getraind heb.

Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik niet in de prijzen val, maar dat hoeft van mij ook niet!

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop nog heel lang te kunnen blijven lopen. Of ik ook wedstrijden blijf lopen is een tweede, maar ik wil nog vele jaeren blijven lopen. Bij ons op de club hebben we veel "oude" lopers en veel daarvan lopen een stuk sneller dan ik! Als ik dus maar lang genoeg blijf lopen wordt het misschien nog eens wat met mijn tijden..... haha!

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Als ik alleen loop loop ik met muziek. Puur omdat ik mentaal niet zo'n sterke loper ben. Zeker op lange afstanden ga ik me afvragen waarom ik het doe enzo en dan ga je ongemerkt toch steeds langzamer lopen! Met muziek op zak ik weg in de muziek en in de flow van het lopen. Lopend met muziek kan ik bijna in trance komen! Bij wedstrijden met lange afstanden heb ik wel altijd mijn muziek mee, voor de zware momenten, maar ik heb dan bijna nooit mijn muziek aan.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Ik weet wie Paula Radcliff is, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Ik heb me nooit zo verdiept in de grote lopers. Ik denk dat ik van de webloggende hardlopers meer weet dan van de bekende grote lopers! Ik vind het trouwens wel heel knap dat ze zo vlak na haar bevalling New York met overtuiging heeft weten te winnen!

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Ik heb Ik loop dus ik besta gelezen en het boek van Dolf Jansen en Lornah Kiplagat. Leuk om te lezen.

Favoriete sportschoenen?

Ik loop altijd op Asics nimbus. Momenteel wissel ik de VII en de VIII af, maar de VII vind ik lekkerder lopen.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Neem de tijd voor jezelf en geniet van het lopen! Het is altijd wel ergens in te plannen, al loop je maar een half uurtje... je kan er dan weer fris tegenaan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.