Marathon lopen voor het goede doel

marathon lopen voor het goede doel'Ooit nog eens een marathon lopen'. Die wens stond al jarenlang op Natasja's verlanglijstje. Maar ja, je weet hoe dat gaat: het kwam er maar niet van.

Tot die avond in november.

Natasja stond op het punt naar huis te gaan, toen een vriendin van haar schoonzus Annemiek plotseling aankondigde dat ze in april de marathon van Rotterdam ging lopen om zo geld in te zamelen voor de behandelingen tegen kanker van diezelfde Annemiek. Afgelopen zomer kreeg Annemiek te horen dat haar kanker niet meer te genezen is, maar in Duitsland volgt ze nog therapieën die helaas niet vergoed worden door haar zorgverzekering.

Lopen voor kanker

Twee gedachten vlogen door Natasja's hoofd: 'Wat ver!' en vervolgens: 'Dat wil ik ook!' Nog diezelfde avond zocht Natasja naar informatie over het lopen van een marathon en concludeerde: 'Het is haalbaar.' Het feit dat Natasja al drie keer per week hardloopt, één avond aan spinning doet, en ook nog regelmatig een lesje BBB volgt, speelde daarbij natuurlijk een belangrijke rol!

Als moeder trainen voor een marathon

Natasja: 'De volgende dag heb ik het met mijn man en de kinderen besproken. Want trainen voor een marathon kan als moeder alleen als je je gezin achter je hebt staan. De trainingen kosten me nu ongeveer 5 uur per week. Dit zal, naarmate de duurlopen de komende weken meer worden, oplopen naar 7-8 uur per week of nog meer.'

Trainen voor een marathon heeft consequenties. Zo besloot Natasja met spijt in haar hart niet te gaan schaatsen vanwege het risico van een blessure. En om toch ook nog tijd met haar gezin door te brengen, staat ze soms op zondag al om half acht op om haar duurloop in de dag te proppen.

Maar wie goed doet, goed ontmoet, want een lieve buurvrouw bood aan om al Natasja's strijkwerk te doen tot april!

Natasja's trainingsschema voor de marathon

'Ik heb een schema van Runinfo.nl genomen. Daarmee kun je een trainingsschema maken dat precies past in jouw leven. Je stelt je schema samen op basis van:

 • Hoe lang je doet over 10 kilometer
 • Hoe vaak je per week kunt trainen: drie, vier of vijf keer
 • De dagen waarop je wilt trainen
 • Op welke dag je je duurloop wilt doen
 • Of welke dag je vaarttraining wilt doen
 • Wanneer je rustdagen wilt houden

en voilá... je schema rolt uit de printer.

Trainingen afvinken op het schema

Er zit een handleiding bij waarop staat op welke snelheden je je trainingen moet lopen en wat je te verwachten marathontijd wordt. Per week staat precies vermeld wat je moet doen. Het lijstje heeft een vaste plek naast de computer, en iedere training die ik heb gelopen vink ik af. Zo blijft het overzichtelijk en komt het doel duidelijk dichterbij. Het fijne is dat ik volgens dit schema half maart klaar ben. Dat is iets te vroeg, maar dat geeft me bij blessure of ziek zijn de ruimte om een weekje rustiger aan te doen, of om te schuiven met de trainingen.

Ik had natuurlijk ook via de vereniging kunnen aansluiten bij de marathongroep, maar dat vond ik een beetje eng. Daar lopen zoveel betere en snellere lopers. Ik heb het ook heel lang niet durven vertellen uit angst dat ze het me zouden afraden. Nu ik het toch in de loopgroep heb verteld komen er alleen maar bemoedigende reacties en krijg ik veel tips en ervaringsverhalen te horen.

In mijn loopgroep doe ik vaarttrainingen en intervaltrainingen. Met de atletiekverening doen we meestal de piramideloopjes, vaartspellen, en intervallen. Of dat nu precies uitkomt met mijn schema, dat boeit me niet zoveel. Als ik het allemaal maar af en toe een keer doe. De duurloopjes loop ik óf alleen óf met loopmaatjes. De andere trainingen doe ik meestal alleen. Ik doe ook regelmatig trainingen op de tredmolen in de sportschool. Saai... maar met de juiste muziek is het prima vol te houden. Ik loop niet graag ‘s avonds in mijn eentje buiten, ook als het weer erg slecht is, neem ik ook mijn toevlucht tot de sportschool.

Hoewel Natasja volgens het schema binnen 4 uur en 43 zal finishen, gaat het Natasje vooral om het succesvol uitlopen.

De effecten van marathon training op je lichaam en geest

De grootste verandering die Natasja bemerkt is dat ze zich toch wel wat vermoeider voelt. Maar ze is er niet zeker van of dit komt door de trainingen. Wel gaat ze wat vroeger naar bed tegenwoordig. Een andere leuke bijkomstigheid is dat ze langzaam maar zeker afvalt. Ze let beter op gezonde voeding, en slaat vaker een glaasje wijn over.

Mentaal voelt Natasja zich heel sterk en supergemotiveerd: 'Er is geen weg meer terug. Iedereen weet ervan, de eerste donaties zijn binnen, die marathon gaat gelopen worden Er zijn natuurlijk altijd momenten dat je allerlei excuses hebt om niet te willen gaan lopen. Nu moet ik. Zonder training gaat die marathon er niet komen. En met mijn schoonzus in gedachten en alle mensen die mij en dit project steunen, is de stap om te gaan toch vaak een stuk makkelijker.

En de hartverwarmende reacties die ik krijg van allerlei mensen geven me vleugels. Heel gaaf om te merken dat heel veel mensen bereid zijn om te bemoedigen, te steunen, in welke vorm dan ook!'

Lees ook: juist hardlopen zonder doel.

Lees alles over Natasja's vorderingen op haar blog.

Similar Posts

3 Comments

 1. Super Natasja..... ben zeer onder de indruk van je verhaal en inzet. Ik sta in ieder geval langs de kant in 010 om je aan te moedigen. Er zijn die marathon nog een paar mensen waarvoor ik speciaal ga supporteren. Dit jaar loop ik zelf niet mee want het impact van een marathon is inderdaad groot. Ik hoop dat je veel sponsors vindt. Ik zal op mijn blog en FB-account jouw plannen promoten.

  Succes.... als je waagt dan groeit je moed ... als je aarzelt groeit je vrees....

  groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.