Karen rent

vrouwen hardlopen
Karin in actie!

Karen (34), moeder van twee van 5 en 4 jaar begont na de geboorte van haar jongste om weer 'in vorm' te komen. De zwangerschapspondjes moesten er af en Karen wilde zich weer fit voelen. Daarom deed ze mee aan een loopproject van de regionale atletiekvereniging. In 3 maanden tijd werd ze klaargestoomd om 5 kilometer te kunnen rennen.

Dit is haar verhaal!

Karen rent

Ik vond het zwaar om van nul naar 5 kilometer te komen. Na de 5 kilometer ben ik een hele tijd blijven hangen op maximaal 8 á 10 kilometer per training. Ik dacht dat 10 kilometer voor mij de grens was. Ik kreeg na 10 kilometer pijn aan mijn achillespees en voeten. Ik baalde daar ontzettend van. Ik ben iemand die graag grenzen verlegt en ik wilde verder en langer kunnen lopen. Vorig jaar heb ik een afspraak gemaakt bij een podoloog van een Sport Medisch Adviescentrum. Hij maakte zooltjes voor in mijn loopschoenen en gaf me een setje compressiekousen mee. Sindsdien loop ik stukken beter.

Eerste halve marathon in Leiden

Vanaf het moment dat ik 15 kilometer kon lopen zonder pijn begon het te kriebelen en ik wilde een halve marathon kunnen lopen. In mei 2013 heb ik mijn eerste halve marathon gelopen in Leiden en ik was natuurlijk super trots. In oktober ga ik in Eindhoven opnieuw een halve marathon doen en in november 2013 de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Doel: marathon in Rotterdam 2014

Als ik na de Zevenheuvelenloop nog fit en blessurevrij ben, wil ik gaan trainen voor de hele marathon in Rotterdam in 2014. Een topatleet zal ik nooit worden; ik ben niet supersnel. Maar ik houd van uitdaging en verleg graag grenzen. Dus mijn focus is nu gericht op de 42,2 kilometer in Rotterdam. Ik zal echter in de trainingsperiode voor de marathon wel op mijn gewicht moeten letten. Ik ben ondertussen behoorlijk afgevallen en heb de ondergrens van een gezond BMI zo’n beetje bereikt. Dat wordt dus meer eten en carboloaders voor een lange duurloop.

Om de dag lopen

Ik probeer om de dag te lopen en ik wissel de trainingsvorm af. Ik woon aan de kust, dus ik loop veel over het strand of door de duinen. Regen, vorst of wind houden me niet tegen. Ik heb wel een hekel aan harde wind, maar ik merk vaak dat ik met tegenwind best nog een behoorlijk tempo kan aanhouden. Met tegenwind voel ik ook geen pijn of vermoeidheid. Kennelijk gaat er een knop om en ga ik min of meer ‘het gevecht’ aan met de wind.

Ondertussen ben ik zo gewend aan het regelmatig trainen, dat ik echt onrustig word als ik meerdere keren moet overslaan door blessure, griep of wat dan ook. Zelfs op vakantie in Frankrijk stond ik regelmatig voor dag en dauw op om de berg achter de camping te bedwingen.

Alleen of samen lopen

Meestal loop ik alleen, maar soms ook met een groepje moeders van school. We vertrekken dan met elkaar vanaf het schoolplein. Samen lopen is erg gezellig. Maar alleen lopen is ook wel lekker. Even helemaal alleen met je eigen gedachten en even geen rekening houden met anderen. De laatste gelopen wedstrijden liep ik samen met een vriend. Hij is sneller dan ik, dus hij is een prima haas. Daarnaast is het gewoon een stuk gezelliger om samen je startnummer te halen en om naar het startvak toe te gaan.

Loop gadgets en loop apps

Als ik alleen loop, heb ik vaak een mp3-speler met muziek mee. Ook heb ik altijd mijn telefoon bij me waarop de Strava-app draait, zodat ik een soort looplogboek bij kan houden. Tenslotte draag ik een Polar-horloge met footpod. Dat apparaatje geeft me realtime-info over hartslag, snelheid, afstand en verbruikte calorieën. Ik ben dus wel van de gadgets.

Loopschoenen

Ik heb twee paar loopschoenen. Prachtige roze schoenen van Brooks die speciaal voor de lange duurlopen zijn. Daarnaast heb ik nog een paar Saucony’s die ik meer voor de snelheid gebruik. In de zomer loop ik altijd in hardlooprokjes. Ik vind rokjes ideaal: ze verbergen de randjes van je ondergoed en verhullen rolletjes en kwabjes. De combinatie van een zwart rokje met zwarte kousen zorgt echter wel voor lollige opmerkingen van passanten. De grap: 'Ben je je hockeystick niet vergeten?' ken ik ondertussen wel.

Moederschap en hardlopen

In een gezin kan het soms hectisch zijn. Daarom is het zo heerlijk om te kunnen rennen. Ik kan het elke moeder aanraden om na een drukke dag je schoenen aan te trekken en gewoon te gaan. Lekker even de wind door je hoofd. Laat je niet weerhouden door volle agenda’s. Er is altijd wel een gaatje te vinden.

Similar Posts

2 Comments

  1. Hi Karen,

    Jij gaat super hoor. Het loopvirus heeft je te pakken. Ik ben benieuwd of ik je tegenkom op de RM14. Mijn tips daarvoor: heel langzaam lopen tijdens de lange duurlopen, ook al kun je veel sneller niet doen. Langzaam trainen en daarna een dag kalm aan, goed eten en drinken. Neem een multivitamine tijdens de hele trainingsperiode. Kijk of ergens in je buurt een trainingslopen georganiseerd worden voor de marathon om je daarbij aan te sluiten. Hou je schoenen in de gaten, zorg ervoor dat je tijdig nieuwe inloopt zodat je niet op versleten schoenen aan de marathonstart staat. Oefen met eten en drinken onderweg wat je verdraagt en wat niet. Je kunt niet zonder omdat je er lang over gaat doen. Topatleten zijn < 2,5 uur onderweg... jij waarschijnlijk minimaal 4 uur. Lees erover op runinfo, prorun, runnersworld etc. maar doe alleen de dingen die voor jou aanspreken en laat je niet gek maken. Je bent nog jong, als het dit jaar niet lukt dan volgend jaar of later in het seizoen een andere marathon.

    groetjes,

    Dorothé

    1. He Dorothe, Dank je voor je reactie en dank je voor de tips. Vanaf december ga ik er helemaal voor. Afgelopen zondag de HM in Eindhoven gedaan... in de regen. Prima gelopen. Jij ook succes met de trainingen voor Rotterdam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.