Hardloper Margo Hermans

hardloperHet waren haar collega's die bij Margo Hermans, destijds 37, een interesse in hardlopen opwekten. Zij deden mee aan de eerste Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Hun enthousiasme stak haar aan. Met behulp van Start-to-run begon ze met hardlopen, en een jaar later liep Margo ook mee.

Margo (44) is moeder van een twaalfjarige brugklasser.

Dit is haar verhaal.

Hardloopgewoontes

Ik loop het liefst in het bos.  Daar krijg ik namelijk veel energie van. Mijn ideale loopfrequentie is 3 keer per week.

Eén keer per week doe ik mijn intervaltraining in groepsverband. En daarnaast doe ik regelmatig een rustige training met loopvrienden. Het voordeel van lopen in een groep vind ik dat het gezelliger is. En als ik een lastig moment heb, kan ik steun zoeken bij mijn maatjes. Niet eens zo zeer door te zeggen: 'Ik zit er even door heen,' als wel door hun aanwezigheid.

Als ik alleen loop heb ik de neiging om minder goed mijn interval te trainen, dan ik eigenlijk van plan was.

Hardloopmotivatie

In het algemeen loop ik omdat dit bijdraagt aan een gezonde en bewuste levensstijl. Daarnaast heeft hardlopen de volgende voordelen:

  • Hardlopen ontspant. Daardoor ben ik een meer ontspannen moeder, dan wanneer ik niet zou sporten.
  • Het geeft me nieuwe energie.
  • Het maakt mijn hoofd leeg.
  • Het houdt me fit.

Hardlopen en moederschap

Ik leer onze zoon niet hardlopen. Maar sporten/bewegen is in ons gezin wel belangrijk. Onze zoon fietst iedere dag ruim 17 kilometer naar school en weer terug. Dat is zo’n 175 kilometer per week.

Hij mag zelf kiezen welke sport hij leuk vindt. Hij zit nu al een aantal jaar op voetbal. Dat doet hij drie keer per week. Mijn partner fietst wekelijks.

Hardloop gadgets en apps

Ik heb een hardloophorloge met ingebouwde polshartslagmeting. Zonder dat horloge ga ik niet op pad. Ik houd vooral mijn hartslag in de gaten. Mijn smartphone neem ik altijd mee, voor het geval ik ‘pech’ heb onderweg en ik naar huis kan bellen.

Voorheen liep ik wel op muziek, maar omdat ik vaak in de polder loop ben ik daarmee gestopt. Ik vind het belangrijk om het verkeer goed te horen aankomen. Als ik alleen in het bos loop, vind ik het belangrijk me bewust te zijn van mijn omgeving. Muziek leidt me dan af.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe geregeld mee aan wedstrijden en hardloopevenementen. Zowel aan trimlopen, fun runs, obstacle runs, mud runs, als city runs. Ik doe mee vanwege de uitdaging, de belevenis en gezelligheid. Obstacle en mud runs zie ik als buitenspelen voor grote mensen. Ik geniet daar ontzettend van. Ik geniet bovendien van het lopen in een andere omgeving, samen met mijn loopmaatjes. En bij een wedstrijd loop ik meestal net iets harder dan bij een gewoon trainingsrondje.

Voor een prijs ga ik niet. Ik ben geen snelle loopster. Ik zal nooit een prijs winnen. Maar daar gaat het voor mij ook niet om. Meedoen is echt belangrijker.

Tijdens het Pinksterweekend in 2015 deed ik mee aan Roparun. Dit hardloopevenement heeft de slogan:

 ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.'

Roparun is een hardloopevenement waarbij je in estafettevorm van Parijs naar Rotterdam loopt. Je als sporter, gezamenlijk met een team, inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel is bijzonder mooi. Het evenement, het constante doorgaan, heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik denk dat ik niet snel weer zo’n bijzonder mooie ervaring op hardloopgebied zal meemaken.

Hardloopkleding en schoeisel

Heel soms draag ik een looprokje, maar een loopbroek vind ik prettiger. Nieuwe hardloopschoenen kopen vind ik leuk, maar in de functionele zin. Oude schoenen zijn dan aan vervanging toe omdat ze versleten zijn. Ik ga altijd naar Runners Service Lab (Zwijndrecht, België). Daar kan ik kiezen uit de schoenen die voor mij geschikt zijn. Kiezen van hardloopschoenen doe je niet op basis van ‘mooi’.

Ik had favoriete schoenen van het merk Saucony. Maar daar ben ik – vanwege een voetblessure – op advies van de gespecialiseerde winkel vanaf gestapt. Op dit moment zijn mijn loopschoenen van het merk New Balance en mijn trailschoenen van het merk Asics.

Boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Laat je eerst goede hardloopschoenen aanmeten bij een gespecialiseerde winkel. Vind vaste dagen of momenten om te gaan hardlopen en stel realistische doelen. Ik loop vaak in de ochtend. Wat mij hielp: ’s morgens niet eerst gewone kleding aantrekken, maar gelijk hardloopkleding. Zo kon ik niet ‘vergeten’ dat ik ook wilde hardlopen die dag.

Meer lezen over Margo?

Bezoek dan haar blog.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.