Petra rent

Er zijn vele redenen om te gaan hardlopen, waaronder afvallen en je conditie verbeteren. Maar Petra Wiebenga (28) ging bovenal hardlopen omdat ze geen geld had voor de sportschool en geen zin om zich te verbinden aan een vast, wekelijks sportmoment. Petra: 'Het leek me ideaal om alleen maar je schoenen aan te trekken, naar buiten te stappen en direct te gaan sporten.'

Petra is een relatief nieuwe loper, want ze begon afgelopen april met de bekende podcast van Evy 'Start to run'. Op aanwijzing van Evy liep ze drie keer per week, maar heeft dit inmiddels afgebouwd naar één keer per week, omdat ze dat realistischer vindt in haar drukke week.

Petra's motivatie om te lopen

Petra compenseert met hardlopen haar zittende bestaan als parttime, freelance tekstschrijfster. Maar ook psychologische overwegingen motiveren haar. 'Tijdens het hardlopen ben ik alleen maar bezig met mijn lijf, de beweging en mijn ademhaling. Een perfect moment om rust te creëren in mijn hoofd, dat normaliter overloopt van de ideeën en gedachten.' Om diezelfde reden loopt Petra alleen. Lopen is echt een rustmoment in haar drukke bestaan. Daarbij houdt ze wel van afwisseling. Petra woont in de stad, maar ook vlakbij bos en park. 'De ene keer loop ik door de wijk, de andere keer zoek ik de rust van de natuur op. Het enige wat ik bij me heb is mijn mp3-speler waar de podcast van mijn coach (Evy) op staat. Tussen Evy's aanmoedigingen door, luister ik naar fijne muziek.'

Hardlopen en moederschap

Parallellen tussen hardlopen en moederschap ziet Petra wel. 'Haha ja, het is allebei heerlijk, maar niet altijd even leuk. Soms moet je doorbijten, voor je een resultaat behaalt waarmee je tevreden bent. Bij hardlopen kan dat gaan om een kilometer of minuut langer lopen, en als moeder om consequent blijven zodat je peuter  uiteindelijk tóch in bed blijft liggen tot de wekker gaat. Daarnaast gebruik ik hardlopen als ontspanning, waardoor ik een leukere moeder ben voor mijn zoon.'

Hardloopkleding en schoeisel

Petra's eerste paar loopschoenen zijn een paar Saucony's. Petra: 'Ik vond het een hele ‘happening’. Rennen voor een camera, en ondertussen zwaaien naar mijn zoon die me vanuit de buggy keihard zat uit te lachen.

Zoals veel beginnende lopers loopt Petra in een broek 'die ze nog had liggen'. Hardlooprokjes vindt Petra te duur.

Petra's toekomst als hardloper

Petra heeft geen duidelijke doelen op hardloopgebied. Ze zou het al leuk vinden als ze ooit 5 kilometer kan lopen zonder te pauzeren. Het gaat haar er vooral om, om lekker te bewegen, buiten te zijn, en tot rust te komen.

Wedstrijden spelen dan ook geen rol in Petra's hardloopleven.'Ik doe niet mee aan wedstrijden. Ik loop voor mezelf, en hoef mezelf niet te bewijzen door aan wedstrijden mee te doen. Ik vind nog genoeg uitdaging in het lopen op zich.'

Petra's hardloopboodschap

'Probeer het gewoon eens. De podcast van Evy start to run is gratis te downloaden. Prik vaste momenten in je agenda waarop je gaat lopen en ga dan ook. En wat voor mijzelf een goede stok achter de deur is: koop die dure hardloopschoenen! Voor mij een enorme motivatie om ze ook te gebruiken en niet achter in de kast te laten verstoffen.'

Meer lezen van Petra?

Bezoek dan haar blog: 18elf.nl

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.