Hardloper Marlies

hardloper
Marlies tijdens halve marathon van Haren

Marlies (37) is docent aan de universiteit en moeder van twee dochters (zeven en vijf) en een zoon (twee jaar oud).

Toen Marlies 15 jaar oud was maakte ze kennis met hardlopen. Ze liep toen 'af en toe'. Tijdens haar studententijd gaf ze de voorkeur aan (wedstrijd)zwemmen boven hardlopen. Hoogstens liep ze soms om stoom af te blazen. Maar in 2007 pakte ze het hardlopen weer serieus op, met alleen een paar onderbrekingen vanwege zwangerschap want zwanger hardlopen werkte niet voor Marlies.

Dit is haar verhaal!

Hardloopgewoontes

Op het moment loop ik 2 tot 3 keer per week. Het liefst in de natuur, maar lopen in de stad kan ook heerlijk zijn als de stad zich er voor leent. Zo werkte ik een tijd in Boston, en had daar een duurloop door het grensgebied tussen Boston en Cambridge (waar ik woonde). Ik liep deels door de campus van het MIT, een heel groot deel van Charles River die Boston van Cambridge scheidt, en dan via Harvard weer terug. Dat ging deels door een park met eekhoorns en zoenende stelletjes, en aan de andere kant een dikke Amerikaanse file. Het was echt een onvergetelijke route. (Zie ook Hardlooproute maken)

hardloper
MIT campus (Bron: Wikipedia)

Ik loop alleen. Ik denk wel dat een loopgroep leuk zou zijn voor erbij, omdat je je dan kunt optrekken aan het tempo van de snelste. En omdat het natuurlijk gezellig is 🙂 Maar omdat ik zo krap in de tijd zit, is het nu geen optie.

Hardloopmotivatie

Hardlopen is voor mij de ideale manier om fit te worden, en tegelijkertijd andere dingen te doen waar ik als mens behoefte aan heb. Zoals muziek luisteren en alleen met mijn eigen gedachten zijn. Daarnaast geniet ik van het gevoel van de wind door mijn haren, de suis door mijn hoofd, en het loslaten van alles wat me bezighoudt.

Maar ik heb ook ook sportieve motivaties: met wedstrijden wil ik winnen, van mezelf! Ik heb doeltijden en doelafstanden voor mezelf.

Psychologische en lichamelijke factoren van hardlopen

Ik maak wel een onderscheid tussen psychologische en lichamelijke factoren bij hardlopen, maar het is een vage grens.  Want:

Staat je geest los van je lichaam?

Door mijn werk ben ik erg van de 'mind over matter,' wat mogelijk tot ongezonde toestanden leidt. Mijn trainingen zijn daarom noodzakelijk voor mij. Van sporten word ik fysiek zo moe dat ik verplicht ben om goed te slapen en goed te eten, of er nou nog (over)werk ligt of niet. Ondanks dat hardlopen nog weer iets is in mijn agenda, brengt hardlopen een soort van balans.

Lichamelijke conditie opbouwen maakt ook mentaal sterker

Ik ervaar mentale kracht door door fysiek sterker te worden. Het geeft een soort weerbaarheid, die ik nodig heb als sensitief type mens. Daarnaast past het in een minimalistische levensstijl: je trekt je schoenen aan (sommigen doen dat niet eens en lopen barefoot!), en je gaat. Je eigen gewicht, de zwaartekracht, de grond waarop je loopt vormen de weerstand waar je je krachten op bouwt. Meer heb je niet nodig.

Hardlopen en moederschap

Hardlopen is handig als moeder, want het zorgt er voor dat ik mijn rennende kinderen met gemak kan bijhouden.  En met al hun bezigheden lijkt de dagelijkse logistiek ook wel een soort hordeloop.

Hardlopen ondersteunt mij als moeder.

Als ik loop hoef ik even geen kinderwensen die beginnen met: 'Mama ik wil...' te vervullen. Ik ben dan even de batterij aan het opladen. Eenmaal thuis kan ik dan weer met: 'Ja schat, tuurlijk,' antwoorden, in plaats van de zucht die ze ook vaak genoeg van me terugkrijgen. ?

Hardlopen met kinderen

Samen met mijn oudste heb ik de traditie dat  we de 2,5 km van de Ladiesrun lopen. Ze loopt dan als voorbereiding af en toe een paar km met mij. De middelste gaat soms ook mee, maar vindt het niet zo leuk. De jongste zorgt voor genoeg training met zijn acties.

Ik stimuleer interesse in sporten bij mijn kinderen. Ze moeten iets vinden waar ze plezier in hebben en daar iets mee doen. Onze oudste is na haar ABC nu net met wedstrijdzwemmen begonnen, de middelste wil iets heel anders (wisselt per week).

Hardloop gadgets en apps

Ik heb een Garmin horloge met GPS, en als ik iets intensievere schema's volg wil ik de hartslagmeter daar ook weleens bij gebruiken, maar ik ben daar geen fan van. Verder een iPod en een heel handig flesje wat vast zit aan mijn hand. Ik zie mezelf niet hobbelen en rommelen met flesjes in een riem, en overweeg ooit een camelbak.

Ik loop het liefst met muziek. Ik verlies me graag in het ritme van de muziek. Maar het kan ook verhelderend zijn om af en toe helemaal zonder te lopen.

Hardloopevenementen en wedstrijden

Ik doe regelmatig mee aan hardloopevenementen en wedstrijden. Ik heb onlangs de 10k bij de LadiesRun gelopen (in Groningen), en eerder dit jaar mijn tweede halve marathon. Ik probeer zo'n 4-5x per jaar een wedstrijd te lopen. Het is enorm motiverend om met andere mensen te lopen. Mijn tempo ligt automatisch hoger zonder dat ik er merkbaar vermoeider van raak.

Meedoen aan hardloopevenementen is een manier om de lat steeds een stukje hoger te leggen. Ik loop niet tégen tegen de anderen, maar mét de anderen. Ik kan het tempo van anderen gebruiken om mijn grens iets te verleggen. Ik loop uiteindelijk vooral tegen mezelf, dus om een PR te halen.

Tweede op de 10K!

Hoewel ik nooit had gedacht dat het zou gebeuren, werd ik op de genoemde LadiesRun 2e op de 10k! Geheel tegen alle verwachtingen in, want ik kampte met een zware verkoudheid en het was 28 graden, zonder bries en met een genadeloze zon. Ik liep al snel vooraan met nog maar enkele dames voor me, en kon er nog een paar inhalen. Maar ik zag op mijn horloge dat ik geen hoog tempo had. De man met de hamer komt je al veel sneller slaan met zo'n temperatuur.

Erg leuk om tweede te worden, maar gek genoeg was het mijn langzaamste 10k tot nu toe. Ik heb daar dus niet van mezelf gewonnen, haha.

Ik wil volgend jaar, of misschien eind dit jaar een hele marathon lopen. Mijn uiteindelijke doel is een triathlon.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag nooit rokjes, en zeker niet met lopen. Ik draag wel zo kort mogelijke broekjes zodra de temperatuur 15 graden of meer is. Hardloopschoenen kopen doe ik niet graag, want ik raak enorm gehecht aan mijn schoenen en moet eerst een soort van proces door wil ik afstand van ze doen. Ik loop ze dan ook best een eind stuk. Ik lijk echter wel een model gevonden te hebben wat voor mij optimaal is. Helaas wel een heel duur model: Asics Kayano.

Hardloopinspiratie

Ik zit in een paar vegan runner communities op Facebook, en daar rennen een paar vrouwen die wat ouder zijn dan ik. Ze zien er superfit uit en rennen prachtige tijden op lange afstanden, ook Iron Man enzo. Het lezen van hun verhalen motiveert mij enorm. En ik heb collega's die hardlopen. Eentje doet dat vrij serieus, dat prikkelt ook wel.

Hoewel ik veel lees, lees ik niet over lopen. Dus ik haal geen inspiratie uit boeken over hardlopen. Informatie zoek ik via mijn vriend Google.

Tips voor moeders die willen gaan hardlopen

Just do it.

Doe ook mee aan deze rubriek!

Wil je ook meedoen? Vul dan onderstaand formulier in, en dan mail ik je de vragen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.