Anita loopt

2014-04-29 09.25.21'Zoals ik loop, zo ben ik,'zegt Anita Eeltink (39) uit Aalten.

Dat besefte Anita toen ze na een heerlijk looprondje tevreden thuiskwam. Toen keek ze op haar loopapp om haar snelheid te zien. Ai, dat viel tegen. Anita voelde haar blije gevoel wegebben. Zo ontdekte ze haar drang tot presteren, en haar verlangen naar controle.

Een tijd lang liep ze daarom bewust zonder meetapparatuur. Inmiddels gebruikt ze weer een hartslagmeter, maar ze heeft geleerd om die puur als hulpmiddel te zien, en niet als doel.

Dit is haar verhaal!

Hoe ik begon met hardlopen ​

Toen ik 14 jaar geleden in Aalten kwam wonen begon ik met lopen. Maar ik haakte al snel weer af vanwege knieklachten. Een jaar of vier geleden ben ik opnieuw begonnen met andere schoenen, en sindsdien ben ik niet meer te stoppen.

Ik woon in het buitengebied, en dat is heerlijk lopen tussen de vogelgeluiden, af en toe een ree en de stilte. Toch loop ik het liefst op de verharde weg, hoewel ik weet dat het ook goed is om van ondergrond te wisselen.

Mijn loopschema

Hoewel ik in mijn eentje ben begonnen, loop ik tegenwoordig 1 keer in de week bij Loopgroep Zandloper. En daarnaast nog 2 keer voor mijzelf. Eén langzame duurloop en een iets gevarieerdere training.

Sinds kort geef ik zelf ook trainingen. Samen met Henk Mengers, die de opleiding tot runningtherapeut heeft gevolgd, brengen we onze passie over op mensen die niet lekker in hun vel zitten. Denk aan stress, depressie, burnout. Dit doen we in kleine groepjes. Ook mensen die om andere reden graag in een kleine groep willen trainen zijn welkom. De afgelopen periode had ik soms 6 keer in de week de hardloopkleren aan.

Hardloopmotivatie

Ik koos voor hardlopen om diverse redenen:

 • Fysiek fitter worden
 • Conditie opbouwen zonder gebonden te zijn aan een club of vereniging
 • Sporten wanneer het mij uitkwam

Inmiddels zijn daar deze motivaties bijgekomen:

 • Mentaal en fysiek fit zijn.
 • Hardlopen is voelen dat ik leef.
 • Hardlopen helpt me in het hier en nu te zijn.
 • Hardlopen betekent dat ik goed voor mezelf zorg
 • Hardlopen levert me goede inzichten op
 • Hardlopen geeft me een gevoel van vrijheid
 • Hardlopen helpt me mijn hoofd leeg te maken
 • Hardlopen is genieten
 • Hardlopen ontspant me
 • En daarnaast is het geweldig om te zien hoe de mensen die we trainen, groeien in techniek en conditie, maar ook in o.a. zelfvertrouwen. Als zij beamen dat het hen ook mentaal goed doet, dan is dat de kers op de taart!

Lopen in een groep versus in je eentje

Ik liep eerst altijd alleen en dat vond ik prima. Ik was er van overtuigd dat lopen in een groep alleen maar nadelen had. Gebonden aan tijd, plaats en mee moeten met de rest. Maar na een blessure ben ik mee gaan doen aan een loopclinic om te kijken of mijn techniek misschien verbeterd kon worden. Toen bleek van al mijn vooroordelen niets te kloppen.

Want naast de wekelijkse groepstraining is er voldoende gelegenheid om alleen te lopen. En in de groep is het helemaal niet nodig om allemaal even snel te lopen. Er zijn voldoende trainingsvormen waarbij iedereen op zijn of haar eigen niveau kan trainen.

Voordelen van een groep

 • De aandacht voor de juiste loophouding bleek heel nuttig bij het herstel van mijn blessure. Want Evy zei niet dat mijn passen te lang ware,n en dat ik mijn armen anders moest gebruiken om mijn bovenlichaam niet te laten 'swingen'.
 • Bovendien liep ik met Evy alleen maar in mijn eigen lekkere tempo. Daardoor kreeg mijn lichaam op termijn onvoldoende prikkels om conditie op te bouwen. In een groep komt er meer variatie in tempo aan bod, krijg ik goede trainingsschema's, verleg ik mijn grenzen eerder en het motiveert enorm is mijn ervaring.
 • En gezellig, dat is het ook! En op de dagen dat ik alleen loop geniet ik daar ook weer van. Perfecte combinatie voor mij dus.

Moederschap en hardlopen

Ik zie voortdurend paralellen tussen hardlopen en het leven, en dus ook het moederschap. Wat ik vooral belangrijk vind is dat ik een leukere moeder ben als ik zelf lekker in mijn vel zit. In die zin draagt het lopen bij tot wie ik ben als moeder.

Ik vind het belangrijk dat onze kinderen zien dat je het waard bent om tijd in jezelf en je gezondheid te steken. Oók als er een volle wasmand staat te wachten. Hardlopen gaat bij mij dus vóór de huishoudelijke taken en mijn werk. Of ze gaan hardlopen of een andere sport doen, daarin laten we ze vrij. Op dit moment doen ze dezelfde zaalsport als hun vader.

Gadgets en loopapps

Ik gebruik sinds kort een Polar hartslagmeter met gps (iets een controlfreak blijf ik toch 😉 en soms Runkeeper. Runkeeper gebruik ik voor coaching bij intervaltrainingen. En ik heb ook wel eens een metronoom-app gebruikt om mijn ritme te trainen.

Soms heb ik de radio aan, maar meestal luister ik naar de natuur.

Wedstrijden en loopevenementen

Ik heb twee wedstrijden gelopen, maar ik heb geen wedstrijden nodig om me te motiveren voor de training. Natuurlijk wil ik wel mijn prestaties verbeteren.

Maar voor mij is het ook een 'prestatie' als ik zie dat mijn gemiddelde hartslag daalt. Of als ik goed naar mijn lijf luister en mijzelf tijd gun om te herstellen van een lichte blessure. In plaats van zo snel mogelijk die schoenen weer aan te doen. Of als ik zo verstandig ben om me te realiseren dat ik mijn eigen tempo mag lopen en me niet hoef te meten aan anderen. Dat zie ik ook als persoonlijke overwinningen! Ik ben dus niet zo gefocust op tijd of afstand.

Een wedstrijd betekent toch ook stress, 'moeten' presteren en ik hou steeds minder van die druk.

Hardloopkleding en hardloopschoenen

Ik heb niets met mode, en hardlooprokjes. Mijn tights zitten fijn en daar hou ik het bij.

Loopschoenen kopen vind ik belangrijk, maar niet speciaal leuk. Ik ben heel praktisch en let niet op kleur of merk. Hetzelfde geldt voor loopkleding. Ik let wel op kwaliteit. Ik ga naar een speciaalzaak voor mijn schoenen.

Hardlooplectuur en literatuur

Ik heb geen favoriete boeken over hardlopen. Soms lees ik Runner's World, en haal ik er ook wel tips uit. Maar ik heb ook nog zoveel andere interesses....

Mijn  boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Je bent nog zoveel meer dan alleen moeder. Ik vind het belangrijk om goed voor mijzelf te zorgen, niet alleen voor mijn gezin. En dat doe ik o.a. door te hardlopen. Ik probeer zo veel mogelijk onder schooltijd te lopen, of tijdens hun eigen sport-uur. Maar soms moet ik kiezen tussen tijd voor mijzelf of tijd voor de kinderen. Dat is soms vervelend voor hen, want natuurlijk vinden de kinderen het niet altijd leuk als ik letterlijk wegloop. Maar ik durf die tijd voor mijzelf wel te nemen, zonder schuldgevoel. Ik ben er een gelukkiger moeder door. Bovendien blijft er nog genoeg tijd over en soms gaan ze mee op de fiets, dat is ook erg gezellig!

Dus: zorg dat je zelf tijd (prioriteit) máákt om te lopen. Een ander doet het niet voor je.

Similar Posts

2 Comments

 1. Leuk om te lezen Anita.... weer eens een andere kijk op groepslopen...(ik zie het als een noodzakelijk kwaad op lange einden) en nog meer dingen....

  Ik kan alleen maar onderschrijven dat 'hardlopen helpt' en 'hardlopen verheldert'.

  Keep running en groetjes,

  Dorothé

  1. Dag Dorothe,

   Een beetje laat, maar niet minder gemeend: bedankt voor je reactie! Jij ook veel loopplezier gewenst 🙂

   Anita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.