Roelien rent!

Ik doe mee met Vriendelijke Woensdag

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij, en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit negentiende portret maken we kennis met Roelien (44). Roelien getrouwd en moeder van drie kinderen: twee dochters van bijna 11 en 15, en een 13-jarige zoon.

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Ik ben eind oktober 2011 begonnen met hardlopen, dus een maand of vier geleden. Ik ben begonnen met het papieren schema van Evy, Start to run. Niet Evy in mijn oor dus, maar gewoon een blaadje met wat ik moest doen. De eerste weken waren een ramp, ik kon er niks van. Toch zette ik door.

Waarom begon je met hardlopen? Was er een bepaalde aanleiding?

Ik was al een hele tijd verkouden en wist niet hoe ik er van af moest komen. Het leek wel een chronische verkoudheid te worden, die maar niet overging. Het was herfstvakantie en de kinderen waren vrij, een hoop lawaai in huis dus, en toen had ik opeens het idee dat ik moest rennen, letterlijk.

Al vrij snel merkte ik dat ik beter in mijn vel zat. Geen verkoudheid meer, geen vermoeidheid, veel vrolijker. Dat smaakte naar meer dus. Het uurtje voor mezelf voelde ook als een cadeautje.

Waar loop je het liefst: in natuur gebied of liever in de stad?

Ik loop graag in de natuur. We wonen op de Veluwe, dus natuur genoeg. Het bos begint aan de overkant van de straat. Toch loop ik ook wel eens door bebouwd gebied en richting Rijn (Wageningen, beetje heuvelig, heel mooi), puur voor de afwisseling. Maar liever niet met stoplichten en kruispunten, dat vind heel vervelend.

Hoe vaak loop je?

Ik loop drie keer per week, in totaal zo'n 40 kilometer momenteel.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Nou toekomst, dat weet ik niet, ik kijk nooit ver vooruit. Ik voel wel dat ik dit leuk vind en ik kan me niet voorstellen dat ik door een blessure bijvoorbeeld het lopen zou moeten missen. Oh ja, over een paar maanden loop ik mee met de halve marathon van Amersfoort, eens kijken hoe zo'n wedstrijd me bevalt.

Loop je alleen of in een groep?

Ik loop alleen, ben echt een lone walker. In een groep lopen heeft als voordeel dat je een stok achter de deur hebt en dat je je aan elkaar kunt optrekken, maar voor mij zit de lol juist in het alleen zijn. Het lopen is echt mijn tijd, mijn dingetje. Aan wat muziek heb ik genoeg.

Het nadeel van een groep lijkt me dat je bezig bent met anderen (praatje maken, of op hun snelheid letten), dat wil ik juist niet. Dat doe ik in mijn werk en in het gezin juist al de hele tijd. Het voordeel van alleen lopen is dat je zelf kiest wanneer je gaat, soms 's morgens vroeg of soms aan het einde van de werkdag. Ideaal voor mij.

Waar loop je het liefst? In de natuur/buitengebied of liever in de stad?

Natuur dus en eventueel door het dorp. Stad vermijd ik liever vanwege de
stoplichten en de kruispunten.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Wat me drijft is het gevoel, de ervaring dat ik dit kan, dat mijn lijf dit kan. Ik was nooit een hardloper, of een sporter, maar heb nu ontdekt dat ik meer kan dan ik wist en dat geeft echt een kick. Wat me ook motiveert, is het besef dat ik niet zoveel nodig heb: dat ik gelukkig kan zijn met het lopen, en het geluid van de vogeltjes.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ja, dat verschil is er zeker. De psychologische redenen om te gaan lopen begrijp ik beter en spreken me meer aan, zoals goed in je vel zitten, de ervaring dat ik dit kan, dat mijn lijf dit kan.

De lichamelijke redenen: gezonder, een sterker lijf (afvallen) waren bijkomende verrassingen! Op
sommige dagen loop ik echt voor het psychologische resultaat (hoofd leegmaken) en op sommige dagen voor het lichamelijke (als er bijvoorbeeld een verkoudheid aankomt, dan loop ik het 'eruit')

Wat betekent hardlopen voor jou?

Hardlopen betekent voor mij iets voor mezelf hebben, waar ik niemand bij nodig heb. Mijn uurtje (of 2) en mijn beleving van de natuur. Ik zou het niet meer willen missen. Hardlopen betekent ook een uitlaatklep: hoofd leeg maken of juist opladen voor een nieuwe dag. Onder het lopen heb ik onbewust al heel wat knopen doorgehakt, waar ik zittend achter een pc dagen over gedaan zou kunnen hebben.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Ja, het gaat over doorzetten, keihard werken, geloven in jezelf (ook als moeder). In het begin, toen ik start to run deed (5 k in 3 maanden) heb ik het lopen wel eens vergeleken met bevallen. 'Als je dat kunt, kun je ook wel een stukje rennen'. Dit geeft wel aan hoe lastig ik het vond in het begin.

Nu trek ik de parallel meer naar niet twijfelen over hoe je het als moeder doet, maar je 'lijn' volgen en in je hoofd houden wat belangrijk is. Doorlopen dus.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ja, een sterkere moeder (geestelijk en lichamelijk) is fijn voor de kinderen. Zij sporten ook veel en het is leuk dat je dan meedoet als moeder.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Nee, ze vinden het saai en hebben hun eigen sporten.

Raad je het je kinderen aan?

Nee, niet echt.

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke? (mobieltje, iPod, hartslagmeter
etc.)

Nee, ik heb niks, behalve de iPod van jongste met muziek (mijn muziek: U2). Ik kijk als ik terugkom op de klok hoe lang ik erover gedaan heb.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Nou, binnenkort dus de halve van Amersfoort en in augustus a.s. de RunforKika: 10k voor het goede doel. Verder niet, ik heb ook niet zo'n zin in massale dingen, geloof ik.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

Voor Kika dus het goede doel: zoveel mogelijk geld ophalen. Voor Amersfoort, tja, dat is een sentimenteel dingetje, wij hebben er 13 jaar gewoond en onze drie kinderen zijn er geboren, dat is eigenlijk alles. Verder trekken de wedstrijden me niet.

Op je blog las ik dat je traint voor de halve marathon? Of gebruik je het
schema alleen als houvast?

Ik train voor het schema, voor de structuur en het houvast, want ik had het gevoel dat ik maar dóór kon lopen. Hoe leuk dat ook is, het gaf me ook een gevoel van 'het is nooit goed genoeg', de voldoening verdween. Vandaar het schema; blijkbaar heb ik dat nodig. De halve van Amersfoort fietste er tussendoor, de reden daarvoor staat hierboven.

Ga je ook echt voor een prijs?

Nee, absoluut niet. Mijn tijd zal daar ook niet aan bijdragen. Mijn prijs is
het water dat ik na afloop mag drinken.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ja, zeer zeker. Zonder muziek vind ik het helemaal niet leuk. Ik luister graag naar U2 (Pride: goed loopnummer).

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nee, ik heb alleen nog maar loopervaring in de herfst en winter. Maar wie
weet doe ik het wel, wist niet dat het bestond, is wel goed voor het bruinen
van de benen natuurlijk!

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ik heb dat nog maar één keer gedaan en vond dat interessant en leuk. Er werd een loopanalyse gemaakt en goed advies gegeven, ze lopen ook werelds!

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Ja, ongelooflijk mens, niet echt een voorbeeld, maar wel knap hoor wat zij doet.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee.

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ja digitaal, en op twitter volg ik allerlei lopers en loopsites.

Favoriete sportschoenen?

Asics. Superschoenen! Blauwe (of gaat het niet om de kleur?)

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Doen! Het begin is misschien lastig, maar het uurtje voor jezelf is goud waard, even lekker de deur achter je dicht trekken en gaan. Oh ja, niet onbelangrijk, het kost vrijwel niks, alleen een paar goede schoenen, maar verder, geen sportschoolabonnement, geen reistijden. Je kunt altijd gaan, waar je ook bent. Pfff. Ik dacht het al: 'Ik ben verslaafd geraakt aan
hardlopen,' maar weet het nu zeker.

Similar Posts

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.