Toziena rent

Knipsel

Toziena (44) is moeder van 3 kinderen en stiefmoeder van de 3 kinderen van haar varende partner die om de week thuis is. Als hij er is, verdubbelt het gezin, en zijn ze met z'n achten.

Toziena werkt als arbeidstherapeut in een behandelcentrum, voor onder ander TBS-ers. Daarnaast runt ze een kleine woon- en kado winkel aan huis, op vrijdag en zaterdag.

Het is inmiddels negen jaar geleden dat Toziena begon met hardlopen. Maar pas in 2012 veranderde ze definitief in een hardloper!

Dit is haar verhaal.

Hoe ik begon met hardlopen

'Toziena: 'Op mijn 35-ste begon ik voorzichtig met hardlopen met behulp van Evy's Start to Run. De directe aanleiding om te gaan hardlopen was dat ik fitter wilde zijn. Bovendien zat ik soms niet zo lekker in mijn vel, en ik wist dat je van hardlopen blij wordt. Dus ik dacht: 'Twee vliegen in één klap: fit en blij!' Helaas kwam ik nooit verder dan les 5.

Tot  in 2012 een groep dames me uitnodigde mee te doen aan de Marikenloop in Nijmegen. Dat leek me leuk, en met behulp van Evy kreeg ik mezelf zover dat ik 5 kilometer kon lopen. In 2013 deed ik opnieuw mee aan de Marikenloop, maar dit keer voor de 10 km. Daarna werd ik lid van AV Horror Sneek. Nu train ik elke week met plezier op de baan!

Mijn loopweek

Ik loop drie keer per week: één keer op de athletiekbaan, en twee keer in m'n eentje. Het liefst loop ik buiten in de natuur, op rustige paden.

Bij de atletiek vereniging train ik momenteel in een clinic groep voor de halve marathon op 21 juni rond het Sneker meer. Daar zitten lange duurlopen in, en ik vind het gezellig om die in een groep te doen. Het nadeel van zo'n groep is dat ze vaak over tijden en sneller worden praten. Voor mij gaat het vooral om lekker lopen. De loopjes die ik alleen doe zijn fijn omdat ik dan mijn eigen gang kan gaan, en met een muziekje op alles van me af kan zetten.

Loopmotivatie

Hardlopen betekent veel voor me.

  • Hardlopen is een uitlaatklep
  • Hardlopen is tijd voor mezelf
  • Hardlopen is gezellig met hardloopvriendinnen lopen en kletsen.

Als ik niet kan hardlopen wordt ik onrustig. Ik ben graag buiten en geniet van de voldoening na het hardlopen.

Hardlopen en moederschap

Door te gaan hardlopen zorg ik voor mezelf. En dat stelt me in staat om voor de kinderen te zorgen.

Ik raad alle kinderen sport aan. Het voordeel van hardlopen is dat je het altijd en overal kunt doen, maar ze mogen van mij zelf kiezen. Mijn oudste dochter Vera loopt af en toe. Vorig jaar liepen we samen de Utregse meidenloop. Dit jaar gaan we weer!

Loopevenementen en wedstrijden

Loopevenementen zijn een belangrijke motivator voor mij als loper. Daarom heb ik een aantal evenementen op de agenda staan. Na de 10 kilometer op de Marikenloop, ben ik gaan trainen voor de Dam tot Dam loop. Ik vond het zwaar, maar wat een happening! Geweldig!  In 2014 doe ik weer mee!

Ook doe ik soms mee aan loopjes in de buurt. Maar die beschouw ik meer als een extra training, en een kans om een nieuwe route te lopen. Ik probeer lekker en leuk te lopen, te genieten van de route en de toeschouwers. Een medaille is leuk,  maar een prijs ligt voor mij echt niet in het verschiet. Hoogstens een poedelprijs.

Loop apps en gadgets

Sinds begin dit jaar heb ik een sporthorloge met hartslagmeter, en ik merk dat je daardoor bewuster kan lopen. Als ik alleen loop heb ik vaak een simpel mp3-tje mee en luister via 1 oortje naar muziek.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik ben een fan van looprokjes: ze zitten heerlijk en staan super vrolijk. Loopschoenen kopen vind ik vooral duur. Ik ben blij als ze lekker zitten. Op  het moment loop ik op Brooks loopschoenen. Maar mijn vorige Asics waren ook prima.

Hardloop lektuur en literatuur

Favoriete boeken over hardlopen heb ik niet. Wel heb ik een abonnement op Runner's World. Dat kreeg ik cadeau. Ik vind het wel een leuk blad, maar niet zo van toepassing op mij als rustige recreatieve loopster.

Mijn boodschap voor wannabe hardlopers

Ga lekker lopen! Sluit je aan bij een loopgroepje, en ontdek hoe lekker en ontspannend lopen is. Loop op je eigen tempo. Ik vind het belangrijker dat ik me goed voel, dan hoe lang ik er over doe.

En bedenk als het eens tegenvalt: 'Ik ben toch maar lekker sportief bezig! Dat is altijd beter dan op de bank hangen.'

En je kinderen zijn vast trots… de mijne in elk geval wel op mij!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.