Hardloper Mireille (45)

hardloper

Mireille (45) heeft een soort knipperlicht relatie met hardlopen.

Op de middelbare school vond ze het een verschrikking. Maar toen ze voor haar studie op kamers ging, werd hardlopen een manier om te ontspannen en af te vallen. Maar toen ontwikkelde Mireille een eetstoornis, waardoor alle plezier in het hardlopen verdween. Hardlopen werd een dwangmatige uitputtingsslag.

Dankzij therapie kwam Mireille er weer bovenop. Maar hardlopen deed ze niet meer. Ze trouwde, werd moeder en verhuisde naar de Achterhoek. Toen sloeg opnieuw de depressie toe. Samen met een andere patiënte pakte ze met plezier het hardlopen weer op. Dit keer gooide een scheurtje in haar meniscus roet het eten. Maar na een operatie stond Mireille al snel weer op de loopband. Tot ze opnieuw depressief werd. Haar hardloopschoenen stopte ze diep weg.

Ze werkte hard aan haar herstel, en nu heeft ze zichzelf weer gevonden! Mireille volgt 10 wekelijkse clinics (clinics4running) die vooraf gaan aan de Eiberrun op 31 mei. 10 Weken trainen, met als doel de 5 Engelse mijl uitlopen. Naast de clinics traint ze twee keer per week week met Runkeeper. Het gaat heel goed, ze heeft veel plezier in het lopen en haar conditie gaat snel vooruit.

Dit is Mireille's verhaal

Hardloopgewoontes

Ik woon aan de rand van het dorp, en loop zo de velden in. Omdat ik nu nog geen grote afstanden loop, blijf ik in de buurt van de bebouwde kom. Ik loop liever niet in woonwijken, maar soms kan het niet anders als ik naar het park wil. Het liefst loop ik in het bos, op verende ondergrond. Je ziet zo ook van alles in de natuur. Ik ben opgegroeid vlakbij de Brunssummerheide in Limburg. Daar wil ik de komende zomer heel graag een keer gaan lopen.

Lopen in een groep

Op dit moment loop ik 3 keer per week volgens schema. Een training duurt 35 tot 45 minuten en de clinics duren anderhalf uur. Een dag herstellen tussen 2 runs is prettig. Tijdens de clinics lopen we met een groep van 23 dames en één heer. Natuurlijk loopt niet iedereen even hard. Onze trainster deelt de trainingen zo in, dat iedereen grotendeels op zijn eigen tempo kan lopen. De groep die iets sneller is gaat vaak een stukje vooruit en draait dan om om de tweede groep op de halen. Dat werkt prima en maakt de uitdaging groter. Onder begeleiding lopen is fijn omdat je goed leert doseren.

Daarnaast hebben we het samen heel gezellig en stimuleren we elkaar om door te gaan. Je moet één keer in de week wel van de bank af komen voor de training en als je mee wil komen in de groep zal je tussen de clinincs in ook iets moeten doen. Een groep geeft een gevoel van saamhorigheid, we doen het samen. En na de trainingen is er het kopje koffie of thee!

Runkeeper

De overige trainingen loop ik nu nog alleen, met fijne hardloopmuziek als begeleiding. Runkeeper ‘sleept’ mij er doorheen en vertelt onderweg hoe het gaat. Als ik iets verder ben ga ik met vrienden lopen. Ik heb al verschillende aanbiedingen. Het grote voordeel van alleen lopen is dat je je eigen tempo kunt aanhouden en kunt lopen wanneer je wil. Samen lopen kan eigenlijk alleen als je beiden ongeveer hetzelfde tempo loopt. Of je moet op een baan rondjes lopen, dan kom je elkaar steeds tegen (wel saai). Alleen lopen geeft mij een minder veilig gevoel dan samen of in een groep. Dat is ook een reden om in de buurt van de bebouwde kom te blijven. Zeker ‘s avonds als het rustig is op straat. Als alleenstaande moeder is er vaak niemand die in de gaten houdt of ik ook weer thuis kom...

Hardloopmotivatie

Mijn grootste motivatie om te hardlopen is een goede conditie. Mijn kinderen zijn nog jong, en ik wil hen graag een beetje bij kunnen houden. Daarnaast geeft het gewoon een goed gevoel als ik weer heb getraind, en een kick als ik langer of verder gelopen heb. Daarnaast brengt het regelmaat in mijn leven, en is het goed om mijn hoofd leeg te maken en even helemaal met mezelf bezig te zijn. Ik heb mezelf in het vooruitzicht gesteld dat ik na 100 km hardlopen een mooie running tight mag kopen. Dat is een leuke drijfveer om in beweging te blijven als de Eiberrun achter de rug is.

Na de Eiberrun wil ik graag blijven hardlopen. Waarschijnlijk word ik lid van de plaatselijke atletiekvereniging. Dat is natuurlijk ook een stuk gezelliger! Alléén lopen vind ik echt niet vervelend, maar ik heb nu nog wel een stok achter de deur nodig. Misschien vind ik daar wel een loopmaatje.

Voor mij komen de lichamelijke en psychologische redenen om te gaan hardlopen samen. Zo houd ik lichaam en geest fit! Vanwege mijn chronisch recidiverende depressies slik ik dagelijks medicatie. Het zou mooi zijn om dat in de toekomst af te kunnen bouwen. Hardlopen is me-time, ontspanning en tegelijkertijd een uitdaging en een stuk gezondheid opbouwen. Ik vind het heerlijk om mezelf in het zweet te werken, en te merken dat het lopen steeds iets gemakkelijker gaat. Het maakt mij weer fanatiek en levendig.

Hardlopen en moederschap

Moeder zijn is hollen of stil staan, en vooral doorzetten als het allemaal niet vanzelf gaat. Hardlopen, en zeker de opbouwfase betekent ook doorzetten. Beide zijn soms zwaar, maar als je terug kijkt is het altijd de moeite waard. Hardlopen helpt me in die zin in het moederschap dat ik zo mijn stress weg kan lopen, en mijn hoofd tijdens het rennen leeg kan maken. Ik vind dat ik meer ontspannen ben, en dat komt mijn moederschap ten goede.

Mijn kinderen zijn nog wat jong om te gaan hardlopen. Ze krijgen wel mee dat ik er plezier in heb om te bewegen. Ik vind het belangrijk dat ze sporten en/of buiten spelen, maar ze zijn vrij om te kiezen wat ze leuk vinden. Als ze willen hardlopen zal ik hen stimuleren om dat in verenigingsverband te doen. Zo leren ze een stukje verantwoordelijkheid en zijn ze samen met andere kinderen.

Hardloop apps en gadgets

Ik neem mijn mobiel mee en gebruik de app Runkeeper en mijn mp3 playlist. Goede loopmuziek geeft een bepaalde cadans waarin je kunt lopen. Daardoor houd ik het langer vol. Tijdens de fase van het hardlopen opbouwen betekent elk nummer weer 3 minuten gelopen, ideaal.

Hardloop wedstrijden en evenementen

Wedstrijden zijn voor mij niet zo belangrijk. Ik werk nu wel naar mijn eerste wedstrijd toe, maar ik ben met deze clinics gestart als extra ondersteuning bij het opbouwen van conditie. Wie weet krijg ik de smaak te pakken, al ben ik niet zo competitief hoor. Fanatiek ben ik wel, en ik loop kleine ‘wedstrijdjes’ met mezelf: ik ga die andere loper inhalen, ik ga pas aan het eind van dit pad wandelen enz. Als ik de Eiberrun daadwerkelijk ga lopen gaat het mij er om dat ik hem uitloop.

Hardloopkleding en schoeisel

Looprokjes heb ik niet. Het is nu nog te koud. Ik heb wel een skort uit mijn fitness periode. Die droeg ik als het heel warm was, omdat ik me niet zo prettig voelde in een korte broek. Wie weet is dat ook geschikt voor het hardlopen, al ga ik eerst voor de capri.

Nieuwe loopschoenen kopen is een klein feestje, maar voor mij ook lastig. Ik heb dit jaar nieuwe loopschoenen aangeschaft omdat ik weer ben begonnen met hardlopen. Ik heb een vrij brede voorvoet, waardoor goed advies erg belangrijk is. Ik heb voor mijn gevoel eerst het halve internet doorgespit om te zoeken naar schoenen die geschikt zijn voor bredere voeten. Daarna heb ik in 2 sportwinkels advies gevraagd en ik heb tenslotte het paar dat ik het mooiste vond gekocht. Saucony Ride 7 dames, vanwege de uitstekende demping en hoge kwaliteit van de schoen. En stiekem ook omdat Saucony er een bijpassend shirt bij levert.

Tegenwoordig zijn er zo veel soorten en maten en kleuren en modellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Hardloop inspiratie

Ik heb niet iemand die me inspireert.  Mijn inspiratie is een strakker lichaam dat goed in conditie is. Boeken over hardlopen heb ik niet, maar ik lees wel informatie die ik op internet tegen kom. Zo kwam ik ook op Ren mama ren terecht!Ik lees Runner’s World niet, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar.

Op dit moment loop ik 3 keer per week volgens schema. Een training duurt 35 tot 45 minuten en de clinics duren anderhalf uur. Een dag herstellen tussen 2 runs is prettig.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen! Geniet van je me-time en kom fit weer thuis. Je hebt alle vrijheid bij hardlopen dus het valt goed in te passen in de zorg voor je kids. Schooltijden zijn ruim. De eerste weken is het voornamelijk doorbijten, maar als je ziet hoe snel je vooruit gaat, is dat een enorme stimulans. Vraag eens aan moeders op het schoolplein of in je kennissenkring of er ook loopgroepjes in de buurt zijn. Gezellig en een goede stok achter de deur.

Similar Posts

One Comment

  1. Wat leuk om mijn verhaal hier te lezen. Inmiddels is de Eiberrun gelopen door ruim 1000 deelnemers. Ik vond mijn eerste wedstrijd best spannend. Overal langs de route stonden mensen die ons aanmoedigden. Dat hielp want ik heb een persoonlijk record gelopen: 8 km in 49:43 min. Trots op mezelf!
    Mijn dochter heeft de kidsrun gelopen in een mooie tijd. Dat belooft wat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.