Hardloopmuziek: het ultieme overzicht met de beste BPM tussen 120 en 140

hardloopmuziek

Zo'n acht jaar geleden schreef ik onderstaande enthousiaste blogpost over hardloopmuziek van Rockmyrun. Destijds was dit gratis, maar nu helaas niet meer. Bovendien zien er nu ook veel meer mogelijkheden voor hardloopmuziek.

Daarom heb ik deze post geupdate en nieuwe informatie toegevoegd.

Gratis hardloopmuziek - 2013

Ik heb al vaker geschreven over Rock My Run als een geweldige site om gratis hardloopmuziek te downloaden. Nu hebben ze iets nieuws: gratis muziek mixen die zijn toegesneden op een bepaalde afstand in een bepaald tempo. Bijvoorbeeld een marathon in maar tweeëneenhalf uur.

Gratis en premium memberships

Elke maand kun je gratis een mix van hardloopmuziek downloaden. Maar als je meer mixen wilt downloaden per maand, hebben ze nu ook een premium membership. Dan betaal je maandelijks 2,99 dollar, en dan heb je ook toegang tot de zogenaamde premium mixes. Aangezien ik al lid was word ik voorgetrokken! Ik kreeg automatisch een premium membership cadeau gedurende een maand. Zonder te betalen, dus dat is wel een mazzeltje. Ben jij al langer lid van Rock My Run dan krijg je ook automatisch een maand gratis een premium membership op hun hardloopmuziek. Daarna word je weer een 'gewoon' member.

Gratis hardloopmuziek downloaden op Rock my run: de genres

Ze hebben echt elk genre hardloopmuziek dat je je maar kunt bedenken. En dus ook country! Maar wat de hardloopmuziek van Rock My Run helemaal handig maakt, is dat ze nu dus mixes hebben voor verschillende afstanden. Bij elke playlist wordt de BPM aangegeven. Als je met een flink tempo wilt lopen, kies je een playlist met een hoge BPM. Je kunt dan het ritme van de muziek volgen, en je tempo zal vanzelf hoog zijn. Lees nu mijn post over de BPM betekenis!

 • House
 • Rock
 • Pop
 • Hip-Hop
 • Country and Western (mijn favoriet!)
 • 80s
 • Latin House
 • Oldies
 • Classical
 • Dubstep
 • Drum and Bass
 • 90s
 • Christian Rock
 • Bmore
 • Reggae
 • R&B
 • Seasonal

Hardloopmuziek mix voor marathon in 2,5 uur

Stel je wilt bijvoorbeeld een marathon lopen in 2,5 uur! Op Rock My Run kun je hiervoor een mix van hardloopmuziek downloaden die er op gericht is de marathon te lopen in die tijd. En dat doen ze door de bpm op te bouwen van 120 naar 140. BPM is beat per minute. Je laat je ritme dus bepalen door de hardloopmuziek. En omdat die steeds sneller wordt, ga je vanzelf ook harder lopen. Ik vind dat wel erg goed gevonden moet ik zeggen.

Je ritme laten bepalen door muziek heeft ook een nadeel: het risico bestaat dat je minder goed naar je lichaam luistert. Zelf loop ik altijd met een hartslagmonitor om te zorgen dat ik 'in de zone' blijft, en ik denk dat als ik te snelle muziek zou gebruiken ik niet meer 'in de zone' zou lopen.

Hardloopmuziek mix om op gang te komen

Eén van de nieuwste hardloopmuziek mixes heet veelbelovend 'Start me up'. Deze mix is geschikt voor een korte workout van 30 minuten. Leuk om 's ochtends op gang te komen. Dus ben je op zoek naar leuke, gratis hardloopmuziek die ook nog eens op maat gesneden is voor bepaalde afstanden, surf dan eens naar www.rockmyrun.com.

Hardloopmuziek om ontspannen op te lopen: The Vibe

De playlist Deep Vibe van Rochmyrun is een playlist met muziek om relaxt op te lopen. De playlist heet Deep Vibe. Met deze muziek zul je geen persoonlijk record lopen. Maar je kunt er wel gewoon fijn op lopen. Bij relaxt dacht ik aan klassieke (hardloop)muziek, maar het is House muziek. Wel heeft de muziek inderdaad een rustige BPM (Beat Per Minute). De playlist duurt 30 minuten en de BP is 108 tot 115. Dat zou voor mij betekenen dat ik niet eens 'in de zone' zit!

Hardloopmuziek 2021

Tot zover mijn post over muziek om op te hardlopen van toen. Laat me beginnen met te zeggen dat hardloopmuziek heel persoonlijk is. Zo luister ik zelf graag naar countrymuziek uit de jaren 60 en 70 als ik ga hardlopen. En er zijn ook mensen die graag hardlopen op klassieke muziek.

Maar wat is nou goede hardloopmuziek? En hoe kun je jouw hardloopmuziek het beste kiezen?

Wat is goede hardloopmuziek?

Heel simpel gezegd is goede hardloopmuziek muziek die jij leuk en prettig vindt! Muziek die jou motiveert en inspireert om te gaan hardlopen. Als je bijvoorbeeld graag sneller wilt worden, dan is muziek met een trage BPM (Beat Per Minute) niet geschikt. De juiste muziek om op te lopen hangt dus af van:

 1. Jouw persoonlijke smaak.
 2. Wat je doelen zijn als hardloper. Wil je sneller worden? Of wil je juist langere afstanden kunnen lopen?

Hoe kies je hardloopmuziek?

 1. Kies muziek waarvan je houdt. Ik heb wel eens een playlist gedownload die werd beschreven als geweldige hardloopmuziek. Maar ik vond de muziek zo stom, dat ik het na één keer al gezien hield. Onderschat dus niet het belang van je persoonlijke smaak.
 2. Houd rekening met het ritme van je muziek. Ook wel BPM genoemd. Zo zette ik ooit 'Is this the way to Amarillo' op mijn playlist. Vervolgens werd ik zo enthousiast van dit opzwepende nummer, dat ik veels te hard rende. Ik piekte als het ware te vroeg! Maak daarom verschillende playlists met verschillende soorten hardloopmuziek. Kies vervolgens voor je gaat hardlopen een playlist met hardloopmuziek die past bij wat je van plan bent. Voor een duurloop zijn iets rustiger nummers beter. Maar wil je snel en hard, kies dan voor een vlotte beat.
 3. Wil je geld uitgeven aan muziek? Of wil je gratis hardloopmuziek? Er zijn diverse gratis playlists te downloaden.
 4. Muziek kan je stemming beïnvloeden. Ook dat is iets om rekening mee te houden bij de keuze van je muziek voor het hardlopen. Als je helemaal melancholisch van een nummer wordt, zal je tempo waarschijnlijk omlaag gaan. Anderzijds, kan een vlot nummer je juist ook vrolijk maken.

N.B. Het aantal beats per minute correspondeert met het aantal stappen dat je zet. Dus hoe sneller je wilt lopen, hoe hoger de BPM die je wilt.

Wat is de beste BPM voor hardloopmuziek? Tussen de 120 en 140 BPM

De vuistregel is:

De beste hardloopmuziek heeft een BPM tussen de 120 en 140 BPM.

Dit correspondeert met de gemiddelde hartslag bij een 'gewoon' hardlooprondje. Maar wil je bijvoorbeeld een tempo run doen, kies dan voor muziek met een bpm tussen de 147 en 160. Hieronder een handig overzicht:

 • Tempo run: 147 - 160
 • Power walk: 130 BPM
 • Relaxt wandelen: 115 - 118 bpm
 • Dagelijkse looprondje: 120 - 140 bpm

Hoe vind je jouw bpm?

Zelf gebruik ik het liefst gewoon mijn Fitbit om te kijken wat mijn gemiddelde bpm is. Maar je kunt ook deze formule gebruiken:

Maximale hartslag = 220 – Age
Je maximale hartslag vermenigvuldig je vervolgens met 0,7 en dat is dan je bpm.

In mijn geval is mijn bpm dan 118.

Liedje met bpm van 135

Hoe verhoudt die bpm zich tot mijn meest motiverende hardloopmuziek? Dat is namelijk het liedje Is this the way to Amarillo? Van dat liedje ga ik altijd als vanzelf sneller lopen! Ik heb het nagekeken en dit liedje heeft een bpm van 135 bpm. Dat klopt wel met mijn ervaring dat als ik ga lopen op dit liedje ik een flinke work-out krijg. Luister maar:

Hardloopmuziek Spotify

Een tijd kon de Spotify app op basis van je looptempo de bijbehorende hardloopmuziek afspelen, maar deze functie is er niet meer. Maar je vindt op Spotify wel een heleboel hardloopmuziek met vermelding van bpm. Op dit moment gebruik ik Spotify in plaats van Rockmyrun.

Hardloopmuziek mijn favorieten

Hieronder vind je 5 liedjes waarnaar ik graag luister tijdens het hardlopen. 'Let the music move you!' denk ik als ik ze hoor.

hardloopmuziek

You sexy thing, you! (Hot Chocolate)

Als ik dit lied hoor, dan verbetert automatische mijn houding. Mijn schouders rechten zich, en ik loop soepeler. En dan stel ik me voor dat ze het tegen mij hebben!

I was born to run, Emmylou Harris

Als ik dit liedje hoor voel ik me altijd een beetje een nepper. Want ik ben nogal langzaam. En dat stel ik me niet voor bij iemand die geboren is om te rennen. Maar als ik het hoor, dan loop ik onwillekeurig sneller.

Sometimes the answer is no, Brad Paisley

Dit liedje doet niets voor mijn snelheid. Maar ik vind het verhaaltje zo mooi.

Love done gone, Billy Currington

Ook bij dit liedje vind ik het verhaal mooi.

Leestip

Begin met hardlopen op klassieke muziek

Hoe kies jij jouw muziek? Wat zijn je belangrijkste criteria?

Gebruikte bronnen onder andere: RockMyRun, Hardloopnet, Runinfo, Online hardloper, Jaybird Blog, Lifehacker, Runners Need, Openfit, Spotify, Hardloop net, Tunebat

Similar Posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.