Hardloop perikelen

Mindful Running: wat is het en wat brengt het je?

mindful running

Mindful Running: wat is dat?

Mindful Running is rennen/hardlopen met je hele aandacht. Dus niks luisteren naar hardloopmuziek! Of kletsen met je loopmaatje.

Je bent met je volledige aandacht bij je lichaam. Je voelt je adem, je spieren, en je bent je bewust van elke keer dat je voet de grond raakt.

Ook ben je je bewust van je omgeving. De wind in je haar, de kou op je huid, en die koe met die enge horens. Je bent niet bezig met je snelheid, je hartslag en wat je die dag zult gaan eten. Mindful Running betekent aanwezig zijn in het moment. En het moment is dat je aan het hardlopen bent.

Telkens met je aandacht terug naar het hardlopen

Elke keer dat je aandacht weg gaat van je lichaam en het hardlopen, breng je je aandacht weer naar het hardlopen terug. Dat doe je zonder oordeel. Dat is ook de methode die je leert van Headspace. Je begint dus geen innerlijke dialoog in de lijn van:

‘Jeetje, was ik toch weer afgeleid geraakt. Wat is het toch lastig, dat lopen met volle aandacht. Ik kan er niks van. Volgens mij ben ik niet geschikt. Oh ja, ik moet me concentreren op het hardlopen. Maar ik ben allerlei dingen aan het denken. Hé, een andere hardloper! Zou die ook mediteren? Ik denk het niet, want hij heeft oortjes in zijn oren. Die laat zich dus afleiden. Oh ja, ik ben nu ook afgeleid. Terug naar mijn lichaam en het hardlopen!’

4 voordelen van lopen met aandacht

Mindful running, oftewel hardlopen met volledige aandacht heeft verschillende voordelen. Ik zet ze op een rijtje.

  1. Het is een veilige manier van hardlopen! Aangezien je met je gedachten bij het hardlopen bent, ben je je bewust van je omgeving en wat er om je heen gebeurd. Je zult dus niet opschrikken als er ineens een auto voorbij raast.
  2. Door met aandacht telopen kun je het voortdurende geklets van je geest tot stilstand brengen. Het biedt je de kans om tot rust te komen.
  3. Het is een heel fijn alternatief voor mensen die te ongedurig zijn voor meditatie. Het biedt een fysieke uitlaatklep voor onrust en adrenaline. En tegelijkertijd ga je mediteren! Want dat is het feitelijk.
  4. Bewust hardlopen kan er voor zorgen dat je na het hardlopen weer helemaal fris en scherp van geest bent.

Mindful running podcast

Net als mediteren kan mindful running best lastig zijn. Daarom is het zo fijn dat Esther Koning een mindful running podcast maakte. Deze duurt 20 minuten. En zij helpt je als het ware om aan mindful running te doen met haar instructies. En hij is nog gratis ook!

Download de mindful running podcast hier.

Verder vind je op Youtube ook een paar ‘guided running meditations’.

Mijn ervaringen met deze vorm van hardlopen

Ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik altijd met volledige aandacht loop. Maar de waarheid is, dat ik vrijwel altijd met hardloopmuziek op loop. Want als ik me teveel van mijn lichaam bewust wordt, en van elke stap die ik zet, dan krijg ik steeds meer zin om er mee te stoppen. Ik gebruik dus juist muziek om me af te leiden van waarmee ik bezig ben… Maar zo nu en dan loop ik op de mindful running podcast! En als ik dat doe, dan is het eigenlijk heel fijn.

Similar Posts

Leave a Reply