Angela rent

Knipsel

Nadat Angela (48) klaar was met de verbouwing van haar nieuwe appartement had ze ineens een boel tijd en energie over. Bovendien wilde ze haar nieuwe woonomgeving wel eens verkennen. En hoe kun je dat nou beter doen dan met hardlopen?!

Het was begin mei en mooi weer, en dus besloot Angela eens te kijken of hardlopen iets voor haar was. Ze begon met een half minuutje hardlopen, en dan eerst weer een stukje wandelen. Na een rondje van twee kilometer was ze kapot, maar ze vond het leuk. Het werd een heerlijke zomer, waarin ze allerlei mooie plekken ontdekte.

Als Angela niet hardloopt is ze leerkracht op een basisschool. Angela heeft twee dochters van respectievelijk 17 en 20. Ze wonen deels bij Angela in Amstelveen en deels bij hun vader.

Dit is Angela's verhaal!

Mijn loopgewoontes

Ik loop minimaal twee keer per werkweek. Als ik vrije dagen heb loop ik vaker, en in de vakantie zelfs om de dag. Het liefst loop ik in het bos. Het Amsterdamse bos ligt op loopafstand, maar ik heb gemerkt dat ik erg van afwisseling en het onverwachte hou. Ik loop daarom ook door de polder, door de stad en langs de rivier. Ik zie tijdens het lopen wel waar ik terecht kom.

Alleen én met een loopgroep

Op zaterdagochtend loop ik met een loopgroep, en op zondag doe ik een duurloop in mijn eentje. Als ik tijd heb loop ik door de week een korter loopje in m'n eentje.

Vanaf juni ga ik iedere donderdagavond met een groep trainen voor de Dam tot Damloop. Het voordeel van de loopgroep vind ik dat we dingen doen die ik in mijn eentje niet doe. Zoals loopscholing, interval- en heuveltraining. De loopgroep was voor mij ook een manier om mensen te leren kennen in Amstelveen. Het heerlijke van alleen lopen vind ik het genieten van het lopen zelf, je gedachten de vrije loop laten, lekker uitwaaien, en opgaan in de omgeving.

Hardloop motivatie

  • Ik voel me sinds ik loop heel energiek en fit.
  • Ik ben nauwelijks meer ziek of verkouden.
  • Ik vind het fantastisch dat ik meer dan een uur achter elkaar rennen! Dat geeft me zelfvertrouwen en vertrouwen in mijn lichaam.
  • Ik wil graag nog meer en nog sneller, zien waar ik uit kom.
  • Ik ben door het hardlopen ruim 10 kilo afgevallen. Dat was geen doel op zich, maar wel een hele leuke bijkomstigheid.
  • Psychisch gaat het beter met me door het hardlopen. Ik had regelmatig paniekaanvallen, dat gaat nu beter.
  • Hardlopen is een deel van mijn leven en, een fijne vrijetijdsbesteding.

Hardlopen en moederschap

Zo wel als moeder en als hardloper moet je niet te hard van stapel lopen, en te veel,  te snel willen. Als ik te hard van stapel loop met hardlopen raak ik geblesseerd. Als ik dat als moeder doe stuit ik op veel weerstand.

Ik denk dat het goed is dat kinderen zien dat moeders een eigen leven hebben. Of dat nu hardlopen is, werk, een studie volgen of iets anders. Kinderen moeten weten dat sommige dingen moeite kosten en dat je met doorzettingsvermogen veel bereikt.

Mijn kinderen hebben allebei hardlopen wel eens gedaan, maar ze zijn er niet gek op. Ik moest er op die leeftijd ook niet aan denken trouwens. Ik vraag wel eens of ze meegaan maar dat is nog maar een paar keer gebeurd. Ze weten dat ik er veel plezier aan beleef, daar laat ik het bij. Ik ga niet proberen ze over te halen.

Loopevenementen en wedstrijden

Ik vind wedstrijden heel leuk. De VU-gebouwenloop in oktober was de eerste waar ik aan mee deed. En daarna heb ik wel iedere maand een wedstrijdje gedaan. Ik geniet van de sfeer en het gedoe er om heen, en wedstrijden geven me een doel om naar toe te werken.

Vreemd genoeg ben ik nog nooit nerveus geweest voor een evenement. Ik loop tijdens een wedstrijd voluit, iets wat ik in een training niet doe. Het is leuk om mijn snelheid te verbeteren. Voor een prijs ga ik niet. Ik ben al blij als ik in de middenmoot eindig. Liefst het linkerrijtje.

En ik zie daar dat ik een van de vele gekkies ben die in de stromende regen gaat rennen.

Hardloop apps en gadgets

Ik heb sinds een paar maanden een GPS horloge, en alles wat ik gelopen heb zet ik op Endomondo. Ik loop ongeveer de helft van de keren met muziek, zo’n kleine iPod shuffle. Ik vergeet hem ook vaak. Verder heb ik zo min mogelijk bij me, mijn telefoon laat ik ook meestal thuis.

Als ik 10 km of meer ga lopen heb ik meestal wel muziek mee. Het is lekker om op het ritme van de muziek te lopen, het draagt bij aan het blije gevoel van het lopen. Ik heb de muziek zo zacht staan dat ik de omgeving nog wel kan horen. Als het erg druk is op bv. een fietspad doe ik één oortje uit.

Loopkleding en schoeisel

Ik heb recent een loopjurkje gekocht, maar ik heb hem nog niet aan gehad. Ik vind looprokjes meestal wel leuk, maar korte broekjes ook. Hardloopkleding koop ik graag. Voor elke weersoort hangt er wel wat in mijn kast.

Loopschoenen kopen doe ik niet zo vaak. Ik heb pas mijn tweede paar gekocht. Ik laat ze aanmeten bij een goede winkel. Ze zijn duur en dan mag je hopen dat de beste schoenen voor jou er een beetje leuk uit zien. Veel loopschoenen zijn lelijk vind ik. Op het moment loop ik op Asics Nimbus 14 en Saucony Triumph 11 schoenen.

Hardloop literatuur en lektuur

Ik vond Running Buddha erg leuk. En ik lees graag de boeken van Dolf Jansen en Bram Bakker. De laatste maanden koop ik steeds de Runner's World. Zo leer ik steeds meer over hardlopen.

Mijn toekomst als hardloper

Ik hoop nog lang met hardlopen door te gaan. Het is iets wat goed in mijn leven past en dat me ligt. Ik ben nu nog mijn grenzen aan het verleggen, steeds iets verder, steeds iets sneller maar dat houdt vast een keer op. Mijn doel voor dit jaar is de Dam tot Damloop, daarna wil ik een keer een halve marathon lopen. Verder dan dat heb ik nog niet gedacht.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Bouw het langzaam op. Loop niet te snel van stapel, dan blijft het leuk.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.