Hardloper Diana de Waart

Hardloper Diana de Waart

Diana de Waart (45) woont samen met haar man Erik en hun dochter (15) en zoon (13) in het dorp Marken. Diana is daar geboren en getogen.

Ik interviewde Diana over hardlopen!

Lees nu haar verhaal.

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Ik loop nu serieus een jaar of twee. Ik liep in mijn tienerjaren ook af en toe, maar de laatste 2 jaar heb ik het serieus opgepakt. Om een stok achter de deur te hebben, heb ik me bovendien opgegeven voor georganiseerde runs. Dit jaar heb ik voor het eerst de Dam tot Damloop gelopen. Een mijlpaal! Ik had vorig jaar nooit verwacht dat ik zo ver zou komen.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Ik wilde iets aan sport doen, maar had geen zin om me te binden aan vaste tijden. Het mooie van hardlopen is dat je je eigen tijd kan indelen, en kan gaan wanneer je wil en het uitkomt. Ik loop wel het liefst in de avond. Even lekker mijn energie kwijt.

Waar loop je het liefst: in natuur gebied of liever in de stad?

Ik loop het liefst in de natuur. Ik woon in een klein dorp, en de routes zijn beperkt. Zie ook hardlooproute maken! Ik pak ook wel eens de auto en ga paar km verder op de polder in. Heerlijk tussen de weilanden. Alhoewel ik een loop door een stad ook zeker niet uitsluit. Maar die bewaar ik voor de georganiseerde loopjes. De Amsterdam TCS is daar een heel mooi voorbeeld van. Fantastisch om op zo'n dag door het Vondelpark en onder het Rijksmuseum door te lopen.

Hardlopen

Hoe vaak loop je?

Momenteel 2 tot 3 keer per week.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Lastig te zeggen. In principe vind ik runs van 8 tot 10 kilometer heel fijn. Dan ben je net lang genoeg onderweg. Maar een Dam tot Damloop, motiveert ook. Heel, heel misschien loop ik ooit nog eens een halve marathon.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop het liefst alleen, maar spreek ook regelmatig af met een hardloopmaatje. Zeker de wat langere loopjes vind ik gezelliger met z’n tweeën. Ik loop bijna nooit in een grote groep, alleen tijdens de interval trainingen. Dan is de groep wat groter, maar ook dat is gezellig en motiveert! Een nadeel van lopen in een grote groep is dat het lastig is je eigen tempo te bepalen, je gaat snel mee met de rest en als die rest sneller gaat.. Ttja.. dan loop je jezelf toch redelijk stuk.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Fit blijven!! Conditie op peil houden, en op gewicht blijven ☺

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Nee, in tegenstelling tot wat ik vaak lees, is mijn hoofd niet leeg tijdens het lopen. Ik denk juist na over van alles en nog wat en vooral…hoe ver moet ik nog.. Helaas lukt het mij niet om mijn gedachten uit te zetten.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Na een dag werken op kantoor, vind ik het heerlijk een goed uur in de buitenlucht te zijn. Weer of geen weer! Alleen wind.. Daar kan ik slecht tegen. Ook vind ik het een fijn idee om even een frisse neus te halen en sportief bezig te zijn.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Nee, niet direct.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Soms wel. Als de hectiek even te groot is, is het heel prettig om even de boel de boel te laten. De deur achter je dicht te trekken, en en een uurtje buiten te lopen. Daarna ben ik meestal wel weer fris, en kan ik er weer tegenaan.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Nee, ik probeer ze wel te stimuleren, maar dat lukt niet echt. Maar mijn beide kinderen voetballen. Dus ze doen genoeg aan sport, en hardlopen is een klein onderdeel van hun training.

Loop je met 'gadgets'? Zo ja met welke? (mobieltje, iPod, hartslagmeter etc.)

Met mijn mobiel voor de muziek, en een horloge om mijn tempo en afstand te bepalen.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Nee, geen wedstrijden. Wel aan zgn. ‘fun-runs’. Ik ben niet snel, en een wedstrijd zou alleen maar stress bij mij veroorzaken. Ik loop voor de ‘lol,’ en omdat ik het lekker vind.

Ga je ook echt voor een prijs?

Nee!! Zeker niet!!

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ja, ik loop graag op muziek en dan vooral de Sky Radio app, met de hits uit de jaren ’80 en ’90 ☺ Lekker mee neuriën.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nee. Gewoon een lekkere korte broek in de zomer, en een lange in de winter.

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ja! leuk om weer iets nieuws aan te schaffen, nieuwe kleurtjes en weer vederlicht de km’s maken.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Nee. Ik vind het gewoon erg prettig dat je je eigen tijd kunt indelen, en kunt gaan wanneer het uitkomt. Je bent niet gebonden aan een bepaalde tijd.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee. Ik lees wel geregeld blogs en artikelen via social media. Waaronder de artikelen via RenMamaRen. Er zijn altijd punten of onderwerpen die me aanspreken, en waar ik wat aan heb.

Lees je het tijdschrift Runner's World?

Soms.

Favoriete sportschoenen?

Asics.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Ga wanneer het je uitkomt. Als je kinderen klein zijn, kan het lastig zijn, maar al ga je maar een kwartiertje. Je komt als herboren terug en kunt de rest van de dag er weer tegenaan.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik pas serieus met lopen ben begonnen toen mijn kinderen groter waren en een half uur alleen thuis konden zijn.

Belangrijk voor mij: een paar jaar geleden was ik nog degene die riep dat ik geen stap verder kwam dan 5 km, tot mijn grote frustratie. Doorzetten heeft mij ertoe gebracht dat ik dit jaar voor het eerst de 10Miles heb gelopen tijdens de Dam tot Damloop. Ik ben heel trots op mezelf dat ik deze mijlpaal heb mogen bereiken. En ik ga door. Wellicht volgend jaar weer en dan net iets sneller ☺

Similar Posts

One Comment

  1. Super hoor dat je de Dam tot Damloop heb gelopen! Dat lijkt mij ook te gek. Ik moet nu het hardlopen weer oppakken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.