Wilmi rent

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit elfde portret maken we kennis met Wilmi!

Wilmi is 39, getrouwd, en moeder van vier kinderen: drie jongens (16, 14 en 4) en één meisje (bijna 11).

Hoe ben je begonnen met lopen?

Ik moet eerlijk opbiechten dat ik absoluut niet sportief ben, het zit gewoon niet in de familie. Vroeger heb ik wel eens wat geprobeerd, maar ik had nooit de discipline om door te gaan. Bovendien houd ik niet van sporten op vaste tijden, en in teamverband. Ik deel graag zelf mijn tijd in. Ik was ongeveer dertig toen ik begon met hardlopen. Gewoon zelf, zonder schema, zachtjesaan beginnen, en steeds wat langer doorlopen

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Zo ongeveer tien jaar geleden ben ik begonnen, gestopt, en weer begonnen, en ga zo maar door. Tot ik zeven jaar geleden de smaak te pakken kreeg, en volhield. Ik wist, en voelde, dat ik iets aan sport moest doen, maar ik had nooit een sport gevonden die bij me paste, tot ik ging hardlopen dus.

In mijn laatste zwangerschap ben ik gestopt, daarna heb ik het weer opgepakt maar eind 2008/ begin 2009, kreeg ik zulke forse knieklachten dat ik stopte. De huisarts constateerde theaterknieën, en stuurde me naar huis met de opdracht wat op internet te kijken voor informatie. Hij zei dat ik zeker nog wel die vijf kilometer kon blijven doen, maar dat lukte niet meer. Ik had veel napijn en dacht: 'Dit was het dan.'

Een paar weken geleden ben ik toch weer begonnen. Ik heb goede schoenen aangeschaft met een kleine correctie erin. Ik liep nogal naar binnen, dat kan ook knieproblemen veroorzaken natuurlijk. Daarnaast slik ik glucosamine.

Ik heb het gevoel dat het laatste half jaar mijn benen/knieën weer sterker zijn geworden doordat ik heel veel fiets, van en naar school. Het gaat namelijk best goed! Ik heb niet veel napijn, dus ik blijf volhouden.

Hoeveel uur per week loop je? Frequentie?

Momenteel loop ik drie keer per week, ongeveer vijfenveertig minuten tot een uur.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Ik woon aan de rand van het dorp en stap zo de polder in. Ik loop het liefst in het natuurgebied. Ik ging ook wel eens de andere kant op, maar ik houd niet van lopen in het dorp over stoepen en langs mensen 😉


Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop dat ik het deze keer vol kan houden, en mijn afstand kan uitbreiden.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik heb nooit in een groep gelopen dus daar kan ik niet over oordelen. Wel loop ik soms met mijn samen met mijn man, en/of kind op de fiets, of skeelers en of hond. Alleen lopen vind ik ook prima, lekker rustig. Met iemand erbij gaat de tijd wel ongemerkter voorbij. Een fiets ernaast is ook wel eens lekker.


Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Ik weet dat het goed is voor mijn lichaam, mijn gewicht blijft er stabiel door. Bovendien voel ik me veel fitter.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Psychologische redenen heb ik niet zoveel, wel vind ik dat lopen je hoofd lekker leeg maakt. Maar ik kan ook heel goed van me afpraten en bloggen, dus dat zit wel goed.


Wat betekent hardlopen voor jou?

Het is helemaal mijn sport, wie had dat gedacht! Het gevoel dat je hebt na het lopen is heerlijk, en verslavend. Ik weet dat ik, toen ik er 'goed in zat', onrustig werd als ik een keer had overgeslagen. Ik liep ook door weer en wind, ijs en sneeuw enz.Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

In een druk gezin is het ook vaak hardlopen, maar dan dat gevoel als ze allemaal frisgewassen in hun bedjes liggen! Ja, dat zou een parallel kunnen zijn.


Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ik probeer er een goed voorbeeld mee te geven. Niet alleen het bewegen, maar ook het volhouden.


Leer je je kinderen ook hardlopen?

Ik leer ze niet hardlopen, maar stimuleer ze wel om te bewegen. Dit doen ze ook, allemaal op hun eigen manier.

Raad je het je kinderen aan?
Ja.

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Nee, haha, ik zou altijd als laatste binnenkomen.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ik heb wel eens een paar keer met de radio aan gelopen, oordopjes in. Maar ik miste de wind rond mijn oren, het geluid van de vogeltjes en mijn gehijg. Bovendien vielen de oordopjes er steeds uit.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Sorry, ken ik niet..


Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee

Lees je het tijdschrift Runner's World? Waarom wel/waarom niet?

Ooit wel eens eentje gelezen, maar ben niet fanatiek genoeg voor zulk soort tijdschriften, lees dan toch liever de Flow of Margriet..


Favoriete sportschoenen?

Ik heb asics gehad en die liepen prima. Momenteel loop ik op, kijkt even in kast, eehm.. Brooks


Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Gewoon doen! Krijg je geen spijt van. Lekker voor je hoofd en voor je lijf.

Meer weten?

Bezoek dan Wilmi's blog!

Similar Posts

2 Comments

  1. weer een leuk verslag van een Rennende moeder! Ga zo door. Het wordt steeds leuker met alle hardlopende dames en Wilmi, doe gewoon een keer mee met een wedstrijdje, je bent echt niet de laatste

    groeten
    RR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.