Tamara rent
Tamara (25), moeder van een driejarige zoon, had last van hartritmestoornissen.
Na allerlei onderzoeken was de conclusie:'Lichamelijk is er niets aan de hand.' Omdat ze wel iets aan haar conditie wilde doen, vroeg ze haar huisarts om advies. Die raadde Tamara hardlopen aan. Eenmaal thuis ging Tamara meteen aan de slag met de hardloop app Runtastic.
Sinds Tamara is gaan hardlopen zijn haar hartritme problemen vrijwel verdwenen! Tenzij ze een paar keer overslaat. Dan speelt haar hart weer op. Gemiddeld loopt Tamara daarom 3 tot 4 keer per week, en om de dag. Bij voorkeur in het bos en buitengebied.
Alleen lopen of met gezelschap
Ze loopt gezellig met haar grote loopmaatje: haar hond Kayno! Soms neemt ze ook haar zoontje mee, in de buggy. Hij geniet dan! Inmiddels heeft Tamara haar partner ook aan het hardlopen gekregen. In de toekomst hoopt ze ook met hem samen te lopen. Voor volgend jaar staat in ieder geval alvast de Color Run van 5 kilometer op het programma.
Wat loopmaatjes betreft heeft Tamara nu nog meer aan haar hond Kayno! Die daagt haar uit om harder te gaan, of een sprintje te trekken. Als ze samen met haar partner loopt moet ze zich juist inhouden, omdat zijn conditie nog minder goed is. Dat vindt ze wel eens lastig. In haar eentje kan ze zich beter concentreren, en gewoon in haar eigen tempo lopen.
Loopmotivatie
Fysiek heeft Tamara een goede stok achter de deur om te gaan hardlopen: als ze het niet doet, spelen haar hartklachten weer op. Hardlopen is een levensstijl van haar geworden. Maar ze loopt ook vanuit een mentale motivatie. Hardlopen vindt ze een fijne manier om de dag te beginnen. En het is voor haar een manier om even 'uit haar hoofd' te komen.
Parallellen moederschap en hardlopen
Door gebeurtenissen in haar kindertijd, twijfelde Tamara of ze wel een goede moeder zou kunnen zijn. Ze voelde zich daar erg onzeker over.
Diezelfde onzekerheid voelde ze ook bij hardlopen.
Tamara ontdekte dat het bij hardlopen en moederschap een kwestie is van gewoon doen. En dat je het dan best kunt. Het gevoel: 'Zie je wel dat ik het kan!' vond Tamara heerlijk, en gaf haar zelfvertrouwen. Het zorgde ervoor dat ze doorging, of ze nou wel of geen zin had. Het zelfvertrouwen dat ze kreeg van hardlopen, werkte door in haar moederschap. Het besef dat ze kon hardlopen, hielp haar bij het opvoeden.
Tamara: ' En als het fout gaat, doe je het nog een keer. Maar dan anders. Ik pieker minder en probeer dingen gewoon uit. En dan kijk ik of dat wel werkt. Zo werkt het bij zowel hardlopen als bij moeder zijn.'
Loop gadgets
Vanwege haar hartritmestoornis liep Tamara in het begin met een hartslagmonitor en een mobieltje om de app Runtastic te kunnen gebruiken. Inmiddels heeft ze alleen nog haar mobieltje mee voor de muziek. Ze loopt graag op het ritme van de muziek. Zonder muziek vindt ze minder fijn lopen. Haar hartslagmonitor laat ze thuis, want die leidt te veel af.
Wedstrijden en loopevenementen
Volgend jaar wil Tamara een Color Run van 5 kilometer lopen. Haar moeder is ook begonnen met hardlopen, dus misschien zijn ze wel met z'n vieren: Tamara, haar partner, zoontje en haar moeder. De gezelligheid van zo'n evenement wil Tamara graag eens meemaken.
Voor de kick lijkt het Tamara leuk om ooit een halve marathon te lopen. Ze wil aan zichzelf bewijzen dat ze het kan.
Tamara's boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen
Vooral doen. Het geeft veel voldoening . Let wel goed op dat je goede schoenen hebt. Dat is al het halve werk. Zelf loop ik op een paar Brooks.
Super dit resultaat Tamara... geen pillen maar hardloopschoenen maken je beter. Als dat geen motivatie is om te rennen.
Groetjes,
Dorothé