Hardloper Hiskia

Hiskia (29), moeder van Isis (3), verruilde de grote stad Utrecht voor het platteland. In plaats van rondjes door een park vol strakke lijven, rent ze nu rondjes over het asfalt en langs boerderijen.

Na de geboorte van haar dochter Isis ging ze samen met een vriendin, en haar tweelingzusje, trainen voor de Marikenloop. Ze begonnen met een trainingsschema van Morgen Begin Ik voor 5 kilometer. Hiskia was toen zesentwintig, en ze deden een dik half uur over 5 kilometer.

Het leek me een ideale sport om te combineren met het moederschap. Je kan rennen wanneer je wilt, en bent dus niet afhankelijk van de openingstijden van de sportschool. Behalve een goeie stok achter de deur, had ik meteen een heerlijk half uurtje met zus en vriendin in het park, zonder baby.

Hardloopgewoontes

Toen ik nog in Utrecht woonde, liep ik vaak met mijn zus. Na onze verhuizing naar de middle of nowhere loop ik alleen, maar wel met Hardlopen met Evy op mijn iPod. Ook ga ik samen met vriendinnen de De Nationale Lenteloop lopen.

Ook al train ik nu alleen, we trainen -op afstand- allemaal voor dezelfde loop. Het voordeel van alleen lopen is dat ik echt precies kan lopen wanneer het mij uitkomt. Een vriendin kan weleens geen zin hebben, en nu hoef ik alleen mezelf te motiveren. Maar als ik mocht kiezen, liep ik met mijn zus of een vriendin.

Ik probeer om twee tot drie keer per week een half uur, tot drie kwartier, te lopen.

Hardloopmotivatie

  • De angst dat vriendinnen harder zullen lopen.
  • De angst dat ik anders moet gaan lijnen.
  • De rust en de progressie in het lopen.
  • En onderweg: een opgestoken duim van een onbekende!
  • Ik slaap 's avonds extra lekker

De psychologische redenen zorgen ervoor dat ik mijn schoenen aantrek, de lichamelijke zorgen ervoor dat ik doorga als ik eenmaal aan het lopen ben.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik loop in mijn sportschoolkleding. Alleen mijn schoenen zijn speciaal voor het hardlopen.

De hardloopschoenen heb ik laten aanmeten bij een speciaalzaak. Dat zijn Brooks. Het is nog steeds mijn eerste paar. Behalve het paar oude tennisschoenen waarmee ik begon, heb ik geen vergelijkingsmateriaal. Mijn broek komt van de H&M, mijn sokken van de Albert Heijn, en mijn t-shirt van de Marikenloop.

Hardlopen en moederschap

Een parallel tussen hardlopen en moederschap is dat bij bieden 'piepen' geen zin heeft.  De belofte van een half uur alleen maar jezelf horen zwoegen, en voelen zweten, is voor elke moeder nuttig!

Als Isis iets groter is raad ik haar hardlopen zeker aan. Het lijkt me dat, wanneer ze als tiener hardloopt, ze minder gauw slechte gewoontes krijgt, als roken en drinken. Hoop ik. Echt!

Hardloopevenementen en wedstrijden

Soms doe ik mee aan hardloopevenementen. Als een soort uitje samen met vriendinnen. Voor de gezelligheid, en om een doel te hebben.

Ik ben aan het trainen voor tien kilometer. Het lijkt me zo stoer als ik in de toekomst die 'drang' om te lopen voel. Nu moet ik mezelf dwingen mijn schoenen aan te trekken.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Morgen beginnen!

Meer lezen van Hiskia?

Bezoek dan haar blog!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.