Vrouwen en hardlopen: Marian!

vrouwen en hardlopenTot drie keer toe probeerde Marian (42) te gaan hardlopen. De eerste twee pogingen maakte ze de bekende beginnersfout van veel te hard van start gaan, naar adem snakken en concluderen: 'Hardlopen is afschuwelijk.' Maar drie keer is scheepsrecht, en de derde poging lukte dankzij een schema van asics.com. En nu is Marian al tien jaar hardloper.

Behalve hardloper is Marian ook moeder van twee dochters van 18 jaar en bijna 16 jaar en eigenaresse van website JustBeYou.nl.

Marians loopweek

Ze probeert minimaal twee keer per week te lopen, hoewel in het verleden blessures wel eens roet in het eten gooiden. Het liefst loopt ze in haar eentje door de natuur, of met haar vaste loopmaatje op zondag. Als ze alleen loopt heeft ze heel soms haar telefoon bij zich met een playlist, maar dat komt niet vaak voor.

Marian: 'Op zondag loop ik samen met mijn vriendin, en dat stimuleert. We zeggen 'bijna' nooit af. Is er één geblesseerd dan gaan we stevig doorwandelen. Voordeel van samen is dat je ook daadwerkelijk gaat omdat er iemand op je staat te wachten. Een ander voordeel is dat samen lopen een soort therapie is. We lopen, we kletsen, we lachen en bespreken veel. Twee weten mee dan één.'

Loop motivatie

Marian loopt om te ontspannen en om haar hoofd tot rust te brengen. Tegelijkertijd brengt het lopen in de natuur haar ook weer op allerlei ideeën en/of oplossingen voor problemen waarover ze piekert. Een win-win situatie dus! Lopen betekent voor Marian letterlijk en figuurlijk een frisse wind. Als ze het soms even allemaal niet meer ziet zitten, door vermoeidheid of haar gevoelige aard, dan helpt het om haar schoenen aan te trekken en alles van zich af te lopen.

Daarnaast loopt Marian, heel praktisch, om op gewicht te blijven. Ze heeft namelijk de neiging om snel aan te komen, en met hardlopen houdt ze dat onder controle.

Hardlopen en moederschap

Een puberende dochter in huis valt niet altijd mee. Hardlopen biedt Marian de kans om even afstand te nemen, waarna ze de situatie weer met frisse ogen beziet. Ze raadt moeders hardlopen dan ook van harte aan, en benadrukt: het gaat niet om snelheid, maar om lekker bezig zijn.

Door tv, computer en smartphone zitten kinderen tegenwoordig veel binnen, ook die van Marian. Hardlopen kan dan een prima activiteit zijn voor kinderen om in beweging te komen en buiten bezig te zijn. Maar als ze hardlopen niets vinden, zullen ze het ook niet volhouden denkt Marian.

Loop evenementen en wedstrijden

De Goudse Singelloop is een traditie in Gouda, en Marian heeft die traditie al een aantal keren in ere gehouden! Haar langste afstand liep ze tijden de Dam tot Damloop samen met haar loopmaatje. 'Dat gaf wel een kick,' vertelt Marian. Enerzijds houdt ze niet zo van verplichtingen, anderzijds werkt zo'n wedstrijd heel stimulerend! Toen ze zich de eerste keer op gaf voor de Goudse Singellooop kon ze nog geen 7,5 kilometer lopen dus dat was een goede stok achter de deur!

Marian loopt vooral voor het plezier en de lol, en gaat niet voor een bepaalde tijd. 'Ik ben al blij dat ik kan hardlopen,' aldus Marian.

Loopkleding voor vrouwen

Van looprokjes had Marian nog nooit gehoord, maar ze is dan ook geen rokjes mens. Ze loopt het liefst in een broek. Momenteel draagt ze Asics schoenen, en die vind ze prima. Ze is zich bewust van het belang de juiste schoenen te hebben, omdat je gewrichten toch wel wat te verduren krijgen. Maar de aanschaf van loopschoenen vindt ze vooral een noodzakelijk kwaad.

Marian is van plan te blijven lopen, want ze merkt vele voordelen voor haar gezondheid.

Marians boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

'Gewoon doen. Niet wachten op het perfecte moment want dat komt niet. Begin langzaam, en kom de afspraak met jezelf na. Zo bouw je ook aan je zelfvertrouwen.'

Similar Posts

4 Comments

  1. Meer dan eens heb ik overwogen om te gaan hardlopen, alle enthousiaste verhalen moeten toch een kern van waarheid bevatten? Misschien dat deze site me de nodige ondersteuning gaat geven....misschien....
    Liefs,
    Yolanda

    1. Yolanda, ik zou gewoon beginnen als je in goede gezondheid bent. Je vindt op Ren mama, ren links naar de podcasts van Evy en hiernaast kun je een schema voor 5 km downloaden.

      Je krijgt er zeker geen spijt van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.