Hardloper Marjolein

hardloper

In de rubriek Rennende moeders vertellen vrouwen over hardlopen.

Wat het voor ze betekent, waarom ze er mee begonnen, over hun hardloopgewoontes, hun kleding etc.

Deze keer het verhaal van hardloper Marjolein Pent.

Marjolein stelt zich voor

Ik ben Marjolein Pent, 36 jaar en woon in het pittoreske Marken. Sinds 22 februari 2016 ben ik trotse mama van mijn zoon Mika en mag ik mezelf hardloopmama noemen.

Hoe mijn hardloopcarrière begon

Mijn hardloop carrière kwam pas laat op gang. Na een verbroken relatie ging het roer om en moesten er nogal wat kilo's af. Om dit te realiseren ben ik een dieet gaan volgen en gaan sporten. Een collega heeft me tenslotte overgehaald een keer mee te doen aan de Zandvoort circuit run en sindsdien ben ik blijven lopen. Ik loop met regelmaat mee in wedstrijden omdat dit altijd weer een stok achter de deur is om te blijven trainen. Heel stom, maar dit heb ik kennelijk nodig. Voor een prijs ga ik absoluut niet maar ik kan van een mooie run echt genieten. Al kom ik stuk bij de streep aan.

Ik ben een diesel

Ik ben geen snelle loper. Mijn vriend noemt mij een diesel. Ik kan op het zelfde tempo redelijk lang doorgaan en haal dus elke keer de finish. Zelfs toen ik eind oktober 2015 (bijna 6 maanden zwanger) nog mee liep met de Ajax Foundation run (5K). Ik had het plan zo lang mogelijk door te lopen want ik had een groot doel voor ogen.

Mijn eerste halve marathon.

En niet zomaar eentje, maar in Disneyland Parijs. Aangezien ik nog nooit meer dan 12km had gelopen was dit nogal een uitdaging. Zeker als de inschrijving een half jaar voor je bevalling is en je niet weet hoe je daar uit komt. (Zie ook hardlopen na bevalling). Maar met de hulp van een persoonlijke trainer Martin, die niet alleen diverse trainingen met mij mee liep maar ook een realistisch schema voor me opstelde heb ik het gered. En blessurevrij! Ik weet niet of ik ooit weer een halve marathon ga lopen. Maar dit was voor mij, als Disney freak, echt een hele bijzondere (zie ook foto). En je kan ook lekker uitgedost aan de start staan. Vorig jaar met vleugeltjes en tutu a la Tinkerbell.

hardloper

Geplande hardloop evenementen

Dit jaar loop ik in Disney de 5k en de 10k samen met vriendinnen en dan ga ik als Elza (Frozen) en in Minnie style m'n rondje magic maken. Lekker gek en helemaal in Disney stijl. Is weer eens wat anders dan je standaard running tight. Normaal loop ik nooit in rokjes ofzo. Volgend jaar heb ik weer een nieuw doel. Mijn eerste echte Dam tot Dam loop! Ik hoor er zulke leuke berichten over dat ik het gewoon een keer wil doen.

Het inplannen van trainingen gaat uiteraard niet meer zo makkelijk nu er een kleine man erbij is, maar met de hulp van mijn vriend is het goed te doen.

Mijn hardloopgewoontes

Ik loop op dit moment 3 x per week. Op dinsdag ga ik direct uit mijn werk met een collega hardlopen. Ik begin iets eerder, en kan zo ook iets eerder stoppen. Op die manier ben ik vrijwel op dezelfde tijd thuis als normaal. Op vrijdag ga ik of lopen voordat mijn vriend wakker wordt om 6 uur, of ik ga als hij thuis komt nog even snel een rondje. De lange duurloopjes staan voor de zondag gepland, maar dan meestal op tijden dat mijn zoontje net naar bed gaat. Zo is het mama zijn en trainen een goeie combi. Ik loop ook nog wel eens achter de kinderwagen, maar mis daar mijn bewegingsvrijheid.

Mijn trainingen zijn meestal in de buurt, en daardoor niet echt gevarieerd Nu ik weer wat langere runs maak ga ik met een hardloopmaatje soms met de bus heen of terug. Zo kunnen we net wat andere hardlooproutes nemen. Marken is toch een (voormalig) eiland en pas na 4 kilometer heb ik een keus tussen links of rechts. Ook de wind op de dijk nodigt niet altijd uit voor een loopje, maar we doen het.

Wat hardlopen voor mij betekent

Inmiddels zijn de zwangerschaps kilo's eraf en ben ik lekker bezig om wat af te vallen. Een maatje 36 zal ik niet worden en die ambitie heb ik ook niet. Net zo min als ik verwacht ooit een run te winnen of op een podium te eindigen. Hardlopen geeft mij (zeker als het lekker gaat) gewoon even een vrij gevoel. Lekker een loopje, om daarna met een goed gevoel ook lekker op de bank te kunnen ploffen. Bewegen op de tijden die het jou het beste uitkomt.

Zeker met een gezin is hardlopen een ideale sport.

Mijn hardloopmaatjes zijn ook allemaal moeder,  dus begrijpen we het als het vanwege omstandigheden gewoon even niet lukt. Met een maatje loopt het voor mij toch net even lekkerder, maar alleen lopen doe ik ook regelmatig. Dan wel met een muziekje op mijn iPod. Beetje feel good popmuziek van onder andere Lady Gaga en wat happy hardcore (jeugdsentiment). Dat loopt best lekker zo door de weilanden. Mijn tijden houdt ik bij op mijn sporthorloge van Garmin (Forerunner 230).

Zou natuurlijk leuk zijn om een keer te lopen met de kleine man. Nu kan hij nog helemaal niet los lopen dus dat zit er voorlopig nog niet in. Misschien later op de fiets met mama mee. Niks moet alles mag.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Just do it, even if you suck

Meedoen met deze rubriek?

Heb jij kinderen en loop je hard, en lijkt het je leuk om mee te doen aan deze rubriek? Geef je dan nu op met onderstaand formulier:

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.