Wanneer nieuwe hardloopschoenen kopen?

Ik doe ongeveer een klein jaar met mijn hardloopschoenen.

De vuistregel is:

Een goed paar hardloopschoenen gaat gemiddeld 1.000 tot 1.500 kilometer mee.

Laten we dit eens toepassen!

Ik loop 5 x per week dagelijks 6 kilometer, oftewel 30 kilometer per week. Per jaar loop ik dan dus ongeveer 1560 kilometer. De vuistregel gaat dus redelijk voor mij op. Maar een heel jaar haal ik net niet.

Hoe ik weet dat ik nieuwe hardloopschoenen moet kopen

Ik houd helemaal niet van hardloopschoenen kopen. Het is daarom niet iets waar ik veel over nadenk, of waar ik zin in heb. Dat ik op een gegeven moment nieuwe hardloopschoenen ga kopen komt doordat mijn lichaam signalen gaat afgeven! Ik krijg ineens kleine pijntjes her en der.

hardlopen blessure
Ik voel het hier...
hardlopen blessure
En ik voel het daar....

Dat is voor mij een signaal om eens even goed naar de zolen van mijn hardloopschoenen te kijken. En die blijken dan meestal aardig versleten te zijn.

hardloopschoenen slijtage

Dan loop ik meestal eerst nog een paar weken door omdat ik echt geen zin heb om nieuwe te kopen. Maar op een gegeven moment worden de pijntjes zo duidelijk dat ik zwicht. Want ik wil niet riskeren dat ik een tijdje niet zou mogen hardlopen vanwege een hardloopblessure.

Nieuwe hardloopschoenen kopen

Afgelopen week ging ik naar mijn vaste speciaalzaak Easy Running in Doetinchem. Ik neem dan altijd mijn oude hardloopschoenen mee. Want ik heb begrepen dat de slijtage aan de zolen veel vertelt over mijn manier van lopen. Ik zet ze op de toonbank en verklaar somber:

'Ik heb nieuwe nodig, want ik krijg overal pijntjes.'

Dan gaat de verkoper naar achteren, en komt terug met de nieuwste versie van mijn hardloopschoenen. Meestal zijn ze vrij afschuwelijk, met giftige kleurtjes. Maar dat doet er niet toe. Want dankzij dit type hardloopschoenen loop ik al 15 jaar blessurevrij. Dus ik neem de lelijkheid maar voor lief. Hoewel dit dus wel de reden is dat ik er niets aan vind om hardloopschoenen te kopen.

Dit keer vielen ze trouwens erg mee. Mijn nieuwe hardloopschoenen zijn minder lelijk dan die van de afgelopen twee jaar!

hardloopschoenen

En hier zie je de onderkant:

hardloopschoenen

Praktische informatie over mijn nieuwe hardloopschoenen

Deze Asics hardloopschoenen kosten 140,- bij de enige speciaalzaak in hardloopschoenen die Doetinchem rijk is. Als vaste klant krijg je korting, dus ik betaalde 127,-.

asics hardloopschoenen

Welk merk hardloopschoenen draag jij? En hoe vaak moet jij nieuwe kopen?

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

5 Comments

 1. Leuk stukje! Ik vervang mijn schoenen ook altijd één keer per jaar. Ik heb dan rond de 1200 km gelopen en dan vind ik het echt tijd voor nieuwe om blessures te voorkomen inderdaad. Het is een hele uitgave maar op schoenen moet je niet bezuinigen.

  1. Nee, dat vind ik ook Wendy. En omdat hardlopen verder vrijwel niks kost, mogen de schoenen ook wel wat kosten vind ik altijd.

 2. Die zijn mooi, zeg! Je hebt wel een groot punt als je zegt dat ze meestal lelijk zijn. Ik vind het ook nogal een kunst om nieuwe schoenen te vinden die comfortabel zitten èn nog eens niet tè mottig zijn om naar te kijken 😀
  Ik heb met mijn vorige veeeeeel te lang gelopen met als gevolg dat ik nu toch wat last ondervind in mijn schenen. Maar niks dat wat yoga, kiné en nieuwe schoenen niet zouden kunnen oplossen 😉
  Ik heb de mijne gewoon in de Decathlon gehaald. Twee paar, één voor korte afstanden en één voor de langere. Ze zitten za-lig èn zijn nog eens mooi 😉

   1. Er staat daar zo'n machine die je voeten analyseert. Zo'n lange mat waar je een paar keer moet over lopen en die analyseert hoe je je voeten plaatst.
    Maar degene die ze me aanraden vond ik echt mega oncomfortabel (ook Asics trouwens). Ik ben dan maar voor andere gegaan (Kalenji). Namelijk degene waarvan ik bij de eerste seconde al zoiets had 'ZA-LIG'. Tot nu toe zitten ze nog altijd zalig 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.