Hoe hardlopen kan helpen bij een burnout

hardlopen met een burnout

Dat hardlopen kan helpen bij een depressie is ondertussen wel bekend.

Maar hardlopen kan ook helpen bij een burnout! Running therapie wordt dus tegenwoordig behalve bij depressie ook ingezet bij een burnout.

Er loopt op het moment zelfs een onderzoek naar de effecten van hardlopen op een burnout: RUNtervention. Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond is er al wel een verband gevonden tussen bewegen en vermoeidheid.

Hoe minder beweging, hoe meer vermoeidheidsklachten!

Hardlopen als middel tegen een burnout

Bij running therapie is het hoofddoel nadrukkelijk niet om een lichamelijke prestatie neer te zetten. Mensen met een burnout moeten bijvoorbeeld niet fanatiek gaan trainen om de marathon binnen 4 uur te lopen. Daarvan raken ze alleen nog maar uitgeputter.

Bij hardlopen als middel tegen burnout gaat het er om dat iemand zich beter gaat voelen. Niet om prestatie.

En dat betekent lopen in een heel rustig tempo, ondertussen om je heen kijken en je bewust worden van jezelf en je omgeving.

Running therapie helpt op de volgende manieren bij een burnout:

  • Als je gestresst bent reageert je lichaam daarop met de aanmaak van adrenaline. Door te gaan hardlopen wordt dit op een natuurlijke manier afgevoerd. Hardlopen helpt je dus om spanning te ontladen.
  • Je komt door te gaan hardlopen in contact met je lichaam. En als je vervolgens merkt dat je conditie verbetert vergroot dit het zelfvertrouwen en voel je je prettiger.
  • Hardlopen tijdens running therapie gebeurt vaak in een groep. Het uitwisselen van ervaringen, en herkenning vinden kan ook helpen.
  • Door te gaan lopen maakt je lichaam hormonen aan die je stemming verbeteren.
  • Hardlopen kan een reden zijn om buiten te zijn. Het zorgt dat je van de bank af komt, en even wat anders doet dan piekeren.
  • Door te gaan hardlopen neem je het heft van je leven weer in eigen hand.
  • Hardlopen brengt je in contact met jezelf. Je bent even uit de situatie waarmee je worstelt.
  • Hardlopen kan zorgen voor een ritme in je week.
  • Vind je het lastig om grenzen aan te geven op je werk? Ook hierbij kan hardlopen helpen! Doordat je je tijdens het lopen bewust wordt van je lichaam, leer je er beter naar te luisteren. En te stoppen als het genoeg is! En dat kun je vervolgens toepassen in je dagelijks leven.

Herken jij de therapeutische effecten van hardlopen?

Lees ook mijn post Hoe hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.