Sandra rent!

Sandra van Bijsterveldt (38) is getrouwd en moeder van twee meisjes van 11 en 7 en een jongen van 6. Ze woont in Enschede en werkt thuis als tekstschrijver en vertaler.

Hoe Sandra ging hardlopen

Sandra's weg naar hardlopen verliep via overgewicht en bekkenklachten naar de sportfysio. Daar herwon ze het vertrouwen in haar lichaam. Maar als het over hardlopen ging, dan dacht Sandra: 'Dat zal ik nooit kunnen.' Toch durfde ze op een gegeven moment aan haar fysiotherapeut te vragen of ze kleine stukjes op de loopband mocht lopen. Tot haar verbazing lukte dat, en ze genoot van het gevoel.

Maar de stap om buiten te lopen durfde Sandra pas na de geboorte van haar jongste te zetten. Ze was toen 33.

Sandra: 'Met behulp van Evy stapte ik naar buiten - om even later misselijk van de inspanning weer thuis te komen. Maar ik had het volgehouden en al snel ging het beter. Bijna tegelijkertijd begon ik bij de atletiekvereniging met een cursus Start to Run, waarbij je ook naar 5 km lopen toe werkt. Na nog wat meer hardlopen opbouwen liep ik 1 keer per week 10 km met een groep van de atletiekvereniging en 1 of 2 keer per week zelf tussen de 5 en 10 km.

Sandra's looproutine

Het liefst loopt Sandra in de natuur, en die is vlak bij haar huis te vinden. Als het donker is, loopt ze liever een verlichte route. Op dit moment is ze het hardlopen weer aan het opbouwen. Door een blessure was er de klad in gekomen. En hoe langer Sandra niet liep, hoe moeilijk ze het vond weer te beginnen.

Uiteindelijk begon ze met uur per week dansen, en een uur per week wandelen of nordic walken. Zo durfde ze na een tijdje het hardlopen weer op te pakken. Sinds de zomervakantie loopt ze samen met haar man Maarten één keer per week 5 kilometer.

Alleen of met anderen lopen

Samen lopen met haar man vindt Sandra erg fijn, omdat ze zo meteen wat tijd samen hebben. Lopen bij een athletiekvereniging beviel ook goed, maar gaf Sandra tegelijkertijd ook stress. '

Ik maakte me zorgen of ik het tempo wel zou kunnen bijhouden en of ik de hele afstand wel zou volhouden. Voor de discipline had ik de groep niet nodig, want ik ben juist vaak erg streng voor mezelf. Het voordeel van alleen lopen is dat je alles zelf in de hand hebt. Als het echt niet lekker gaat, kun je je rondje best een keer verkorten. Dat past bij mijn huidige doelstelling: het moet goed voelen en ontspannend zijn.'

Loopmotivatie

Sandra vindt zichzelf niet bepaald slank, en denkt dat ook nooit te worden. Maar als ze sport voelt haar lichaam strakker. En ze geniet er van dat haar conditie goed genoeg is om zo nu en dan een sprintje te trekken.

Naast de lichamelijke voordelen, loopt Sandra ook om haar hoofd leeg te maken:

'Tijdens het lopen kan ik echt even al het andere vergeten en dat lukt me op andere momenten nooit zo goed. En als ik dan toch met mijn werk bezig ben tijdens het lopen, heb ik onderweg vaak goede ideeën of en kan ik makkelijk verbanden leggen. Over hoe dat voelt, heb ik al eens geschreven op mijn eigen blog: http://www.stralendschrijven.nl/schrijven-tijdens-het-hardlopen. Het is alsof ik helderder denk omdat allerlei ruis tijdens het lopen wegvalt. Hardlopen is ontspanning in een druk leven. Het geeft een gezond gevoel, zonder dat je topsporter hoeft te zijn.'

Hardlopen en moederschap

Bij zowel hardlopen als het moederschap zijn volharding en geduld goede eigenschappen vindt Sandra. Hardlopen biedt bovendien een welkome break van het moederschap. En als Sandra daarna weer thuis komt, is ze een vrolijker en geduldiger moeder.

Omdat haar kinderen uit zichzelf al veel bewegen, heeft Sandra ze hardlopen niet actief aangeraden. Wel vragen ze regelmatig of ze met Sandra mee mogen. 'Dan lassen we een extra (korte) hardloopsessie in. Soms fietsen ze ook mee als wij lopen. Het enige wat ik ze soms probeer te leren, is het verdelen van hun krachten. Als ze zo enthousiast zijn, is het best lastig voor ze om niet vol uit de startblokken te schieten.'

Loopgadgets

Loopgadgets zijn niet zo aan Sandra besteed. Ze loopt het liefst met zo min mogelijk ballast. Onderweg praat ze liever, of luistert naar de geluiden van de natuur.

Toen ze net begon gebruikte ze Evy Gruyaerts Start to Run podcasts en een Adidas miCoach. Zeker in de opbouwfase gaf dit Sandra houvast. Inmiddels weet ze van ze de meeste routes wel wat de afstand is, en haar tempo vindt ze niet zo belangrijk. Daarom loopt ze nu zonder gadgets.

Wedstrijden

Op dit moment loopt Sandra het liefst voor zichzelf en voelt niet de behoefte mee te doen aan een evenement. In het verleden heeft ze wel eens wedstrijden gelopen, en vond dat toen een leuke uitdaging. Ze sluit dan ook niet uit dat ze in de toekomst misschien toch nog wel weer eens gaat meedoen. Van een prijs winnen, is geen sprake: daarvoor vindt ze zichzelf veel te langzaam.

Hardloopkleding en loopschoenen

Bij lagere temperaturen draagt Sandra lange en capri tights. Bij warm weer draagt ze wel eens een looprokje, ter vervanging van een korte broek. Sandra weet dat goede loopschoenen belangrijk zijn, en zorgt op tijd voor vervanging. Maar ze heeft geen favoriet merk, en loopschoenen kopen is niet iets waar ze zich speciaal op verheugt.

Looplectuur en literatuur

Favoriete boeken over hardlopen heeft Sandra niet. Wel leest ze af een toe een hardlooptijdschrift. Daar haalt ze dan informatie uit over bijvoorbeeld trainingsopbouw en voeding. Lezen over hardlopen helpt ook om zelf zin te krijgen in hardlopen.

Sandra's toekomst als hardloopster

Sandra heeft één duidelijk doel als het om hardlopen gaat: het moet goed voelen. De vorige keer werd hardlopen steeds meer een 'moeten'. Sandra wilde per sé steeds langer en sneller lopen, en dat gaf stress.

Nu wil Sandra gewoon fijn lopen, en daarvan genieten. Zonder zich druk te maken over snelheden of afstanden.

Sandra's boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

'Ik wil geen reclame maken maar... Just do it! Denk niet dat je pas een hardloper bent vanaf een bepaald tempo of een bepaalde afstand, of als je meedoet aan wedstrijden. Probeer het gewoon en bepaal zelf wat je doel is. Dat is juist het leuke aan hardlopen: je kunt het helemaal inpassen in en aanpassen aan je eigen leven.'

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.