Hardloper Kim (38) begon met lopen vanwege een depressie en viel 30 kilo af

hardloper kim

'Ik wil weg, maar ik weet niet waar naar toe.'

Dat was de gedachte waarmee Kim (38) begon met hardlopen.

Ze zat op dat moment in een ernstige depressie. Alles was donker en te veel, en Kim wist niet meer wat ze met zichzelf aan moest. Om de één of andere reden hees ze zich op die bewuste dag in haar hardloopkleding en ging ze lopen. Zonder doel, maar zo hard als ze kon. Even was er even helemaal niets meer gaande in haar hoofd, behalve blijven bewegen en ademen. En dat voelde weldadig goed.

Sinds die dag, inmiddels een jaar geleden, is Kim blijven lopen.

Kim woont samen met haar man Frank en hun drie zoons (9, 7 en 5) in Den Bosch

Dit is haar verhaal! Het is ook een verhaal over afvallen met hardlopen.

Hardloop Gewoontes

Ik woon in de stad, maar zoek graag het groen op. Parken, natuurgebieden of de dorpjes rondom Den Bosch. Niet alleen omdat ik natuur zo heerlijk rustgevend vind, maar ook omdat ik mijn routes graag zo verkeersluw mogelijk houd. Als ik in een lekkere flow ben is het jammer om te moeten stoppen bij verkeerslichten.

Ik begon zonder plan, vanuit mijn depressie en het hardlopen hielp me zo goed dat ik geen dag oversloeg. Inmiddels heb ik me ingeschreven voor twee loopevenementen en word ik gecoacht. Dat betekent dat ik nu een trainingsschema heb. Het belang van rustdagen is ook tot me doorgedrongen, dus nu loop ik nog vier keer per week.

Mijn duurlopen doe ik vaak met mijn loopmaatje. Ik ben zo blij met haar: zonder haar was ik niet de loper geworden die ik nu ben. Als er iemand in tight en loopschoenen voor je deur staat, omdat je hebt afgesproken, dan moet je wel. Depressie of niet. Ongemerkt is zij met me door een hele zware periode heen gelopen.

Hardloopmotivatie

 • Voordat ik moeder werd werkte ik als fitness- en groepslesinstructeur. Duursporten en buitensporten waren niets voor mij, meende ik. Maar als je kinderen hebt wordt je tijd schaarser en dan is hardlopen zo lekker laagdrempelig: je bent al begonnen als je buiten staat. Je hoeft niet eerst ergens naartoe voordat je kan gaan sporten.
 • Hardlopen houdt me fysiek en mentaal gezond. In het afgelopen jaar ben ik ruim 30 kilo afgevallen, door hardlopen en het sneeuwbaleffect dat lopen teweeg bracht qua voeding en gemoed. Ik zou het niet meer willen missen en hoop dat ik kan blijven rennen. Ook als ik veertig, vijftig, zestig ben.
  afvallen met hardlopen
  Afvallen met hardlopen kan dus!

 • Dat ik aan de start van de Zevenheuvelenloop en van de Halve van Egmond zal staan motiveert me enorm. Ik heb nogal een streberig karakter geloof ik: als ik iets doe wil ik er graag goed in zijn, eigenlijk het liefst de beste. Dat is als amateurhardloper, die pas een paar maanden gericht traint, helemaal geen haalbare kaart natuurlijk. Maar ik wil toch graag het onderste uit de kan halen daar.

Hardlopen en moederschap

Ik ben een leuker mens als ik loop. Het maakt me positiever, energieker en geduldiger. Daarnaast geeft het mijn zelfvertrouwen een boost en kan ik de wereld aan na een lekkere training. Daar profiteert mijn omgeving natuurlijk van mee, ook mijn kinderen.

Sport is belangrijk, dat geef ik mijn kinderen al van jongs af aan mee. De oudste judoot al jaren fanatiek, mijn zevenjarige zit op kickboksen en onze kleuter zit nog op zwemles voor hij een sport kiest. Het is me om het even welke sport ze doen, als ze maar met plezier bewegen. Mijn oudste heeft aan een paar kids runs meegedaan, dat vond hij wel leuk, maar atletiek trekt hem niet zo. Soms fietsen de de kinderen wel mee als ik ga hardlopen en het komt zo uit, omdat ik buiten schooltijd loop en geen oppas heb.

Hardloop gadgets en apps

Mijn hardloophorloge (Garmin Forerunner 235) maakt inzichtelijk wat ik allemaal doe. Dat is maar goed ook, want anders zou ik er nooit in slagen om rustig te lopen. Ik ben nogal een jakkeraar, wil altijd veel en snel. Dat is helemaal niet opbouwend natuurlijk. M’n coach laat me vaak op hartslag zones lopen. Het werkt: m’n basistempo wordt langzaam hoger.

Tijdens mijn duurlopen gaat ook m’n iPhone mee, soms luister ik muziek, maar als ik lang van huis ben vind ik het ook gewoon een fijn idee dat ik kan bellen in noodgevallen. Muziek vind ik tijdens lange duurlopen soms heel fijn. Ik luister ook graag naar 3FM of naar podcasts. Tijdens intervaltrainingen loop ik liever zonder: ongemerkt ga ik vaak op de maat lopen, wat het lastiger maakt de juiste tempo’s vast te houden.

loopkim

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe komende tijd voor het eerst aan wedstrijden mee, afgezien van 2x een 5 km run jaren geleden. Ik zocht het nooit zo, ben veel te onzeker en te competitief ingesteld voor zulke dingen. Maar nu ik zo goed getraind ben durf ik het wel aan. Ik ga de competitie met mezelf aan: ga ik het nog een beetje beter kunnen doen dan ik bedacht had? In de prijzen vallen zit er sowieso niet in, maar als ik lekker loop heb ik sowieso al gewonnen.

Muziek vind ik tijdens lange duurlopen soms heel fijn. Ik luister ook graag naar 3FM of naar podcasts. Tijdens intervaltrainingen loop ik liever zonder: ongemerkt ga ik vaak op de maat lopen, wat het lastiger maakt de juiste tempo’s vast te houden.

Hardloopkleding en schoeisel

Toen ik nog een heel stuk zwaarder was droeg ik vaak zo’n looprokje met een capri. Zodat niemand mijn ferme derrière maar kon zien. Maar eigenlijk vestigde ik er daarmee juist de aandacht op natuurlijk. Intussen heb ik maat 38 en daar ben ik apetrots op. Ik loop nu lekker in korte broekjes, ook nu in oktober nog, het is tot nu toe een heerlijk milde herfst. De lange tights mogen nog even wachten.

Qua loopschoenen ben ik een makkelijk mens: ik kies degene die het beste zitten. Omdat ik brede en grote voeten heb ben ik altijd veroordeeld tot de herenmodellen, maar ik zie loopschoenen toch niet echt als fashion items. Ik loop nu op een paar Brooks Glycerine 15 en die bevallen me prima.

Hardloopinspiratie en lektuur

Hardloopinspiratie vind ik veel op Instagram. Onder de hashtags #hardlopen #hardlopenisleuk en #hardloopmoeders kom ik altijd posts tegen waarvan ik ga popelen om ook een rondje te maken.

Het boek Run baby Run van Nydia van Voorthuizen heeft mijn marathon droom aangewakkerd! Ik wil dat ook! Runners World lees ik sinds ik wat serieuzer ben gaan trainen heel graag. Ik sta elke keer in de winkel als het nieuwe nummer uit is. Eigenlijk zou ik net zo goed abonnee kunnen worden.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Hardlopen is leuk! Misschien niet meteen, want het opbouwen van een beetje basisconditie kost een paar weken tijd en geduld. Je kan dat bijvoorbeeld doen met de MP3’s van Start to Run of die van Renate Wennemars, die je op muziek in 8 weken tijd naar 5 kilometer aaneengesloten hardlopen coachen.

Mijn ervaring is dat, ook al is het begin misschien even lastig, het ontzettend veel voldoening geeft. Je bent trots na elke les: 'Zo, dat heb ik ook weer geflikt!' Als je liever in een loopgroep wil lopen kan je eens kijken of er een iRun groep van Run2Day bij jou in de buurt start. Ook zij kunnen je in een maand of 2 naar die 5 kilometer coachen, maar dan in een groepje.

Voor mij is hardlopen onbetaalbaar geworden. Ik krijg het altijd er altijd wel ingefietst qua tijd en het maakt me over het geheel een leuker mens. Ik ben fit en energiek en ik heb veel meer geduld. Allemaal dingen die als moeder erg van pas komen!

Meer weten van Kim?

Bezoek dan haar blog Webkim.

Leestip

Hardlopen en fitness

Doe ook aan mee aan deze rubriek!

Doe ook mee aan deze rubriek en vul onderstaand formulier in. Dan mail ik je de vragen!

Similar Posts

27 Comments

  1. LOL. Als je maar echt heel veel heen en weer loopt tikt het natuurlijk ook wel aan ; )

   Waarom durf je niet alleen te lopen Dhini? Ik ben wel benieuwd.

  1. Daar is het inderdaad wel behaaglijker denk ik. Het probleem is voor mij dat ik daar dan eerst helemaal naar toe moet! Daarom werkt voor mij hardlopen beter.

 1. Wat een geweldige prestatie. Ik heb vanmorgen weer de omgeving van Varsseveld in harloopmodus mogen bewonderen en geloof direct dat het goed tegen depressie helpt. Petje af voor Kim

  1. Hey Varsseveld! Leuk Emmy. Ik woon daar ook in de buurt. Ik heb een tijdlang van ons huis naar koffieboerderij Groot Nibbelink gerend. Ook een prachtige omgeving.

  1. Geen probleem Madelon! Hardlopen is ook niet altijd leuk. Wel leuk is het positief effect dat het op je heeft zowel geestelijk als lichamelijk.

   En dat effect krijg je al bij 30 minuten lopen : )

 2. Dat is helaas vaak mijn probleem. Ik ben al ontelbaar veel keren begonnen aan start2run, maar het is moeilijk vol te houden. Ik weet best dat je ergens een grens over moet en het daarna bijna als vanzelf zal gaan, maar daar geraak ik niet. Het is slecht weer, ik voel me niet 100%, ik moet nog opruimen en schoonmaken, altijd excuses bij de vleet. Misschien is hardlopen gewoon niets voor mij? Zwemmen houd ik bijvoorbeeld wel gemakkelijker vol (vooral ook omdat een vriendin meegaat dan, inderdaad niets zo motiverend als een sportmaatje dat op je wacht).

 3. Amai chapeau! Ik kan me wel inbeelden dat lopen helpt om je gedachten even op te frissen en even aan niks te denken! Ik heb ooit wel een tijdje gelopen, maar de laatste 2 jaar vind ik het niet meer zo leuk, misschien eens opnieuw beginnen!

 4. Super Kim, ik ben zelf ook een enthousiaste hardloper al ga ik niet verder dan 5 kilometer hoor, dat vind ik fijn en ach wie weet ooit nog eens. Hardlopen geeft me rust en ontspanning.

 5. Wat een mooi verhaal, en wat een prestatie! Ik weet uit ervaring wat een depressie met je doet en heb gelukkig zelf ook de voordelen van hardlopen ondervonden. Regelmatig ren ik s ochtends een rondje langs de Amstel, om mijn dag energiek en positief te beginnen.

 6. Heel mooi om te lezen dat hardlopen het leven van Kim positief heeft veranderd! Als psycholoog kan ik beamen dat regelmatig hardlopen (duurlopen) inderdaad goed werkt tegen depressies.

  1. Het kan ook behoorlijk saai zijn. Zelf luister ik daarom graag naar muziek. En soms kun je de saaiheid ook gewoon verwelkomen. In die saaiheid kunnen hele mooie ideeën opborrelen.

 7. Wat goed dat je dit doet en blijft doen. Hardlopen (sporten) kan zoveel voor een mens doen. Zelf ook sporter juist om me uit de somberheid te halen. Je bent voorbeeld voor velen die in de zelfde situatie hebben gezetten of zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.